Vandring och historia på lykiska leden

Vandring och historia på lykiska leden

11.05.2016

Hej från Turkiet! Jag visste inte att det var så här vackert här! Rhodos ligger så nära att man kan se över när det är klart väder, men ändå tycker jag naturen är helt annorlunda här. I måndags vaknade jag upp på ett lyxigt hotell med denna utsikt från balkongen.
1dag1

Vi är alltså ett gäng journalister och bloggare som är hitbjudna av Turkiet, och vi får se och göra så mycket spännande att min blogg knappt hinner med. Vi har njutit av vandring, sightseeing och simning i härligt soligt väder. Vandringen gör vi på det som kallas för den lykiska leden, eller the Lycian way på engelska.

Vandringsleden är en 500 km lång kuststräcka från Fethiye i väst till Antalya i öst. Vi kommer inte att vandra hela under de här dagarna, utan gör små avstickare här och där.

Det som kännetecknar just denna vandringsled är att stigarna är lite brantare och mera svårframkomliga än exempelvis klassikern Santiago de Compostela. Ibland är det höga stup så man får titta vart man lägger fötterna, och ibland är det jämnare underlag. Men utsikten är alltid lika enastående, vartåt man än tittar!

1dag5 1dag6 1dag7 1dag8 1dag9 1dag10 lycian way turkiet

 

Igår hann vi också med lite sightseeing i spökstaden Kayakoy. Staden blomstade på 1800-talet med turker och greker som levde sida vid sida. Men efter första värlskriget gjorde Turkiet och Grekland befolkningsbyte, vilket betydde att grekerna skulle tillbaka till Grekland och turkerna i Grekland skulle tillbaka till Turkiet. Staden tömdes på folk och allt som fanns kvar var ruiner.

1dag2 1dag3 karakoy turkiet

Men det bästa med hela gårdagen, det var nog ändå att slänga de svettiga kläderna och dyka ner i det svalkande turkosa vattnet när vi kom fram till stranden, som var målet för dagen. Det finns nog inget som slår känslan av friskt och svalkande saltvatten mellan tårna efter en dags vandring!

Vi njöt av solnedgången och en god middag medan vi lyssnade på en vacker saga om Ali och Aladdin.

1dag12 1dag13

Sagans budskap är något som jag själv tänkt på mycket och försökt lära mig på senaste tiden; att leva i nuet. Att inte veta vad som ska hända i framtiden är en gåva. Tiden är en gåva. Det bästa man kan göra är inte att fundera på och oroa sig inför framtiden, utan att leva i nuet.

“Today to worry about today. Tomorrow we will wind a way. Why worry about what to come, I have bread and friends in my home.” 

Den turkiska resan fortsätter, stay tuned!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Vandring och historia på lykiska leden

  1. Maria skriver:

    Så härligt!! :) Brukar bloggare i allmänhet bli kontaktade vad gäller sådana sponsrade resor, eller hur går det egentligen till? Väntar själv fortfarande på den där sponsrade resan till Teneriffa, med tanke på hur mycket gratisreklam jag redan gjort för ön, haha :’D

    1. Lina skriver:

      Jag har nog aldrig blivit kontaktad om något liknande tidigare, så gissar nog inte att det är så vanligt. Men nu slog Turkiet på stort och bjöd in så många! Däremot brukar jag själv ibland kontakta hotell osv om jag är på resa (om det är något som passar in), för via samarbeten kan man få bo gratis på riktigt fina ställen – som tips till Teneriffa kanske.. ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen