Sömn, kost & träning – så får du in dem i småbarnslivet

Sömn, kost & träning – så får du in dem i småbarnslivet

21.11.2019

Sömn, kost och träning – den viktiga grunden för att vi ska må bra och orka i vardagen. Men hur ska man göra för att hinna och orka prioritera dem mitt i småbarnslivet? Eller i vilket stressigt vardagsliv som helst. Här kommer några tips som hjälper mig.

Sömn

Sömn är inte något man blir bortskämd med under småbarnsåren precis. Jag är konstant trött och högsta drömmen är att få sova en hel natt. Men senaste dygnen har jag snittat runt 7,5 timmar sömn varje natt trots att jag vaknar upp runt fyra gånger på natten för att amma. Till det finns två hemligheter:

 1. Lägga sig i tid
 2. Inte ha telefonen nära sängen

Det är så lockande att bli kvar uppe och läsa eller titta på nån serie när barnen har somnat, men för att orka nästa dag måste jag gå och lägga mig i tid. Barnen somnar runt 21 så oftast är jag vaken en liten stund, typ till 22, för att njuta av tystnaden.

Och telefonen, den lägger jag på skrivbordet så jag inte når den från sängen. Annars försvinner det lätt en halvtimme om man fastnar med att scrolla nyhetsflödet, morgon eller kväll.

Brukar, om jag har möjlighet, ligga en stund och titta på utsikten från sängen istället. Klara natter syns stjärnorna och disiga kvällar försvinner alla lamporna på andra sidan vattnet. Tror det är bra att hinna lugna ner hjärnan lite efter en hektisk dag och inte bara stupa direkt från telefonen ner i kudden.

Träning

Den del som blir minst prioriterad just nu. Svårt att åka hemifrån på kvällarna när Greta är så mammig så hon skriker när jag är borta. Åker bort i alla fall, som t.ex. på gårdagens WOD, bara för att få rensa huvudet lite.

Annars är mitt bästa tips att ha på en aktivitetsklocka och fånga steg under dagen istället. Sikta på 10 000 steg om dagen. Det låter mycket, men när man är aktiv med barnen hemma eller har fullt upp med något annat så blir det ändå många steg. Och visar klockan lite till kvällen, så ta en snabb promenad!

Man behöver inte komplicera till det. Allt räknas. Också när det går i snigelfart – som igår när jag var med barnen till Fäboda och Arthur cyklade på sin Puky.

Mat

Hur ska man få till någon vettig mat när man knappt hinner ställa sig vid spisen innan något barn ska ha uppmärksamhet? Här finns egentligen tre tips som jag brukar använda mig av:

 1. Koka maten på förhand och förbered för vecka. Perfekt när man har något man bara kan värma. Vi har börjat göra större portioner varje gång vi lagar mat, och det är så otroligt smart.
 2. Laga något snabbt och enkelt (om kylskåpet är på den magrare sidan) men komplettera med en grönsallad till maten. Försök se till att det alltid finns en stor skål fräsch, god sallad att äta innan maten som förrätt eller tillsammans med maten. Förbered salladen tillsammans och så kan var och en i familjen plocka ut och välja de grönsaker de vill äta.
 3. Smoothie. Blir maten skit, se till att i alla fall få i dig dina dagliga vitaminer och fibrer genom en grön smoothie. Enkelt, snabbt, hälsosamt.

Det där sista lät så otroligt präktigt, så jag måste bara visa en bild från det riktiga livet. Arthur med sin, för tillfället, favoriträtt spaghetti. Som vanligt sitter vi (okej, står) och äter mitt i stöket men ja, några gröna blad får jag väl i mig i alla fall. (Och som vanligt har jag fotat bara halva portionen, brukar alltid ta till mera mat efter att jag ätit upp). Och Arthur får i sig lite chorizo och oliver också.

Det handlar till stor del om att kompromissa sig till något vettigt men så länge man har en någorlunda bra bas av sömn, kost och träning så blir det också så mycket lättare att orka med småbarnslivet. För sömn, kost och träning är grunden som allt bygger på – som ger massor av ork och energi i slutändan om man bara tar sig tiden att fundera över hur man vill prioritera just nu.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Sömn, kost & träning – så får du in dem i småbarnslivet

 1. Linnéa, stolt bonde från Småland skriver:

  Tycker mycket om att läsa o följa dig! Dua har en god sund inställning! Gillar din öppenhet o att du visar/förklarar hur ni har det på riktigt☺.. Jag brukar tänka att man ångrar aldrig ett träningspass som blir av!
  Ha en fin dag!

  1. Lina skriver:

   Oj tack Linnéa, vad glad jag blir av din kommentar! Så roligt att höra att du upplever det så, precis som jag önskar förmedla! Tack detsamma! :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen