Träning i slutskedet av graviditeten

Träning i slutskedet av graviditeten

19.04.2017

Har ni sett sånt perfekt terrängspår som vi har runt husknuten?

traning vecka 38

Jag har hittat en lagom lång runda på 5,2 km som nästan enbart går på såna här fina spår. Just nu blir det promenader, men jag längtar efter att springa här senare när kroppen är redo. Jag är så lycklig över alla spår här i trakterna och tänker hitta ännu flera. För utomhus vill jag vara i vår och sommar. Naturen just nu när fåglarna återvänder och växterna blir allt grönare är ju bara det härligaste!

träning vecka 38

Jag har anpassat träningen ännu mera nu i graviditetsvecka 38.

Simning och vattenjumppa är förbjuden så här nära inpå förlossningen. Synd när jag äntligen hittade en bikini som passade! Babyn trycker på riktigt ordentligt neråt nu och är i alla fall delvist fixerad i bäckenet så alla böjningar framåt, djupa knäböj eller marklyft känns riktigt obehagliga.

Bra övningar i slutskedet av graviditeten

På gymmet fokuserar jag mycket på övningar för rygg och rumpa, för att kompensera tyngdpunkten för den växande magen framåt. Övningar som draken med vikt, bakåtspark i maskin, höftlyft, latsdrag, rodd i TRX och hälsande hunden är favoriter och känns bra nu i slutskedet av graviditeten. Militärpress och bicepscurl brukar jag också göra, bara för att de är roliga.

Som hemmaträning gillar jag bänkstep ute på trappan, höftlyft, hälsande hunden och armhävning mot upphöjt underlag. Plus rörlighetsträning eller yoga.

Som pulshöjare räcker det med bänkstep, knäböj + armhävning mot vägg eller någon enkel komplex övning för att pulsen ska skena iväg. Jag tar många små andningspauser under träningen, och tränar max 45 minuter för att inte bli för trött efteråt.

Knipövningar är förstås också viktiga, men oj så tråkiga de är att göra! Jag brukar försöka komma ihåg dem när jag sitter i bilen eller när jag promenerar.

Hittills har jag sluppit ryggont och träningen med fokus på att stärka kroppens baksida har antagligen hjälpt på traven. Bra träning för inre magmusklerna får jag när ja målar här hemma – kanske den bästa magträningen av alla övningar!

vecka 38

Träningen är förstås inte något jag känner att jag måste göra just nu, utan istället är det ett sätt för mig att må bra och orka med graviditeten. Skulle jag bara sitta hemma i soffan och vänta skulle jag aldrig orka mentalt. Plus att jag vill passa på nu, så länge jag kan komma och gå som jag vill.

Väntan börjar bli stor nu och vi vet inte när något kommer att hända. Det är ännu 2,5 vecka till beräknat datum men man vet ju aldrig. Å ena sidan vill jag hinna måla sovrummet och fixa lite till innan babyn kommer, men å andra sidan vill jag bara att babyn ska komma ut så snabbt som möjligt – så vi äntligen kan se vem som gömmer sig där inne, bakom alla sparkar och rörelser. Men 2,5 veckor går snabbt och det känns bra att det är så nära nu!

Tips: 7 bra hemmaövningar för gravida, om du vill läsa mera om bra gravidträning.

Hoppas du får en bra fortsättning på veckan och också kan njuta utomhus i den härliga naturen! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Träning i slutskedet av graviditeten

 1. Anders skriver:

  Hej Lina
  Glöm inte att gratta din man imorgon .
  Kaffe på sängen eller en God middag kanske.

  1. Lina skriver:

   Absolut! :)

 2. Mia skriver:

  Av vilken orsak är simning och vattenjumppa förbjudet från v.38?

  1. Lina skriver:

   Det är eftersom man redan då kan börja öppnas inför förlossningen, och det är risk för infektioner när man badar i allmänna bassänger. Vet inte hur stor risken är, men till mig rekommenderade man i alla fall så på rådgivningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen