Årets seglingssemester 2020: segla i Vasa skärgård

Årets seglingssemester 2020: segla i Vasa skärgård

21.09.2020

Det bästa vi vet när vi får semester är att segla iväg. På båten är det så lätt att ta tillvara på varje minut av semestern. Där finns inga blommor att vattna, ogräs att rensa och terasser att bygga. Enkelheten är det bästa med båtlivet och orsaken till att vi varje år helst vill segla när vi får ledigt.

Målet var att åka till höga kusten (som vi gjorde för tre år sedan) . Det blev Vasa skärgård och senare Bosund skärgård i två och en halv vecka istället. Vi funderade länge och väl men beslutade oss för att ta det mer corona-säkra alternativet trots allt.

I vanliga fall skulle vi antagligen inte ha övervägt Vasa skärgård men tack vare covid-19 blev det nu ett gyllene tillfälle att utforska näromgivningarna. Och Vasa skärgård visade sig ha massor av fina öar och holmar att ta i land på. Vi hittade allt från väl utrustade servicepunkter till natursköna ställen, och semestern skulle definitivt ha kunnat göras många veckor längre.

Vår båt behöver ett djup på 1,80 för att ta i land så vissa öar kunde vi inte ta iland på. Men alternativen för segelbåtar var ändå många i Vasa skärgård och de holmar vi besökte var Kummelskäret, Ritgrundet, Replot gästhamn, Lars-Björkasskär, Vasklot och senare också Tankar i Bosund skärgård.

Kummelskäret – Mickelsörarna

Vi startade från Jakobstad sent på kvällen och mötte upp våra vänner Linda & Niklas på Kummelskäret, en av öarna i ögruppen Mickelsörarna. De seglade också med sina barn, något äldre än våra. Vi vaknade till duggregn men vädret blev allt bättre hela tiden – i takt med att vi föll in i skönt semesterlunk.

Kummelskäret är en gästhamn rätt så långt ute till havs med en liten kiosk, utedass, grillplats och bastu att hyra. Ön är full med små stenar och inte den bästa för att vandra, men Arthur gillade den ju – något av det bästa han vet är att hoppa på stenar. Vi badade bastu, grillade och tog det mest lugnt. På kvällen gick jag och Linda runt ön och paddlade SUP i en riktigt vacker solnedgång.

Ritgrundet

Seglatsen från Mickelsörarna blev inte mycket seglats men desto större njutning. Dagen bjöd på otroligt varmt sommarväder med spegelblankt hav, så vi tuffade på för motor. När vi kom förbi Ritgrundet tog vi ett spontant stopp med picknick, bara för att kika på ön som såg spännande ut.

Ritgrundet har en fyr och gamla, vackra sjöbodar och några hus. Högst uppe på kullen under fyren bredde vi ut en filt och hade lunchpicknick medan vi njöt av utsikten över det spegelblanka havet och den sköna sommarvärmen. Det var exakt så perfekt som det låter, bara lite bättre.

Replot gästhamn (Arken)

Vi fortsatte samma dag vidare till Replot gästhamn, som var mysigare än jag först hade trott. Många människor rör sig här, eftersom man kommer hit med bil också, men Replot gästhamn hade lite av allt det vi önskade.

Väldigt bra simstrand för barnen (och hopptorn för föräldrarna), lekpark och glasskiosk. Bastun var inte den mysigaste jag testat men riktigt skön efter en löprunda. Vi passade på att rasta benen och promenerade mycket, både för matuppköp till närmast butik och till en lekpark i närheten.

Restaurang Arken serverade mat åt oss en kväll men ännu bättre var hamburgarna och glassarna i kiosken vid hamnen. Det blåste ganska hård vind när vi var här så vi stannade ett extra dygn för att inte behöva stampa vidare den hårda motvinden.

Lars-Björkasskär

Jag fick tips på Instagram om Lars-Björkasskär, och jag tackar för det tipset för det visade sig vara ett riktigt mysigt ställe. Vi seglade in under den höga Replotbron och en kort seglats senare var vi framme. Lars-Björkasskär är en naturhamn med inte mycket mera än grillplats och en bastu, men vi trivdes till hundra procent. Vackert ställe och vi fick varmt och skönt väder.

Barnen sprang av sig bland blåbärsris och klippor medan vi hann ta det lite lugnt. Greta plaskade med vattenleksaker och jag satt och läste en bok i solen. Och så hängde vi ut bomen rakt åt sidan från segelbåten och hoppade i det varma vattnet! Det var ganska mycket folk här första dygnet men hela söndagen fick vi ha hela stället för oss själva. Skön holme. Skönt ställe!

Wasa segelsällskap – Seglis i Vasklot

Barnen var sugna på Tropiclandia och föräldrarna på god mat, så vi förtöjde vid Wasa segelsällskap (Seglis), som ligger på Vasklot strax utanför Vasa centrum. Bra läge för hamnen eftersom man kunde gå in till stan och till restauranger – även om vi hann ångra att vi inte tog med syskonvagnen. Greta fick åka vagn och Arthur fick åka känguru-unge på min rygg.

Vi badade på Tropiclandia och åt på Faros. Njöt av fin solnedgång och supervarmt havsvatten. Tvättade kläder och bunkrade upp med mat och shoppade lite smått i Rewell center. Och det var då det hände, det som gör mig skakis än idag bara att tänka på det. Greta drog in en plastbit från en slickepinnes omslagspapper i halsen, så pass tokigt att den inte kom bort och det blev ambulans och sjukhus.

Hon andades hela tiden men det var väldigt obehagligt. För att utesluta att biten farit ner till lungorna måste hon sövas ner och kollas med kamera. Jag var ett dygn på sjukhus med henne. Läget var stabilt men hon var superarg över att inte få äta och försökte tugga på allt, t.o.m. droppslangen!

Efteråt var vi alla så utpumpade på energi att jag å barnen åkte hem medan Jonathan och några av hans kompisar seglade hem båten till Jakobstad igen. Linda och Niklas fortsatte seglingen söderut, ända till Kristinestad och bland annat till vackra Rönnskär och Norrskär.

Tankar – Bosund skärgård

Vi ville ut med båten igen, för det är ju där de bästa sommarminnena skapas. Men vi ville inte åka så långt de sista dagarna av semester så vi åkte norrut till Tankar och Bosund skärgård istället. På vägen stannade vi till vid Stocköstigen (de tre första bilderna) där vi turades om att springa runt stigen jag och Jonathan medan den andra gick med barnen.

Tankar är en fyrö utanför Kokkola som vi helst besöker en gång per sommar. Det är något speciellt med öns vackra natur och de små, mysiga fiskebodarna. Vi trivs här och barnen också. Vi gick på stigarna, badade bastu, sprang på klipporna och matade fåren (i smyg).

Jag plockade blåbär under en knallrosa himmel en vacker kväll och sen öste ovädret över oss de kommande två dagarna. Vi tog skydd inne på caféet i det värsta ovädret, så det gick ingen nöd på oss utan vi drack kaffe och åt hembakade kakor medan vi njöt av ösregnet och blixtarna.

Men visst blev det lite trångt i kajutan efter många dagar mest inomhus så det var skönt med ett stopp vid föräldrarnas sommarstuga på väg hem. Där fick vi bättre väder igen och barnen sprang av sig i kusiners sällskap innan vi åkte hemåt mot Jakobstad i sköna dyningar. Det är alltid lika vemodigt att komma i land efter en skön semester med båten! Men visserligen också härligt att komma hem till blommande hortensia och strålande skolsken.

Mera bilder och videosnuttar från vår segling finns på Instagram, i händelserna fastnålad i min profil märkt “segling 2020”.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Årets seglingssemester 2020: segla i Vasa skärgård

  1. Pingback: Årsresumé 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen