Njut av livet – just nu!

Njut av livet – just nu!

05.04.2013

Ända sedan jag hoppade på flyget i Bangkok och kom tillbaka hem har jag har jag varit lite nere. Jag har varit glad över att träffa alla vänner och bekanta, men nedstämd över att vara tillbaka i kylan när jag helst skulle åka tillbaka till värmen så snabbt som möjligt. Jag har svårt att fokusera på nuet och drömmer mig bort till nästa resa.

Därför var det bra att jag råkade hitta en väldigt passande bok för tillfället. Boken handlar om hur man lär sig att leva i nuet. Man har hört detta så många gånger, men gör man det på riktigt? Jag vet att många andra har problem med detta, liksom jag själv, och därför tänkte jag att jag kunde skriva några rader om detta. Här kommer några saker att tänka på:

1. Livet är en resa, och allt i livet är en process

Vi behöver ett mål, något att rikta in oss på, men samtidigt får vi inte förlora nuet ur sikte.

2. Stanna upp

Allt för ofta glömmer vi att sakta ner tempot, utan kör fram som ångvältar och hinner inte se de vackra blommorna vid vägkanten innan vi kört över dem. Stressa ner, ta en paus, sov tillräckligt, skratta mera och njut av tillvaron.

3. Tänk enkelt

Det finns press från alla håll hur vi ska bete oss, vad vi ska ha på oss, vad vi ska äta och göra, hur vi ska motionera och vem vi ska umgås med. Försök att strunta i dessa oskrivna regler och gör på ditt eget sätt, det du själv vill. Du behöver inte bjuda på sju sorters kakor när du har vänner över – kom ihåg det!

4. Variera dig

Tristess kan uppstå om man gör för mycket av det ena eller andra. Det är lätt hänt att man spenderar för mycket tid på dator eller framför TV:n. Variation i vad du gör, hur du äter, vem du umgås med och hur du tränar håller vardagen fräsch. Våra kroppar har ett behov av förändring och variation när det kommer till kost och motion. Improvisera, gör nya saker spontant!

5. Gräm dig inte över det förflutna

Att fundera över dina misstag om och om igen hjälper dig inte, utan gör dig bara ledsen. Om du försovit dig eller gjort bort dig hjälper dig inte att gräma dig hela dagen över detta, för då förstör du ännu mera av dagen, utan det bästa är att glömma och njuta av det som är framför. Att fundera över det som redan hänt stjäl alltid ditt nu!

6. Gruva dig inte för framtiden

Att fundera fram och tillbaka och vara orolig över framtiden gör det också svårt att leva nuet till fullo. Detta gäller både större och mindre saker i livet. Om du hela dagen går och skjuter upp ett visst arbete för att det är tråkigt eller för att du är rädd, så går du miste om att njuta av tillvaron fullt ut. Så diska undan disken så är det gjort, så har du sedan tid till att njuta av chokladen eller ta en löprunda i lugn och ro.

7. Bestäm dig för att njuta av livet!

Tänk inte att du ska njuta av dagen när du är klar i jobbet eller när du är klar med disken, utan njut av hela dagen och de små glädjestunder som finns bara du öppnar ögonen. I mitt fall handlar det för tillfället om att inte bara fokusera på nästa resa, utan njuta av den fina våren just nu i Helsingfors.

Leva i nuet

Dessa tankeställare har hjälpt mig att inse hur man som bäst lever i nuet. Även om man väntar på något i framtiden, är det möjligt att vara glad för stunden. Förstås kan ingen människa kan vara glad jämnt, men jag tror att man absolut kan påverka sig själv till att leva ett mera glädjefyllt liv om man bara vill!

Om du är intresserad av att läsa mera rekommenderar jag den kristna boken detta är taget ifrån: “njut av livet där du är medan du är på väg dit du ska”, skriven av Joyce Meyer. Jag hittade boken här, men endast på engelska.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Njut av livet – just nu!

  1. Adina Snellman skriver:

    man kan int påminna sig för ofta om det där.. thanx. tack förresten för igår, det är så roligt att ha dig hem igen!

    1. Lina Björkskog skriver:

      Nä så e de! Tack för lånet av boken förresten, den var ju din.. ;) Tack själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen