D-vitaminbrist i vintermörkret

D-vitaminbrist i vintermörkret

03.12.2014

Jag läste någonstans på internet igår att det var 13 timmar sol i Helsingfors under hela november. Inte konstigt att jag känt mig trött, egentligen. Det känns som om jag varit instängd antingen med jobb framför datorn eller på något svettigt gym hela november, och någon sol har jag inte sett alls. Nu när jag skriver detta inlägg så kikar faktiskt solen försiktigt fram mellan träden, så visst finns den där ändå – men man kan inte räkna med att solen har samma hälsosamma påverkan på oss på vintern som på sommaren, även om man dagligen skulle röra sig utomhus.

d-vitamin brist

D-vitamin är det ju som vi får från solen, och jag blev igår påmind om att börja ta tillskottet igen när jag kom på hur lite jag varit ute i solen på sista tiden. På sommaren är jag mycket i solen, och i och med resan till Malta blev D-vitaminlagren påfyllda igen. Men nu känner jag att det definitivt är dags med daglig dos av D-vitamin igen.

Fördelar med D-vitamin:

  • Piggare och gladare
  • Bättre immunförsvar
  • Bra för skelettet tillsammans med kalcium
  • Längre liv och minskad risk för cancer
  • Hjälper (troligtvis) dig att hålla dig smal

Sen finns det också andra hälsofördelar med D-vitamin, som exempelvis att det kan minska risken för värk och olika sjukdomar samt öka idrottsprestationer, men det är inte helt tillförlitliga fakta utan främst spekulationer.

D-vitamin fås förutom från solen från bland annat fisk, mjölk, ägg, smör, ost, och fiskleverolja, men det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin även om man äter hälsosamt och mångsidigt. 

Man kan överdosera D-vitamin, men det är svårt att göra det. I så fall ska man ta väldigt stora doser under en lång tid. De allra flesta av oss nordbor behöver D-vitamin så här års. Många kosttillskott kan innehålla för lite D-vitamin, och därför ska man alltid kolla upp vad tillskottet innehåller. En dosering på ungefär 50 ug är det som jag strävar efter, men vissa rekommenderar ännu mera, ända upp till 125 ug. Iallafall vet jag att jag får ta flera än ett piller om dagen av mitt tillskott – eller köpa nya – eftersom ett piller bara innehåller 12 ug.

D-vitamin blir det i alla fall för mig. Hur är det med dig – tar du tillskott på D-vitamin och isåfall hur mycket? 

Exempelvis här hittar man D-vitamin på nätet på min sida om vitaminer.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen