Veckans utmaning: jobba stående

Veckans utmaning: jobba stående

04.11.2013

De allra flesta som har ett skrivbordsjobb jobbar sittande. Samtidigt vet många också om att sittandet är dåligt. Sittande orsakar ju bland annat rygg- och nackproblem hos största delen av befolkningen i något skede i livet. Lösningen på detta kan vara att ställa sig upp och jobba, vilket också har en mängd andra hälsofördelar – bland annat sägs livet förlängas om man står mycket. Det låter kanske konstigt att stå och jobba, men när man väl testat så märker man hur mycket bättre det är för kroppen.

Testa också du på att jobba stående om du bara har möjligheten. Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord är det finemang – bara att lyfta upp bordet en aning och skuffa bort stolen. Jag har inget sådant skrivbord, men jag hittade köksbänken istället som visade sig vara rätt så bra för korta mig.

jobba stående ergonomi

Visste du att det är mindre belastning på ryggkotorna när du står än när du sitter? När du står så aktiverar du samtidigt flera muskler, får bättre hållning, tränar balansen och får naturlig nervstimulans och bättre blodcirkulation vilket är bra och hälsosamt för kroppen.

Den rätta ergonomin för ett stående skrivbord är när bordsytan är i armbågshöjd, så att du kan ha armarna naturligt vilande på arbetsytan med armbågarna i en 90 graders vinkel. Köksbänken är något för låg för mig eftersom nacken blir lite för mycket böjd framåt. En för låg yta ger en hopsjunken hållning, medan en för hög yta ger en onaturlig ställning för armarna med risk för tennisarmbågar och musarmar. Den bästa höjden för datorn är när det känns bra och naturligt för dig själv och du kan hålla både armar och nacke avslappnade.

stående skrivbord ergonomi

Så här kan en bra stående arbetsplats se ut. En större bildskärm är bra eftersom en liten skärm på den bärbara datorn kan hamna för lågt ner. Bild från thehumansolutionblog.com

Men stående är inte alltid bra. När ska man hellre sitta än stå?

När man gör finmotoriskt arbete verkar det vara som att man presterar bättre när man sitter än när man står. Så alla designers som finputsar era verk – sätt er ner och jobba. Stående minskar belastningen på rygg och höft, men samtidigt ökar det belastningen på knän, så därför är det ganska självklart att den med svåra knäproblem som blir värre vid belastning hellre ska sitta än stå under arbetsdagen.

Det är inte heller bra att alltid stå och jobba. Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord kan du kanske stå halva dagen och sitta halva dagen. Med ett bra skrivbord tar det inte lång tid att ändra ställning, utan med ett enkelt tryck åker skrivbordet upp. Ett annat alternativ är att ha ett stående skrivbord på arbetsplatsen dit alla kan gå nu som då som variation till allt sittande.

Om man inte har möjlighet till en stående arbetsplats då?

Om du inte har möjlighet till ett höj- eller sänkbart skrivbord och blir tvungen att sitta kvar på din plats så får du helt enkelt se till att ställa dig upp och stå med jämna mellanrum under dagen. Om du pratar i telefon – gör det stående. Har du och din kollega ett viktigt samtal – ta ett varv runt kvarteret medan ni funderar så får ni samtidigt frisk luft och slipper bli störda av andra. Vi vet också att alla tänker att man ska ställa sig upp med jämna mellanrum, men ingen gör det. Det glöms bort mellan allt annat brådskande. Det allra bästa är att leka Skalman och ställa in klockan för ringning när det är dags att ställa sig upp. Om du varje halvtimme står bara så lite som 2 minuter så får du förutom bättre fokus också en friskare kropp.

Fokusera extra mycket på ergonomin denna vecka. Sittande är dåligt – stående är bra! 

Psst.. Jag skrev detta inlägg stående och det kändes hur bra som helst. Men nu märker jag att hälarna börjar klaga, så ett par ordentliga skor eller en mjuk matta är ett bra tips!

Ha en bra och hälsosam stående vecka! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen