Lär dig detta om hallux valgus – ge dig själv friska fötter!

Lär dig detta om hallux valgus – ge dig själv friska fötter!

25.04.2016

Nu är det dags för ett inlägg om en grej som inte kanske är den vanligaste att skriva om på bloggar, nämligen hallux valgus. Men det är ett viktigt inlägg som jag tycker att ni alla bör läsa om, eftersom det är mycket vanligt och man faktiskt kan göra något åt det – om man bara vet hur.

Vad är hallux valgus?

Hallux valgus märks ofta som en irriterande, öm knöl på utsidan av stårtåns första led, som gör ont när tryck kommer på knölen från skor. Efter en tid kan man se att stortån börja svänga inåt. Ju mer stortån svänger inåt, desto värre är det och desto större risk för smärta och eventuell operation.

Hallux Valgus

Hallux valgus kallas bunion på engelska. Vaivaisenluu på finska. OBS! Den s.k. “normala” foten på vänster sida är enligt mig inte normal – mer om det längre ner.

Varför jag vill skriva om detta är inte bara för att det är vanligt (ungefär 25% av alla har någon grad av hallux valgus), utan för att informationen på internet om hallux valgus idag är rent av felaktig. När jag googlade “hallux valgus” och kollade in resultatet jag hittade så skrev alla att detta är ärftligt och att det inte finns så mycket man kan göra åt saken, förutom operation och olika inlägg och skenor.

Men det är fel. Hallux valgus går att förebygga. Här berättar jag hur!

Så här uppkommer hallux valgus

Hallux valgus kan uppstå av två olika faktorer. Det kan vara ärftligt, och det kan uppstå på grund av för trånga skor. Men i de allra flesta fall så är det skorna som är orsaken och inte dina gener – även om det i några sällsynta fall också finns barfotafolk som har hallux valgus.

Hallux valgus

Att hallux valgus oftast är ärftligt är fel. Hur många bebisar föds med det? Väldigt sällsynt. Titta såna fint spretande tår bebisen på bilden har! Men sen sätts fötterna in i trånga skor och de fina spretande tårna försvinner… Bild från Flickr:Dani0010

 

Förebygg hallux valgus

Hallux valgus är allra vanligaste bland kvinnor. Ration är 50 kvinnor: 1 man. Och det är vanligast bland kvinnor som går i trånga, smala eller högklackade skor. En trång sko pressar ju ihop tårna, så att stortån pressas in mot mitten. Använder du högklackade skor så förvärras det hela eftersom mera tryck kommer till stortåns leder.

Hallux valgus skor

Det värsta du kan göra för dina fötter är att tränga in dem i högklackade skor!

Stortån är extremt viktig för hela fotens funktion och för balansen. Det är ju exempelvis stortån som skjuter ifrån sist i ett löpsteg. En välfungerande stortå är grunden till hälsosamma fötter. En dåligt fungerande stortå och fotvalv är en av de vanligaste orsakerna till fotproblem i olika idrotter. Dåliga muskler i fötterna kan också ge övriga problem i exempelvis knä, höft och rygg.

Hallux valgus övningar

Det värsta du kan göra för dina fötter att använda trånga, smala och högklackade skor. Att nu som då använda högklackade skor till fest är förstås ok, men att dagligen använda fel skor är som att be om att få hallux valgus.

Det bästa är att gå barfota så mycket som möjligt. Men eftersom vi i norden inte kan gå barfota året om, så är det bästa att använda låga och lätta barfotaskor som är breda framtill. Köp gärna en storlek större på dina skor. Tårna ska absolut inte klämmas ihop, utan du ska gärna ha utrymme för tårna att röra på sig inne i skon. Ta aldrig för vana att använda skor inomhus.

Hallux valgus

Fin bild jo – men fötter med hallux valgus hos de vuxna. Ju mer tid i skor – desto värre fötter! Synd att vi lär våra barn använda skor och sen får de lika hemska fötter som vi när de blir äldre… Bild: Flickr/Celestine Chua

Behandling – Träning för hallux valgus

Är du en av dem som redan har någon grad av hallux valgus, med en stortå som svänger inåt? Kanske du också märker att det är svårt att hitta skor eftersom alla klämmer åt och känns obekväma? Hoppet är inte ute. Det kan vara svårt att få tån tillbaka som den var när du föddes, men du kan i alla fall lindra besvären för att förhindra eventuella operationer och komplikationer i framtiden.

Vid hallux valgus kan musklerna ofta bli inaktiva eller svåra att aktivera på rätt sätt. Ju mer stortån svänger inåt, desto svårare blir det att spreta stortån utåt. För att få tillbaka funktionen i foten kan vissa övningar ge bra resultat.

Övningar för hallux valgus

Här kommer tre övningar som du ska testa på om du har hallux valgus! Tanken är att stärka fotens muskler och stretcha ut det som är tight. Gör inte övningarna ifall det gör ont (exempelvis tåhävningarna kan kanske vara knepiga att göra om du har jobbig hallux valgus). Övningarna är också bra för vem som helst som vill ha starka och friska fötter. Är du en aktiv löpare är övningarna mycket bra för att förebygga skador.

1. Tåhävningar

Använd en trappa eller några böcker staplade på varandra. Gör övningen utan stöd om möjligt. Gå så högt upp som möjligt, och bromsa långsamt på väg ner. Låt foten strechas i det nedre läget. Upprepa 15 gånger, i 3 set. 
tåhävningar

2. Tåcurl

Gör övningen några gånger under dagen, exempelvis i duschen. Böj tårna så mycket du kan och dra ihop fotsulorna. Försök få med alla tår. Börja försiktigt – risk för kramp finns om du är ovan. Ta sen i så mycket du kan de sista sekunderna. Håll 10 sekunder, och slappna av. Upprepa 5 gånger.

tåcrunch

3. Tåspretningar

Använd ett träningsgummiband eller ett hårband i större modell. Sitt på en stol och fäst gummibandet runt stortårna. Håll hälarna i marken, vrid ut fötterna så gummibandet spänns, och spreta ut tårna så mycket som du kan. Du ska inte jobba mot motståndet genom att dra tårna inåt (vilket kan ge motsatt effekt), utan låt tårna spretas ut av gummibandet och jobba emot med hela foten. Du känner av övningen under fotvalvet och ovansidan av foten stretchas också ut på ett skönt sätt.

Håll ca 10 sekunder, upprepa 5 gånger.

tåspretningar

Visste du detta om dina fötter?

Plattfothet är något som är väldigt missförstått idag. Många som tror sig vara plattfotade idag, är inte det, utan har istället ett för högt fotvalv. Ett högt fotvalv ger ökad risk för skador på grund av instabilitet och mera belastning på vissa fotpartier. En platt och bred fot med aktiva tår är den bästa foten av dem alla eftersom den ger en bra grund till alla typer av rörelse.

Strumpor. Största delen av året använder vi ju inte bara skor, utan också strumpor. Tyvärr. Allt för många strumpor är på tok för smala och trånga, vilket betyder att du får en dåligt fungerande fot även då när du går utan skor inomhus. Välj strumpor som inte är för trånga, eller strumpor med skilt fack för stortån.

Fotinlägg överskattas så sjukt mycket. Har man ryggproblem är första hjälpen att stärka bålen, men har man fotproblem får man ett inlägg. Varför då? De flesta fotinlägg klarar man sig bättre utan, och det som verkligen hjälper är att stärka fötterna med olika övningar.

Den normala foten. Den fot som ofta klassas som normal (som den på den första bilden) är inte alls normal. Våra fötter ska egentligen se helt annorlunda ut, med tår som kan spreta och ett fotvalv som är starkt och smidigt. Tyvärr har våra skor förstört oss och det naturliga är inte det normala längre.

hälsosamma fötter

Mina fötter har ändrat utseende sen jag började använda barfotaskor i träningen och till vardags för några år tillbaka. Nu är de plattare och bredare, vilket är super! Jag tränar ännu på att aktivera tårna lite bättre, men det tar sig!

 

Välj rätt skor

För att avsluta detta så vill jag förstås rekommendera att gå barfota så mycket som möjligt, och att använda mjuka, stora och lösa skor när det är möjligt. Detta hjälper dig hålla friska fötter där musklerna blir aktiva, och du minskar risken för hallux valgus och andra fotproblem.

De flesta skor idag är helt fel. Barfotaskor som Vivobarefoot, Feelmax och tunna varianter av Merrell är exempel på bra alternativ, men det finns säkert andra bra också. De bästa skorna är ändå de som inte finns.

Friska fötter är grunden för en stark och skadefri kropp. Trånga skor och hallux valgus kan slänga sig i väggen. Glöm inte att du själv kan påverka hur friska dina fötter är! 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

80 thoughts on “Lär dig detta om hallux valgus – ge dig själv friska fötter!

 1. F skriver:

  Jag var under ett år gammal när min vaivasenluu opererades från vänstra foten men högra foten har det ännu.

  1. Lina skriver:

   Intressant! Där har vi ett bra bevis på att det verkligen är ärftligt i vissa fall. Har du fått fysioterapi och tränat den högra?

   1. F skriver:

    Har sprungit hos olika läkare och alltid fått höra att det blir operation i något skede,men tror jag ska försöka det här nu och se om jag märker någon skillnad :)
    När det ändå blev opererat skulle man ha kunna operera båda fötterna, när jag ändå inte kunde gå, varför månne gjorde dom inte det? :)

    Dessutom har både min mamma och mormor vaivasenluu.

    1. Lina skriver:

     Ja, man tycker ju de kunde ha opererat båda då på samma gång förstås. Men en operation är ju alltid en risk och något man försöker undvika. Intressant att din mamma och mormor också hade det, och du själv vid så låg ålder! Men testa gärna övningarna och se om de hjälper! :)

     1. Katarina Larsson skriver:

      Jag opererade båda mina fötter 2011 med 1 månad emellan operationerna. Jag hade svåra besvär med mina fötter. Efter operationen så blev det jättebra och har inte ont nu.

 2. John Östlund skriver:

  Riktigt bra inlägg. Har aldrig tänkt på att fötterna behöver ha sitt!

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! Håller med om att det är lätt att glömma bort fötterna.

 3. Kugge skriver:

  Jag har en del problem med fötterna i och med att jag stiger väldigt kraftigt på hälen. Nu när vi var i Barcelona och gick massvis i fyra dagar hade jag otroligt ont i hälarna varje dag. Det enda som hjälper är skor med ordentlig häldämpning. Därför har jag inte ens tänkt mig barfotaskor, men vad tror du? Skulle de hjälpa mig att “gå rätt” och lägga mindre tyngd på hälen? Just nu känns de bara skrämmande och som om jag skulle få otroligt sjuka fötter (och rygg som påföljd).

  1. Lina skriver:

   Vad tråkigt, det låter som en typisk hälsporre. Då ska du absolut inte använda barfotaskor just nu i alla fall. När man går lägger man ner hälen först så då vill man nog ha dämpning under hälen om man går mycket. Men testa att rulla en boll under fotsulan för att massera, och träna upp styrkan i fotvalvet med övningarna här i inlägget! Hoppas det hjälper!

  2. Caroline skriver:

   Jag skulle verkligen använda barfotaskor. Jag jobbade i butik dagligen och hade jättebesvär av min hälsporre. Började använda barfotaskor och det försvann. Men det är nog bra att ta 2-3 dagar sjukledigt, sedan börja gå i de smått över helgen.. eller liknande.

   1. Lina skriver:

    Vilan i kombination med barfotaskor låter också som en bra idé, men då måste man nog vila i flera dagar först som du tipsade om, för att få bort de värsta symptomen. Så länge barfotaskorna inte förvärrar symptomen så är de förstås super att använda!

 4. Marianne skriver:

  Väldigt intressant inlägg. Har sett flera damer med detta. Alltid damer. Jag visste faktiskt inet att det var ärftligt.

 5. Maria skriver:

  Bra inlägg! Jag har utbildat mig till zonterapeut och minns att vi lärde oss att hallux valgus också kunde bero på obalans i sköldkörteln, då området för sköldkörteln ligger just där hv uppkommer. Det är också mest kvinnor som får de problemen idag…

  1. Lina skriver:

   Tack! Intressant detta med sköldkörteln! Det har jag inte hört talas om förut. Skulle vara intressant att veta hur mycket det påverkar. Men det kan inte vara riktigt vanligt eftersom ration mellan skolöst folk som får hallux valgus är 1,9% jämfört med 30% av dem som bär skor. Men något att fundera vidare på.. :)

 6. Johannes skriver:

  Intressant inlägg! Tack!

 7. Annelie Skoog skriver:

  Intressant läsning! Jag har i stället problem med en knöl på andra sidan foten, alltså mot lilltån. Detta problem har jag på ena foten och gör att många skor klämmer så att knölen blir väldigt öm. Känner du till vad detta fenomen heter? Vet du vad det beror på och vad man kan göra åt problemet? Har försökt leta info på nätet men allt handlar om hallux valgus.

  1. Lina skriver:

   Hej!

   Nej, det har jag inte hört talas om faktiskt. Men det kunde mycket väl tänkas bero på trånga skor det också, eftersom fötterna kläms åt från båda hållen. Använd bredare skor och se om det hjälper!

  2. annika ferm skriver:

   Jag har också en knöl vid lilltå. Jag har till slut fått reda på att det kallas för skräddarknuta kan opereras, men risk att nerv kan komma i kläm. Sedan jag var hos en osteopat och fick behandling har jag en bättre ställning på foten kan gå barfota mer än innan.

 8. I skriver:

  På strömsö hade de häromveckan också nå övningar för hallux valgus. De visade övning 3 som du hade, men de sa där att man sku göra övningen så som du sa att man INTE skulle göra den.

  1. Lina skriver:

   Intressant! Eftersom stortåmuskeln på ovansidan dras inåt vid hallux valgus så tänker jag att det kan öka på felställningen om man jobbar hemskt mycket emot motståndet i adduktion. Så för att vara på den säkra sidan skulle jag nog inte jobba hemskt mycket med tårna i den övningen (även om muskeln nog aktiveras så som jag beskrev övningen också). Men har inte sett några forskningar på övningen utan det är bara egna spekulationer.

 9. Katarina skriver:

  Tack för ett riktigt bra inlägg! Jobbar en hel del med fotvård och har under årens lopp sett mycket Hallux valgus- fötter. Främst är det kvinnor som drabbas (precis som du skrev) och skalan av svårighetsgrad varierar. Verkar som om det var vanligare med operationer av dessa stortår förr och med varierande resultat. Ofta har de kunnat få ett annat problem med tån eller med följande tå i stället och ibland har hallux valgusproblemet återuppstått efter en tid. Väldigt bra att lyfta fram dessa övningar som man åtminstone kan börja göra i förebyggande syfte eller i ett tidigt stadium om man har tendens till hallux valgus. I övrigt naturligtvis väldigt viktigt för alla fötter att tänka på rymliga skor och strumpor och inga skyhöga klackar. Vi har ju bara ett par fötter och de ska bära oss och våra bördor genom hela livet, ett riktigt grovjobb. Vi borde nog överlag tänka på och sköta om dem lite bättre.

  1. Lina skriver:

   Tack! Ja, du har så rätt – vi borde ta mycket bättre hand om våra fötter! Ett riktigt grovjobb är nog vad de gör!

 10. Patrik Rossotti skriver:

  Hej Lina,
  Ett mycket bra inlägg om de största problemet med Hallux Valgus – våra skor. Det glädjande är att medvetenheten ökar kring detta ökar. I vår skobutik, som bara säljer barfotaskor, ser vi en trend att fler och fler sjukgymnaster, kiropraktorer och naprapater rekommenderar sina patienter att byta till barfotaskor.

  Tack för att du bidrar till en bättre hälsa.
  Patrik Rossotti
  http://www.skonaskor.se

 11. Sandra Di Rocco skriver:

  Intressant! Jag springer och har vilat i 3 veckor nu efter jag fick problem med hälsenan/hälsporre … det är bra när jag gå till jobbet i klackar men värre när jag går i träningsskor. Ska försöka springa i morgon, kanske med lite ont , det känns lite bättre fast inte över. Tack för bra tipps!

  1. Lina skriver:

   Var försiktig bara – börja inte springa för snabbt!

  2. Elisabet skriver:

   Ursäkta mig att jag tränger mig på. men låt bli att springa det gör inte mycket till nytta utan onytta. jag vilade längre efter tre veckor utan tog o gick i stället. varför inte börja med stavgång i stället det kan göra mer nytta än o springa. jag hade stavar och gick med men underlaget var mjukt i stället där jag gick. bor så pass nära skogen o dylikt. så tänk först och handla därefter- och lycka till, när o var o hur det var.

 12. Faith Clements skriver:

  Hi love your article????im training in my home pilates studio with mat and machine, now helping the community. I have a huge focus on training the feet in each workout:) great to see your article? Welcome for a tea if in Limhamn, Malmo?

 13. Monica Wall skriver:

  Jag har behandlat hallux valgus med young living lemon oil
  Eterisk olja.
  Ca 3 veckor daglig insmorning med en droppe på varje knöl.
  Blev betydligt rakare!!!!

  1. Lina skriver:

   Det låter ju helt otroligt!

 14. Susanne Rönnlund skriver:

  Jag började få min HV i tidig skolålder, kunde aldrig gå i träskor eller skor med en söm över knölen. Aldrig gått i högklackat. Inte heller hade jag trånga skor. Min mormor har HV så jag antar att det är ärftligt. Jag dansar mycket, så friska fötter är en fördel, ska prova dessa övningar och se hur det känns.
  / Susanne

  1. Lina skriver:

   Det är säkert ärftligt i ditt fall. Men testa gärna övningarna, de gör i alla fall mera nytta än skada.

 15. Eva Niklasson skriver:

  Intressant. Jag är opererad på ena foten för 30 år sen och skulle väl igentligen opererat den andra också men det blev aldrig av. Knölen är tillbaka igen. Kan man göra dessa övningar när den ena foten är korrigerad tror du? Jag har väldigt kramp i fötterna utan att igentligen göra något speciellt. Räcker jag försöker göra tåhävningar så krampar det. Har hälsporre som jag fått inlägg för.

  1. Lina skriver:

   Jo, det går jättebra att göra övningarna fast du opererat fötterna. Det är alltid bra att stärka fötterna. Att fötterna krampar när du försöker göra något är antagligen ett tecken på att musklerna är svaga.

   1. Eva Niklasson skriver:

    Tack. Då ska jag testa.

    1. Fia skriver:

     Prova att äta lite magnesium också, det finns på apoteket. Det hjälpte mej men jag blev tyvärr väldigt trött så när burken var slut köpte jag ingen ny. Nu fick jag kramper igen ett par nätter men då smörjde jag på en heat lotion innan jag somnade. Ingen kramp på två nätter!

     1. Lina skriver:

      Intressant! Magnesium slappnar ju av musklerna något så kanske det kan funka! :)

 16. Johanna skriver:

  Hej!
  Åh jag har en del problem med min hv, är bara 28år och det känns så jävla surt. Alla skor, som jag hittat för hv, är ju verkligen gjorda för äldre i åtanke. Ska kolla in sidorna du länkade också. Men vad ska man då ha för skor på vintern?
  Och en annan undran; när man gör dom här övningarna stannar det upp hv att förvärras?
  Mvh

  1. Lina skriver:

   Du får prova många olika skor och se vad som passar åt dina fötter. Det viktigaste är att skorna är breda framtill och inte har en hög klack. Olika barfotaskor funkar oftast bra. Övningarna hjälper till att bromsa upp hallux valgus. Kan inte säga hur mycket eller hur snabbt men du vinner bara på att testa. Lycka till!

 17. Irma skriver:

  Kanonbra tips.
  Du verkar ha koll så vet du om det finns träning även för knölar på utsidan av fötterna, nedanför lilltån. Jag har knölar på båda fötterna och har mest ont där, inte hallux valgus, även om jag har knölar även där.
  Kommer att testa dina övningar och tar gärna råd om du har några speciella tips för liltåna också.

 18. Dan skriver:

  Sorry, det är inte så enkelt med HV som du beskriver. Träning är ok för de flesta, men även där finns en gräns. Barfota är bra, barfotaskor är oftast helt förkastligt för en problemfot pga av andra orsaker.

  1. Lina skriver:

   Jo det finns en gräns, det är jag helt medveten om – och det försökte jag nämna också. Men jag försökte ändå vinkla inlägget att vara med positivt som kontrast till alla andra sidor där det skrivs att man inte kan göra något alls. Det första steget för att slippa problemet är att vara medveten om vad som påverkar fötterna, och där tror jag tipsen kan hjälpa i alla fall dem som har en lindrigare problem.

 19. Elin skriver:

  Funderar lite på källor i detta, är bra med tips på vad som kan motverka och lindra, men att det inte har med ärftlighet att göra till största del det köper jag faktiskt inte tyvärr. Trånga skor kan säker förvärra massor och säkert tillföra det med och det förstår jag, däremot långt ifrån alltid och jag tror det kan vara så att det ofta är ärftligt men bara förvärras utav skor och liknande. Själv är jag plattfotad, riktigt platt och har även börjat få problem med vänstra stortå. Både min mormor och gammelmormor har/hade ruskigt mycket hallux valgus och ser inte att det kan vara annat än ärftligt när jag nästan aldrig går i klackar och oftast har väldigt bra och öppna skor för tårna.

  Övningarna ska jag kolla in och börja göra så kanske det inte blir värre men jag hoppas smärtan försvinner iallafall :)

  1. Lina skriver:

   Det finns en studie som visar att barfotafolk har väldigt mycket mindre hallux valgus än folk med skor på sig, så det redan är ju rätt så tydligt. Men såklart påverkar generna också, och tyvärr har vissa så mycket större chans att få det – och säkert är det så i ditt fall. Och som sagt, så finns det barfotafolk som har hallux valgus också, så även om du skulle ha gått med barfota eller med bra skor hela livet så kan du ändå få det. Men din plattfothet förvärrar antagligen din hallux valgus, så det låter jättebra att du försöker jobba med musklera i fötterna så kanske det blir bättre! I alla fall inte sämre! Lycka till :)

 20. Cilla Lindqvist-Sjöberg skriver:

  Tack. Har delat vidare till barn och syskon. Vi är alla begåvade med min mors breda – och på 70 talet opererade- hallux valgus. Själv älskade jag jordskorna, som jag köpte när jag hade råd på den tiden. Hittade sketchers för 5 år sedan, som också lutade bakåt, vilket är den bästa gångarten för mej. Men det var bara jag som tyckte det tydligen, för de försvann ur handeln relativt snabbt.
  För ca ett år sedan fick jag inlägg för uppbyggnad av främre delen av foten…. Och halluxvalgus blir bara värre… Sedan många år gör jag de där övningarna, det har alltid varit ett sätt att stå och röra mej, olika balanspunkter. Ska börja med gummibandet, det låter bra! Tack för tipsen.

  1. Lina skriver:

   Jordskorna låter intressanta, synd att de inte finns längre. Men det låter bra att koncentrera dig på att stärka fötterna istället för inläggen! Lycka till med fötterna! :)

 21. Catherine Lundborg skriver:

  Hej Jag har ett namn Mikael Davidsson Hälsa fitness i Stockholm Känner du till honom. Rätt eller fel finnes det en apparatur som kallas hallu forte. Jag skrev ut ett dokument som till 2/3 delar var översatt galimatias men finns den här Mikael Davidsson över huvud taget. Finns inga kontaktmöjligheter.
  MVH
  Catherine Lundborg
  catherine.lundborg@tele2.se

  1. Lina skriver:

   Jag har ingen aning, tyvärr.

  2. Leif Östling skriver:

   Det mesta tyder väl tyvärr på att han är lika påhittad som de personer som anges som referenser i annonsen

 22. Ing-Marie Berg skriver:

  Hej! Jag har hallux valgus. Nu är det så att jag är i Thailand blir här 3 mån. Ska köra dina övningar!
  Men jag måste köpa nya sandaler eller något luftigt.
  Vad tror du på Birkenstock, eller har du något bättre förslag.

 23. Anna Johansson skriver:

  Hej,
  Jag har precis opererat min ena fot för HV. Mitt problem var att jag så gott som alltid var inflammerad i slemsäcken vid knölen. Jag har aldrig gått speciellt mycket i höglackat men har nog ärvt anlag då båda mina föräldrar har liknande fötter. Jag är överrörlig i mina fötter och har väldigt bra kontroll på dem. Kan göra det mesta med dem men skriver och ritar inte speciellt bra :) Hoppas nu slippa dessa inflammationer.

  1. Lina skriver:

   Hej! Det låter jobbigt med inflammation i slemsäcken, det är värre att träna bort. Men skönt att du fått det opererat, hoppas det blir bättre!

 24. Elisabet skriver:

  Hej jag fick minas besvär efter en man som sa att han ville ha en kram jag ville inte, men han tryckte upp mig mot väggen och stampade på mina fötter jag har stl 37½ medan han han hade 45 i sko stl. efter det har jag besvär att ha skor på mig. jag sa åt polisen men de ville inte lyssna la en anmälan men icke då. så han går fri efter ha gjort mig så pass illa. därför har jag letat efter en övning så jag kan bli av med de jag fick efter honom. har aldrig haft besvär för o aldrig velat ha trånga skor utan breda. o går alltid barfota så fort jag får chansen på sommaren o de lika så med strumpor har de som är lösa inte de som sitter åt..avskyr jag. har aldrig haft besvär med dem innan jag fick också hälsporre efter vad han gjorde mot mig.

 25. Anna skriver:

  Hur kan du uttala dig inom ett område där du inte har någon utbildning eller gjort någon grundligare studie på detta än att “googla”? Du kan ju heller inte jämföra ett nyfötts barns fötter med en 50 åring? Då ska du i såfall även jämföra alla andra leder på kroppen och se om dessa ser lika ut vid 50 år som vid ett nyfött barn? Låter ju heltokigt! Sen att träna muskler det kan du ha rätt i helt klart, men att våra leder förändras med åldern, samt att detta fenomen med hallux valgus är ärftliga faktorer visar en stor del forskning på.

  1. Lina skriver:

   Jag förstår inte din logik här. Menar du att jag själv borde ha gjort en studie för att kunna uttala mig om vad andra studier säger? Hur skulle världen se ut om alla måste göra sin egen studie på allt man vill ha undersökt?! Det är ju det google är till för, att ta reda på vad andra säger i ämnet! Helt klart förändras våra leder med åren och man kan inte jämföra ett nyfötts barns leder med en 50-årings. Det ÄR ärftligt till viss del också, det skrev jag ju. Att däremot en 50-årings leder i fötterna ser annorlunda ut beroende på om man använt skor eller inte, det är däremot riktigt intressant!

   1. Annika Román skriver:

    Lina, du ger ju dig inte ut för att vara sakkunnig utan vidarebefordrar övningar som alla som bryr sig om sina fötter kan ha nytta av. Att du sedan drar slutsatser som kan diskuteras, upprör inte mig. All kunskap och behandling, även den vi betalar skattemedel för, har brister och egenansvaret för den egna kroppen och hälsan har blivit tydligare sedan IN kom. Gränslandet mellan skolmedicin och komplementär/alternativ medicin har blivit öppnare och mer spännande.
    Tack för bra övningar och tips! Jag har kämpat länge med en ledsen högerhöft, yogar och grejar, men har inte satt det i samband med HV på högerfoten, men det förstärker säkerligen varandra.
    Jag kommer att skippa elaka skor framöver och dessutom leta efter en HV-skena – det tror jag är ett bra komplement!

    1. Lina skriver:

     Ja precis så är det. Jag ger såna tips jag tror har stor nytta för många och knappast hjälper det precis alla, men om ens någon får hjälp med att träna fötterna rätt så är det värt mödan med inlägget! Jag tror absolut det kan finnas samband mellan HV och höft, så det lönar sig att testa övningarna för att se om det hjälper! Komplettera gärna med stärkande övningar för höften också så ska vi hoppas det blir bättre. Tack för kommentaren och lycka till med träningen!

 26. Britta skriver:

  Tack för bra artickel!
  Jag vände mig till vårdcentralen för ett halvår sedan med min begynnande HV. Jag hade hoppats på att få rekommendationer om någon typ av övning för att stärka eller avhjälpa problemet. Istället rekommenderades jag specialsulor och rymliga skor. jag tyckte att det verkade mycket ologiskt att lindra symptomet istället för att gå på orsaken.
  Tidigare har jag sökt för inflammerad slemsäck i knät som sjukgymnast bedömde berodde på snedbestning pga. låga fotvalv, jag blev rekommenderad specialsula.

  Jag är mycket intresserad av barfotaskor och är övertygad om att mina fot och knäproblem beror på att jag är dåligt tränad i fötterna. Jag utgår från att vi är skapta för att gå barfota i ojämnterräng. Ett annat problem idag anar jag är att vi går på hårda golv, asfalt och stenläggningar. Rekommenderar du ändå barfotaskor vid det underlaget?

  1. Lina skriver:

   Tack, roligt att du uppskattade artikeln! Om man går ofta på hårda golv så kan det vara bättre att välja en tjockare sula för att minska risken för bland annat hälsporre. Men som med allt annat så beror det på vad du är van vid – för visst kan du träna upp dina fötter att gå enbart i barfotaskor även på hårt underlag.

 27. Kattis skriver:

  enligt senaste ortopediska forskningen, på KI bl a , (inte googlande!!) har val av skor inte med uppkomsten av hv att göra. De som är specialister på hv säger att orsaken är genetisk, MEN att problemet kan förvärras av trånga skor. Men det är från början inte skornas fel! Att “barfotafolk” som du så nedlåtande skriver i högre grad slipper hv saknar bevisvärde. Orsaken är även där sannolikt genetisk. även mycket små barn kan ha lätt snedställda stortår, redan innan de börjat med skor.

  1. Lina skriver:

   Jag vet att hallux valgus kan vara ärftligt. Men meningen med blogginlägget var att fler skulle märka att man faktiskt kan påverka sina fötter själv (de flesta då), genom skoval och träning – det är så väldigt lätt att bara skylla på det ärftliga och inte försöka göra något åt saken. Jag menar inget nedlåtande med ordvalet barfotafolk, det är bara ett sätt att definiera. Och jag har inte googlat mig till detta blogginlägg – jag skrev att jag googlade för att se vad den allmänna uppfattningen är. Jag har läst alla forskningar på ämnet jag kunde hitta. Skulle vara intresserad av den studie du pratar om – råkar du ha länk till den?

 28. Aina skriver:

  Jag har ingen forskning i det jag skriver utan bara erfarenhet från min egen familj.
  Tror verkligen inte hv orsakas av för trånga skor, iof tror jag att de förvärrar saken men i våran familj är de ärftligt.
  Båda farfar och morfar hade hv, min mamma ärvde av sin far och pappa ärvde av sin.
  Vi är fyra barn i vår familj och alla barnen fick hv, vissa mer och vissa mindre.
  Jag som aldrig gått med en för trång sko eller levde helst barfota på sommaren fick värst. Opererat ena foten två ggr pga hv och nu kommer jag måsta fixa den andra.
  Övningar hjälper inte, får bara mer ont även fast jag försöker ge de en chans.
  Skoinlägg är bara slöseri med pengar, tyvärr.
  Spelar ingen roll om jag har jätte bra skor för fötterna eller går barfota, de värker ändå.

  1. Lina skriver:

   Hallux valgus KAN förstås vara ärftligt också, som det är i ditt fall. Det låter jobbigt.

 29. Kerstin skriver:

  Hej! Tack för bra och tydliga råd! Jag vet varifrån jag fick mina problem, det var efter att ha använt ett par skor som var för spetsiga en sommar för många år sedan. Nu ska fötterna få sin träning!

  1. Lina skriver:

   Håll till godo! Lycka till med träningen.

 30. Marie Törnlund skriver:

  Jag har haft mina hv sen jag var barn. Vi är 4 barn och alla har vi mer eller mindre besvär. Jag har värst opererat ena som ej blev bra. Hoppas nu att din träning hjälper. =)

  1. Lina skriver:

   Lycka till!

 31. Sara skriver:

  Hej!
  Jag opererades för precis 1 år sedan. Testade att stå i högklackade skor nu när 1 år har gått men skrek av smärta. Har inte gått på sjukgymnastik, utan har försökt öva tån lite hemma. Är övningarna som presenterades i detta inlägg något du rekommenderar för sådan smärta?

  Med vänlig hälsning,
  Sara

 32. Tror att Lina som skrivit artikeln inte är så aktiv här längre men jag vill ändå kommentera och berätta att TÅSTRUMPOR kan hjälpa och lindra, kanske även förbättra problemen. Jag har skrivit lite om det på min blogg Kreativa Dalkullan, adress dalaglitter.com. Nu har jag även beställt barfotaskor så om detta kommer jag att skriva längre fram. Jag har även börjat med glucosamin/hyaluronsyra preparat som egentligen avsett för hunad o hästar men läst att det fungerar utmärkt på människor samt är billigare ☺️ Trikem heter det å jag tar 25ml om dagen. Har ett knakande knä som ömmar och det har faktiskt blivit bättre! Äter även extra C-vitamin vilket ska stötta bildning av nytt brosk. Ska skriva mer även om detta när jag vet mer om hur det verkat.
  Operation av hallux vallux vill jag undvika då det alltför ofta försämrar fotens funktion och än kan jag springa, är 59 år o vill gå och springa lite i många år till, framförallt kunna promenera långt. Jag joggar inte alls ofta men vill känna att jag kan springa när och om jag vill. Ha de gott!

  1. Lina skriver:

   Tåstrumpor låter som ett bra alternativ!

 33. Emma skriver:

  Bra tips, men så sur när folk säger att jag fått hallux pga för trånga skor. Min mormor hade det, min mamma har, även min bror och jag har gått i breda, fula sneakers hela livet och ändå fått skitfula fötter.

 34. Ida Carlsson skriver:

  Jättebra tips och artikel! Jag har HV (ärftlig tror jag + plus att jag har hypotyreos (sköldkörtelsjukdom) och har haft inlägg i skorna i några år, inte skräddarsydda för min fot utan köpta på sportaffär. I april förra året fixade jag ett par skräddarsydda. Sen i december har jag börjat gå hos en sjukgymnast och fick liknande övningar som du har och så har jag även gjort din övning med bandet runt stortårna, typ varje dag. Nu tycker jag inte att jag behöver de skräddarsydda inläggen längre (men har inlägg från sportaffären igen) och mina höfter har blivit rörligare. Jag får inte heller lika ont under trampdynorna som jag har fått innan. Vet inte om det är på grund av de här övningarna men det skulle ju kunna vara det.
  Var hos en ortoped i veckan för att kolla vad han sa om inlägg men han ville inte prata om det utan bara att jag skulle operera min stortå för att få ner den tå som ligger över. Fast han tyckte inte att jag behövde det egentligen… Men jag fick i alla fall inget svar från honom om vad jag ska göra med inläggen… men tänker om jag fortsätter med att stärka fötter och höfter så kanske jag kan skippa inlägg till slut… Vi får se! :) Ursäkta långt inlägg :)

