Din livsstil påverkar din menscykel

Din livsstil påverkar din menscykel

28.01.2021

Fungerar inte menscykeln som den ska så är det kroppen som berättar att något är fel. Det kan handla om bortfallen mens och ägglossning, oregelbundna blödningar, rikliga blödningar, smärta och PMS och så vidare. Något är inte som det ska och det kan bero på många olika livsstilsfaktorer.

Jag tycker detta är så väldigt intressant och måste bara tipsa om intervjun med Jenny Koos i podden Healthfulness där de dök in på dessa ämnen och också vad man kan tänka på för att stabilisera sin menscykel och hormonerna.

“Det är vanligt men inte normalt att man ska må skit under menscykeln bara för att man har en livmoder. Det är inte meningen att kvinnor ska lida. Jag ser det här försvinna hela tiden” säger Jenny i podden och syftar på de kvinnor som gör vissa livsstilsförändringar.

Livsstilsförändringar hon lyfter fram är för det första att veganer och vegetarianer i många fall behöver mera animalier, för att inte få järnbrist och andra näringsbrister. Problem som ofta dyker upp efter två till tre år på en vegetarisk/vegansk kost.

Män och kvinnor har helt olika förutsättningar för att må bra på en sådan kost, menar hon.

Könshormonerna behöver kolesterol för att kunna byggas och en fettrik kost är något hon förespråkar. Något jag givetvis säger halleluja till. Men på det egna planet känner jag nog att det mestadels är stress som påverkat mitt mående och min menscykel med orgelbundna blödningar.

Jag slutade nyligen med kaffe, har paus med löpningen ett tag och försöker hitta flera andningspauser i vardagen. Jag försöker äta ännu mera animalier, bland annat fet fisk och rött kött, typ långkok i gjutjärnsgryta.

Tänker detta ska få upp mitt järnvärde ihop med vitamintillskott. Min kropp behöver det och då får jag helt enkelt tysta ner klimatdebatten i mitt bakhuvud och välja de bästa varorna istället. Jag funderar också på att äta glutenfritt en tid för att tarmen ska ta upp all näring bättre. Har dock inte bestämt mig för det ännu, älskar ju gott bröd och kakor, haha.

Men nog om mig, lyssna på poddavsnittet om det låter intressant!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

3 thoughts on “Din livsstil påverkar din menscykel

  1. Johanna skriver:

    Sen jag slutade med kaffe i oktober så har min mens varit oregelbunden kommit och gått har mensvärk något fruktansvärt min menscykel är uppe på 43 dagar. Har klimakterie besvär utan dess like och är 27 år gammal. Vad är det som händer? Ska jag börja med kaffe igen?? Söker med ljus och lyckta efter hjälp och svar.

    1. Lina skriver:

      Vet du om det verkligen beror på att du slutade med kaffe eller kan det vara något annat i livet som ändrat? Mera stress? Ett väldigt enkelt sätt att få svar på frågan är ju att testa vad som händer om du dricker kaffe igen, men förstår ju om du inte vill det… Men jag är verkligen inte rätt person att fråga, jag kan inte svara på vad som händer. Kroppen är komplex och det finns så många saker som kan påverka! Har du kollat med Jenny Koos, om det skulle gå att ställa frågor in hennes webinar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen