Veckans utmaning: Sluta stressa!

25.11.2013

Alla vet att stress är dåligt. Förutom att stress i sig själv är en hemsk känsla så kan stress orsaka en hel del sjukdomar – allt från hjärt- och kärlsjukdomar och cancer till dålig hy och hår. Dessutom är stress en vanlig orsak till att man inte uppnår de träningsreslutat man vill åt – bland annat är det mycket svårare att gå ner i vikt om man är stressad.

Det är möjligt att aktivt minska på stressen. Bland annat kan man göra listor och planera sina uppgifter om man har mycket att göra, eller ta hjälp av någon annan för att hinna med allt man borde.

Man kan också mentalt kan minska på stressen om man bara försöker. Inse att ingenting blir lättare av att du stressar, utan bara svårare. Stresskänslor kan till viss del få oss att prestera bättre, men när det blir för mycket så gör de mera skada än nytta. Du bör veta var den gränsen går. Säg åt dig själv att du inte kan göra mera än ditt bästa och att du inte har mer tid än 24 timmar i dygnet. Tänk på att du gör dig själv en tjänst genom att sakta ner på tempot. Ingen kommer att tacka dig för att du stressar ner dig själv, utan det blir bara negativt för dig.

Det allra värsta är ändå hur samhället idag anser att stress är något positivt. Inte något som man säger rakt ut, men underförstått – tycker jag själv iallafall. På facebook och twitter klagar man över hur mycket man har att göra, och ofta får jag vibbarna att det personen egentligen menar är: “titta så betydelsefull och viktig jag är när jag har så här mycket att göra”. Varför är det så? Jag blir aldrig klok av detta.

Inse att stress påverkar negativt på dig och din kropp, och även för andra i din omgivning. Sträva aldrig efter att vara en upptagen människa, utan sträva efter lugn och harmoni med dagar som har sköna andningshål då du gör sånt som du mår bra av och då du kan koppla av.

Snabbguide för den stressade (som inte har tid att läsa hela inlägget):

  • Planera dina uppgifter
  • Koncentrera dig på uppgift i taget och checka av det du gjort
  • Planera in pauser under arbetsdagen
  • Strunta i sånt som inte är viktigt och koncentrera dig på det som har betydelse
  • Glöm jobbet när arbetsdagen är färdig
  • Inse att du inte jobbar snabbare även om du stressar, utan antagligen långsammare
  • Använd din lediga tid till sådant som du tycker om och då du kan koppla av – umgås med vänner, träna, läsa en bok – vad som helst.
  • Förstå att din tid inte alltid behöver vara fullbokad – njut av att ligga på soffan och stirra i taket nu som då!

Så under den kommande veckan rekommenderar jag dig att stressa av, tagga ner, koppla av. Umgås med din familj och gör det du tycker om. Inse att det är okej att inte göra någonting, och att det dessutom är riktigt bra för både din fysiska och psykiska hälsa!

PS. Läs även detta äldre inlägg som går i liknande banor.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen