Vad är den optimala mängden träning i veckan?

Vad är den optimala mängden träning i veckan?

11.08.2016

Alla vet att träning har en mängd hälsofördelar som förebygger sjukdomar. Men hur mycket träning behövs – och hurudan träning? Hur mycket påverkar vardagsmotionen som hälsoeffekt, om man inte tränar alls?

I en ny studie – där man för första gången tar i beaktan allt som görs från det att vi stiger upp tills vi går och lägger oss – kunde man fastställa den optimala träningsmängden för att motverka sjukdomar. Och den visade sig vara rätt så mycket högre än WHO:s tidigare rekommendationer.

danmark10 löpning

Tidigare har WHO rekommenderat 600 MET-minuter träning i veckan, men i den nya forskningen märkte man att mest positiva resultat uppnåddes vid 3000-4000 MET.

Med 3000-4000 MET träning i veckan, så får du dessa hälsofördelar:

 • 5 % lägre risk för bröstcancer
 • 17 % lägre risk för tjocktarmscancer
 • 21 % lägre risk för diabetes
 • 24 % lägre risk för hjärtproblem
 • 22 % lägre risk för stroke

Man märkte endast en marginell förbättring för de personer som tränade mera än 4000 MET i veckan.

Vad är 3000-4000 MET träning – vad räknas?

MET är ett sätt att räkna aktivitetsnivå. Ju högre intensitet, desto högre MET. Allt räknas – även din vardagsmotion.

1. 3000-4000 MET i veckan skulle motsvara att du gör detta varje dag: 

 • Gå i trappor 10 minuter
 • Dammsuga 15 minuter
 • Trädgårdsgöra i 20 minuter
 • Löpning i 20 minuter
 • Promenad eller cykling 25 minuter

2. Eller gör detta varje dag: 

 • Cykla en timme
 • Gå ut med hunden i lugn takt i 30 minuter
 • Laga mat och diska i 30 minuter

3. Eller gör detta varje dag: 

 • Löpning i ett bra tempo 60 minuter (eller annan träning som är ungefär lika ansträngande)
danmark 11 löpning

Vad gör du hellre – springer 1 timme om dagen eller balanserar upp med mera vardagsmotion?

Märker du hur otroligt mycket vardagsmotionen spelar in? Tar du cykeln istället för bussen, står och jobbar, trapporna istället för hissen – allt påverkar. Förutom att du minskar risken för sjukdomar så får du förstås också en friskare kropp med mindre krämpor om du sitter mindre.

Därför kan jag tycka alternativ ett är mycket bättre än alternativ tre, eftersom du är igång under en längre tid. Sen för att göra framsteg i träningen det ju nödvändigt att blanda in lite hårdare träning också, men helst inte på bekostnad av vardagsmotionen.

Vilodagar är förstås viktiga, men vilodagarna ska inte vara en heldag på soffan – utan där kan du med fördel “samla MET:s” genom vardagsmotionen, promenader eller liknande.

Ta dig nu en funderare hur just du kan öka din aktivitetsnivå – och då framför allt vardagsmotionen. Det är väldigt lätt att bli lat i dagens samhälle med bilar, hissar, robotgräsklippare och allt annat som ska automatiseras. Allt du gör under dagen hjälper dig för att få en bättre hälsa!

Kommer du upp till de rekommenderade minuterna träning i veckan? 

Forskningen som jag syftar på hittar du här.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Vad är den optimala mängden träning i veckan?

 1. Anna Engund skriver:

  Hej Lina!
  Jag har följt din blogg ett bra tag, och gillar verkligen kombinationen av träning och resor! Tänkte höra med dig som rest med bil ner till Europa och haft cyklar med på resan. Vad använder ni för cykelhållare, och har det fungerat bra? Jag och min man ska flytta ner till Italien i slutet på augusti för jobb och långloppsåkning, och eftersom vi gärna skulle vilja ha med cyklar både för träning och sightseeing tänkte jag att du kanske har något bra tips på transport av dem:)
  Mvh Anna

  1. Lina skriver:

   Hej! Vad kul att du gillar bloggen! Vi har en riktigt enkel cykelställning som vi kopplar på baktill utan dragkrok. Vi köpte den från Biltema om jag minns rätt. Det är små spännband som fästs runt bakluckan, och cyklarna har hållits på riktigt bra! Man måste bara spänna remmarna nu som då. Rekommenderar den om man inte har dragkrok.. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen