Vecka 7 av 15 med tandkorrigering Invisalign

Vecka 7 av 15 med tandkorrigering Invisalign

28.04.2021

I samarbete med Bibi Dental

Det är så kul att berätta om en stor grej jag håller på med just nu; nämligen en tandkorrigering med Invisalign! Den som följer mig på instagram såg kanske när jag skulle köra igång, men nu har jag kommit så långt som till vecka sju!

Jag hade nog aldrig tänkt på att mina tänder kunde rätas upp i vuxen ålder. Jag har väldigt sneda tänder men hade redan accepterat dem och tänkt att så ser mina tänder ut. Men när min tandläkare, också kitekompis, berättade om den nya metoden Invisalign blev jag ändå lite intresserad.

Invisalign är en naturlig metod som inte slipar eller förstör tänderna alls. Man använder skenor som pressar tänderna till rätt plats. Dessa skenor byter man varje vecka. Normalt tar en sådan behandling mellan 9 och 15 veckor, så rätt så mycket snabbare än traditionella tandställningar.

Det som gjorde att jag sist och slutligen bestämde mig för att prova är för att jag märkte att det var svårt att rengöra mina sneda tänder ordentligt. Jag har så trångt utrymme för tänderna att de växer bakom varandra, både i undre och nedre käken. Undre käken är helt otroligt sned, men det ser man bara på riktigt nära håll.

När jag tog kontakt med Bibi Dental för att göra tandkorrigeringen, så startade vi med att ta exakta 3D-bilder som skickas vidare för analys. Man kollade om det var möjligt att göra Invisalign. Jag hade utmanande tänder men fick grönt ljus, så vi körde igång.

Swipa för att se video på de uppskattade före- och efterbilderna! Helt otroligt hur det kommer att ändra.

En dryg vecka senare var mina första nya skenor här! Små “pluppar” sattes på tänderna som behövs ibland för att kontrollera att tänderna pressas rätt. Min tandläkare hade aldrig gjort så många pluppar förr!

Första fem dagarna var inte roliga. Skenorna skavde i tandköttet och jag läspade rätt så ordentligt. Det kändes svårt att kontrollera talet när allt var så ovant. Men efter fem dagar hade munnen vant sig och nu lider jag inte alls av skenorna längre.

Tvärtom tycker jag nu att det är skönare att ha skenorna i munnen än vara utan. Kanske beror det på att tänderna är lite lösa utan skenorna när man känner på dem, de ska ju faktiskt byta position rätt så ordentligt! Nu är jag inne på vecka 7 av 15, så dryga hälften kvar.

Jag byter skenor varje vecka och det är så häftigt att se hur skenorna ändras för varje vecka. Mina tänder har redan fått så mycket mer plats där i munnen. Här en bild då jag har skenorna på. Man ser dem inte så tydligt, bara på närmare håll.

Det ska bli så spännande att se slutresultatet och det kommer jag givetvis att skriva om sedan!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen