Bebispodden och 9 andra life hacks för en småbarnsmamma

Bebispodden och 9 andra life hacks för en småbarnsmamma

13.10.2020

Life hacks. Jag älskar life hacks! Vem gör nu inte det. Life hack är något som hjälper dig i vardagen och gör livet lite enklare. Jag har funderat på en lista med life hacks att skriva om, och kommit fram till de här punkterna som gör mitt liv som småbarnsmamma lite enklare.

Kanske någon annan småbarnsmamma eller – pappa kan ha nytta av mina life hacks också?

Mina 10 bästa life hacks

Bebispodden

Bebispodden är en podd för småbarn och vår 1- och 3-åring är i precis rätt målgrupp. Jag lägger på den ifall de blir otåliga i bilen – och det funkar varje gång. Bebispodden får deras odelade uppmärksamhet och de sitter och fnissar åt alla roliga ljud och läten. Och ja, “roliga” pruttljud är bättre än gråt och bråk. Finns på spotify.

Muttis färdiga tomatsås

En sak vi alltid MÅSTE ha hemma är Muttis tomatsås i konserv, den som det står “pizzasauce” på. Innehåller inga konstigheter utan bara tomater och kryddor. Den passar inte bara till pizza utan är en utmärkt bas till tomatsoppa eller pastasås, tillsammans med lite fräst vitlök och lite mera salt och örter. Supergott, varje gång. Och bästa av allt, barnen älskar det också, speciellt när det innehåller pasta, och lunchen är klart på 10 minuter.

Tomatsoppa från konservburk? Ja, tack!

Torktumlare!

Vi tyckte inte vi behövde någon torktumlare. De förstör ju bara kläderna, tänkte jag. Tills vi fick två barn och jag inte gör annat än tvättar på dagarna. Så nu har vi blivit med torktumlare och det är det bästa köpet nånsin. Sparar så mycket tid, och framförallt utrymme i badrummet när vi inte behöver ha kläder på tork där längre.

Engångshandskar

Det börjar bli det här roliga vädret utomhus nu när barnens kläder är våta och fulla med sand och lera när de kommer in. Usch så jag ogillar att ta bort sandiga skor! Men jag har skaffat en stor låda med engångshandskar som står bredvid ytterdörren, som jag drar på mig när jag ska hjälpa med skor och halare. Bästa!

Sovstund inne

Av någon orsak har jag haft i mitt bakhuvud att barn helst ska sova ute i vagnen. Frisk luft, och så vidare. Men så en dag var vagnen våt av regn och jag lade henne i sängen med en flaska mjölk. Hon somnade snabbare där, och sov längre. Plus att jag inte behövde dra på mig några kläder och storebror behövde inte vänta oroligt inne själv. Sen dess sover hon alltid i egen säng. Somnar själv med en flaska mjölk. Win-win!

Reflexer och lampor

Ingen gillar väl mörkret på höst och vinter, allra minst jag. Men i år har jag upptäckt en grej; pannlampa! Tack vare Team Nordic Trail, annars tror jag inte jag skulle kommit på det själv. På fredagkväll när det var allra ruskigaste ovädret for jag själv på en promenad i skogen. Galen eller bara häftigt? Jag tyckte det andra. Lite rädd var jag, men det kändes underbart att “vinna” över mörkret.

Och nu har jag beställt en hel rulle med reflex som jag ska sätta upp som reflexspår i skogen. Tänkte utrusta barnen med varsin ficklampa och ge oss ut på skattjakt i skogen. Kul? Ja, kul!!

Ösregn, hård vind och mörkt i skogen – perfekt för en promenad om man vill känna sig lite galen och levande.

ResQ

Har någon missat appen ResQ? Jag har på notifikationerna och hämtar nu som då middag som någon restaurang slumpar bort. Mat som annars skulle slängas. Som jag får köpa billigt. Senast hämtade jag en god lammgryta. Kaffias raw-cakes brukar jag också hämta ibland. Gott!

Alltid dadlar hemma

Arthur älskar att baka. Kanske ännu mera älskar han att äta det vi bakat. Och jag med! För att inte varje dag överdosera socker i mängder bakar vi oftast med dadlar. Lite mera fibrer, lite mindre sött i smaken men alltid supergott. I går bakade vi denna goda kladdkaka!

Kladdkaka utan socker
Ibland bakar vi med massa socker och smör också. Havreflarn är superenkla att göra med barn och väldigt goda!

Ta det lugnt när bebisen vilar

Direkt Greta somnat, då börjar min och Arthurs egen-tid. Ibland gör vi något tillsammans men oftast får Arthur pekplattan och jag sätter mig med en kopp kaffe framför datorn. Jobbar eller som nu, skriver detta. Så kul att PT-online kommit så bra igång! Jag trivs så bra på att tänka på någon annat emellan. Vika kläder och plocka i diskmaskinen hinner jag göra senare.

Mycket skärmtid

Som sagt, när Greta sover får Arthur pekplattan. Han sover inte mera på dagarna och har inte sovit på länge. Men han behöver en lite lugnare stund och trivs så bra med att titta på något en stund. Ibland spelar han något spel (han lär sig ju massor på de där spelen, idag berättade han för mig att tio plus tre är tretton!). Han sitter i min famn och tittar som nu, eller ibland ligger han nerbäddad i soffan. Skönt för både mig och honom.

De här 10 grejerna tycker jag gjort min vardag lite lättare och bättre. Har du några bra life hacks att dela med dig av?

Nu låter det ju kanske som att allt flyter på väldigt smidigt hos oss, och som att vi aldrig har några motgångar. Så är det ju såklart inte. Ibland går det bättre och ibland är det lite kämpigare. Men tycker det överlag blir så mycket lättare hela tiden vartefter barnen blir äldre.

Men ett område jag skulle behöva hjälp med är hur man lyckas underhålla barnen när jag snabbt ska hämta något utifrån. T.ex. hämta in ved eller föra ut roskisen. Då blir storebror ledsen (eftersom lillasyster kommer att bli ledsen) och lillasyster börjar gråta för att han gråter. Och jag kommer tillbaka till två storgråtande ungar. Kanske jag måste testa mitt egna tips, bebispodden nästa gång.

Min stora pojke med sin nya, stora cykel. Premiärrunda igår. Lite svårt att hitta tramporna ännu eftersom han bara använt springcykel förut, men månne det inte tar sig!

Edit: Ja, det funkade med bebispodden! 🥳

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Bebispodden och 9 andra life hacks för en småbarnsmamma

  1. Julia skriver:

    Jag håller med om torktumlare. Egentligen avskyr jag dem – de förstör kläder och drar en massa energi, men när man har små barn så är torktumlare oumbärliga. Inte minst när man behöver tvätta sängkläder.

  2. Eliasson skriver:

    Gott med kladdkaka, visste inte att det går att baka med dadlar! Tack för inspiration :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen