Similar Posts

9 Comments

 1. Hej! Mycket intressant. Jag har själv början till en liten knöl främst på ena foten och hoppas att denna/dessa inte kommer att bli lika stora som hos min mor och hennes syster… Men, nu har jag en fråga som gäller en helt annan sak, relaterat till fothälsa (tror jag?). Min pojkväns lillebror som blir 14 i sommar går nästan jämt och ständigt omkring på tårna, både barfota och i skor. Jag vet att du skrev ditt examensarbete om tågång, men det gällde kanske bara mindre barn? Eftersom jag har lagt märke till killens gångmönster (men ingen annan verkar ha gjort det) har jag googlat lite, men får nästan enbart träffar som gäller tågång hos barn. Vad kan detta fenomen bero på? Är det vanligt upp i tonåren och är det något som man borde göra något åt? Jag har viljat fråga honom varför han går på tå, om det gör ont att stiga ner på hälen, men det är ju lite känsligt när han är så gammal, det kan kanske uppfattas som ett påhopp… ;) Men jag vill ju liksom bara väl. Är jag oroad i onödan?
  Tack än en gång för en inspirerande blogg! Hade jag inte hittat hit för fyra år sedan hade jag förmodligen inte haft något större intresse för träning och hade säkert inte upptäckt glädjen i styrketräning. :)

  1. Tack ska du ha, vad roligt att du hittat inspiration från min blogg!
   En 14-åring som går på tå låter nog ovanligt. Förstår att det kan vara känsligt i den åldern men kanske man kan fråga och kolla upp det med honom ändå. Det kan ju hända att han inte vet om själv att han går på tårna. Ofta kan det vara ett invant beteende, som man bara fortsätter med utan att tänka på det. Jag tror nog det skulle vara bra att kolla upp det, för fortsätter han med det beteendet hemskt länge så blir vadmusklerna förkortade och det kan medföra stora komplikationer senare. Så försök hitta något passande sätt att ta upp det på!

 2. Intressant tema. Har du tips för den som vill löpa men lätt får problem med fötterna? Mina fötter “knixar” ofta till när jag börjar springa, som om benen skulle hoppa på plats. Och för ett par somrar sen fick jag problem med smärta mitt i foten/under fotvalvet när jag sprungit några längre länkar (ca 10 km) och blev tvungen att vila ett par veckor eftersom jag knappt kunde sätta tyngd på foten.

  1. Det som knixar kan vara spända senor som hoppar över något benutskott, exempelvis. Testa att träna mer fotrörlighet innan löprundan (exempel: https://www.linabjorkskog.com/traning/rorlighet-for-lopning), och strecha foten regelbundet för att se om det hjälper. Det som du hade under foten låter som en överbelastad fotvalvssena. Det är mycket vanligt och uppkommer då man ökat belastningen för kraftigt under för kort tid. Det kan också hjälpa att töja ut senan under foten (exempelvis att sitta på benen med knäna på golvet, med trampdynan i golvet, dvs foten böjd in under sig själv).

 3. Har redan nedsjunkna fotvalv och ont av det i båda fötterna. Har formgjutna inlägg numera med pelott och det hjälper. Gör även tåhävningar och knipövningar med fötterna. Jag fick rådet att inte gå utan skor, inte inomhus heller. Håller du med?

  1. Hmm, det var en svår fråga. För som med allt annat är allt individuellt och jag förstår att inläggen hjälper. Men samtidigt är det ändå att göra dig själv en björntjänst, på det sätt att foten inte får den belastning den behöver för att bli starkare om du hela tiden använder inläggen. Kanske jag så småningom skulle försöka komma bort från inläggen, genom att försiktigt öka hur mycket du går barfota. Men som sagt, allt är individuellt och jag kan inte ge dig råd så här över internet utan att ha sett dig.

 4. Sammanfattning:

  -Alla är olika. (Arbete, arvsanlag, skor, förutsättningar mm.
  -Om en person blir hjälp av en sak, blir inte alla hjälpt samma!
  – Hallux är ärftligt ibland hoppar det bara över ett led. Går dock att skynda på symtom därav vanligare hos tjejer som oftare går i små skor med klack!
  -barfotatrenden idag har ökat problemen med belastningsrelatetade problem i nedre extrimiteten. Bla Hallux V!
  -problemen med skador i fötterna har ökat senaste åren pga lågprofilskor “conversesjukan” barfotaskor mm
  ….
  Kan hålla på hur länge som helst!

  Avslutning:
  Så länge inte alla inser att man måste utgå från sig själv och vad man själv har för behov/förutsättningar/arv/jobb, så räcker inga goda råd från “tycka till människor”, vänner, born to run-frälsta… Foten vill ha variation för att vara må bra, se till att du vet vad dina vill ha!

  Punkt….

  1. Alla är olika, det håller jag med om. Nämnde också att hallux valgus ibland är helt ärftligt. Men när du påstår att barfotatrenden har ökat på hallux valgus skulle jag nog vilja veta vart du tar ditt påstående ifrån. Det är en enorm skillnad på en converse-sko och en barfotasko. En converse är på tok för smal och för tjock för att vara barfotaskor. Och ett påstående att foten vill ha variation för att må bra, varifrån tar du det ifrån?! Som att mina fötter ibland mår lite bättre om jag kör lite högklackat och ibland converse, bara liksom för att byta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *