Kitesurfing på Rhodos – spots och tips till den bästa kitesemestern!

Kitesurfing på Rhodos – spots och tips till den bästa kitesemestern!

19.10.2018

Turkost vatten, vindsäkert och fina stränder – kitesurfing på Rhodos är som en dröm.

I september var vi en vecka på Rhodos för att kitesurfa och jag tänkte berätta lite mera om hur det var.

Kitesurfing på Rhodos – vindstatistik

Rhodos är väldigt vindsäkert och en av de mest blåsiga ställen för att kitesurfa och vindsurfa i Europa under sommaren. Högsäsongen är i juli och augusti, då Meltemi-vinden blåser i princip varje dag. Juni och september har också goda chanser för bra kitesurf. Största skillanden är att det under sommaren blåser från morgon till kväll, medan det under juni och september är lugnt på förmiddagen för att blåsa upp till eftermiddagen.

vindstatistik rhodos

Under vår vecka i september kunde vi kitesurfa varje dag på eftermiddagen. Det var rätt så skönt att ta det lugnt på förmiddagen och sen åka ut till kitecentret senare på dagen. Vi använde oftast våra största drakar runt 11-13 m2 i Kremasti och runt 7-11 m2 i Prasonisi. Åker du på sommaren kan du räkna med att använda mindre drake, i alla fall på eftermiddagen.

Kitesurfingspots på Rhodos

Det finns flera olika spots på Rhodos. Tidigare var kitesurfing förbjudet på många ställen (när vi var till Rhodos år 2010 fanns bara två spots) medan det idag finns hur många som helst längs med den blåsiga västra sidan. Östra sidan av Rhodos kan du besöka för fina stränder, men det är nästan alltid vindstilla så här har kitesurfare inget att göra. De vanligaste spotsen är:

Kremasti

Kremasti och centret AirRiders är mig veterligen det äldsta kitecentret på ön och därmed också det mest välkända. Man har nyligen byggt ut centret så faciliteterna är fina. Vinden är sideshore, och det finns alltid mycket utrymme på vattnet eftersom man alltid kan åka iväg från de andra. Stranden är stenstrand. Vågorna bildar små chop så det är inte det bästa för den som vill träna freestyle.

Vinden är jämn, men kan ibland vara lite småbyig på stranden. Bra för nybörjare och den som vill förbättra sin åkning. Du betalar för att kitesurfa här men kan använda deras storage om du har egen utrustning med. Skulle något hända på vattnet kommer jetskin och hämtar dig!

Man kan också kitesurfa strax norr om Kremasti, i Ixia och Ialyssos, men det är mindre centrer och fler badare i vattnet runtom. Vinden och stranden är troligen rätt så lika som vid Kremasti. Jag har inte kitesurfat på dessa ställen själv. När vi kitesurfade i Kremasti tillsammans med många andra såg man alltid en eller några drakar vid de andra spotarna längre norrut.

kremasti kitesurfing

kremasti kitesurfing

Jag fick åka till stranden på jetski när min sele gick sönder under ett hopp. Draken flög iväg mot Turkiet men jetskin hämtade upp både mig och draken.

Prasonisi

Prasonisi är den bästa spoten för kitesurfing på Rhodos. Här är det mest vindsäkert och stranden är otroligt fin. Prasonisi är en liten landtunga allra längst söderut på Rhodos. På norra sidan, med onshore vind, bildas fina vågor i den breda viken, och på den södra stranden är vinden offshore och vattnet är väldigt platt. Det är verkligen en fin spot som både vågälskare och freestyleåkare gillar! Stranden är fin sand.

prasonisi

Som nackdel kan det bli ganska trångt på vattnet, speciellt på den södra sidan med offshore. Här samsas åkare med nybörjare och vindsurfare, så ytan man kan träna trick på blir lätt ganska liten. Man får verkligen hålla utkik efter andra när man åker, för man vill inte åka in i någon och trassla ihop linorna i offshore vind. Det finns ingen rescue för kitesurfare, bara för vindsurfare. När vi var på plats krockade en nybörjare med Jonathan, de måste båda dra safety och båda hamnade snabbt väldigt långt ut från stranden. Till all tur var nybörjaren i en skola och den skolan kom och hämta upp dem båda med båt.

Prasonisi ligger väldigt avlägset och här finns inte mycket annat än några restauranger, en butik och några små hotel. Vill man kitesurfa så mycket som möjligt är det alltså här man ska bo – men var beredd på att det inte finns något annat än kitesurfing i Prasonisi. Gör man en dagsutflykt hit tar det ungefär 2 timmar att köra från norra sidan av ön.

prasonisi kite

prasonisi flat

Fanes & Theologos

I området runt Fanes & Theologos finns flera spots och kitecenter som alla ligger strax söder om flygfältet. Det är de här centren som är relativt nya där man inte kunnat kitesurfa för 10 år sedan. Stränderna har finkornigare sand än i Kremasti och det är inte lika mycket chop i vågorna. Kitesurfare och vindsurfare samsas på vattnet.

Vi har bara kört förbi dessa ställen men jag har inte kitesurfat här själv. Först hade vi planerat in vår semester till Theologos men eftersom vi ville bo mera centralt och ha tillgång till flera restauranger så blev det Kremasti. Var beredd på att du behöver en hyrbil om du bor i Fanes eller Theologos. Det är fina vyer här, men byarna är små och det finns inte så mycket att göra förutom att kitesurfa och chilla.

Kitesurfa på Rhodos med småbarn?

Det funkar väldigt bra att ha med barn på kitestranden på Rhodos. Både jag och Jonathan kitesurfade under vår resa, och med oss hade vi Arthur, 1 år. Arthur trivdes bra på stranden och vi turades om att åka på vattnet. En spade och hink i händerna på honom – och nån glasspaus då och då – så var han hur nöjd som helst.

Prasonisi var dock inte det bästa valet med småbarn. Här blåser det ordentligt och sanden hamnar lätt i ögonen. Vi var en stund på stranden med Arthur och sökte skydd bakom ett ställ med vindsurfingutrustning, men annars var det bäst på restaurangerna högre upp på stranden.

På kitecentret i Kremasti gick det bra med honom, han blev underhållen av drakarna i luften. Han hittade också andra kitekids att leka med. Tänk på att det går en väg strax bakom kitecentret, så lämna aldrig barn utan uppsikt här. Lugnast och bäst för barn är det antagligen på spoten runt Theologos och Fanes, där stranden är sandig och vattnet mera långgrunt.

kitecenter kremasti med barn

På kitecentret i Kremasti

prasonisi med barn

Stranden i Prasonisi blev väldigt blåsig på eftermiddagen.

Fördelar med kitesurfing på Rhodos

  • Det finns många och billiga flyg hit
  • Vindsäkert under säsongen
  • Att resa runt här är enkelt. Att hyra bil är billigt och restauranger och hotell finns överallt.
  • Behaglig temperatur, både på land och i vattnet
  • Många stränder och fina byar att upptäcka under vindfria dagar

Nackdelar med kitesurfing på Rhodos

  • Mycket turister!
  • Ingen strand är “perfekt” för kitesurfing, men nöjer du dig med att kunna åka ofta så kommer du att vara nöjd.

Det finns mycket att göra på Rhodos under vindfria dagar. Ta en promenad upp till borgen i Lindos eller besök fina badviken Anthony Quinn Bay

Vi var så nöjda med vår kitesurfing på Rhodos och vi fick en avslappnad och enkel resa där vi både hann kitesurfa, snorkla och chilla tillsammans.

 

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Kitesurfing på Rhodos – spots och tips till den bästa kitesemestern!

  1. kitesurf skriver:

    Tack för en utomordentligt välskriven kiteguide för Rhodos! Har länge funderat på att åka dit, men har blivit andra destinationer istället. Kanske blir till å bocka av Rhodos till sommaren trots allt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Kitesurfing Sponsors

Gamla inlägg

Sök i bloggen