  1. Lina skriver:

   Tack för din kommentar, det var roligt att läsa. Så bra du inte behöver de skräddarsydda inläggen längre! Lycka till med träningen! :)

 35. Inga skriver:

  Hej Lina.
  Så roligt det var att jag hittade din blogg! Och så skönt att höra att man kan åtgärda det själv.
  Mina problem började just med att jag använde högklackat varje dag i jobbet.
  Men eftersom jag däremellan alltid gått barfota, så har jag lyckats skjuta problemen på framtiden.
  Men nu har jag fått en knöl, exakt som bilden visar. Och jag fullkomligt avskyr att behöva sätta på mig skor öht! – Men eftersom jag vill undvika operation (min syster har op. bägge fötterna, men inte samtidigt, och hon har hoppat på kryckor halvårsvis, usch!), så ska jag jobba stenhårt på ditt program.
  Men en fråga: Vad är barfotaskor? Var finns de att köpa? Pris?

 36. Omar skriver:

  Jag är man och har Hallux valgus, tror att det beror på att jag gått i gympa skor mycket och kollar man på skor idag är de spetsiga framåt, så ser inte en fot ut vid tårna, så jag tror många som tror att de har jättebra skor men inte har det egentligen och tror att det är bara ärfligt men faktum är att de trycker in stortån och gör man det i 30 år typ så kan jag tänka mig att man kan få problem. Har helt och hållet gått över till skon Altra. Tror väldigt mycket att mina muskler i fötterna har blivit försvagade genom att gå i skor. Här visar jag en film med mina olika skor, kolla tådelen, det är en mode grej att skor är spetsiga, kolla Altra längst till höger i filmen https://www.youtube.com/watch?v=NwtvuMKNoBA Kolla denna bild https://www.altrarunning.com/cmsstatic/foot-space.jpg kolla gärna in deras hemsida https://www.altrarunning.com/blog/form-training/altras-core-3/ och den svenska https://www.altrarunning.se/?gclid=CjwKCAjw-8nbBRBnEiwAqWt1zWIjJc9rzyaw7rqFRbttdqhyhy52fCbh-Lsl-JB98tJdwRjiQqh_6RoCg3wQAvD_BwE Har tåspridare idag och jag kan varken ha Asics skor längre, de är så obekväma och klämmer tårna och har en jätteklack, finns inga djur i världen som går med klack och det gjorde inte människan förr heller. Annat är att stärka hållfoten (blir lätt försvagad med skor med mycket hålfotsinlägg) stärker man den så minskar pronation, så minskar man behovet av pronationsskor. Fivefingers är också riktigt sköna att gå med, har sådana också. Annan bild med Altra mot andra skor https://www.flickr.com/photos/altrazerodrop/14099124074

  1. Lina skriver:

   Bra tips med skorna Altra, de har jag inte hört talas om förut! De verkar ha lite samma uppbyggnad som t.ex. Vivobarefoot eller Feelmax med bred tådel. Altra har dock stötdämpning så de kan vara bättre för asfaltslöpning eller om man går mycket på hårt underlag. Håller med att det inte är bra för fötterna att gå i normala gympaskor, typ Asics, med smal tådel och klack under hälen!

 37. Sandra skriver:

  Underbart, tack för en toppenartikel! Så härligt att läsa! Har definitivt detta problem på gång. Alltid gått i klackar och känner igen särskilt min ena fot i allt du skriver. Jag har inlägg för mina höga fotvalv, men har även tränat upp foten att kunna gå fint utan inlägget.
  Började nyligen så smått med att stretcha tårna och göra liknande övningar du skriver om här. Märker redan skillnad, framförallt i stortårnas rörlighet. Ska börja göra dessa övningar du skriver om reguljärt och ser fram emot att slippa operera mina fötter i framtiden : ) Det hade varit en mardröm. Tack för all information och tips!

 38. Camilla skriver:

  Efter tre graviditeter och flera år med de för 20 år sen populära sneakersen i mocka från Puma (som var rejält smala framtill när jag tänker efter) mm så är hv ett faktum. Bestämde mig för ett tag sen att beställa tid för professionella inlägg men så snubblade jag över Anders Nordström på insta och hans pm Fottrappan om skoindustrin som sabbar möjligheten till en naturligt stark fot. Det hela blir väldigt logiskt när man tänker efter och läser på mer om hur foten är uppbyggd. Hans tes är att du kan träna upp din fot och bli av med hv. Det finns ett ex på bild före och efter träning av foten och det är flera år mellan. Med det sagt så vill jag framhålla att man nog får vara beredd på en lång process, ha tålamod.

 39. Elina skriver:

  Antagligen läser du inte här länge men jag chansar ändå. Min mormor å Min mor har båda hv. Jag fick oxå det men bara på höger fot, opererades för 18 år sen (lokalbedövning använde man då, fy fan vilken smärta). Inte haft några problem efter operationen. Vänster har inte ens en tendens till hallux valgus.

  Nu till saken, mitt barn på 8 år har en liten tendens till hv. Egentligen alltid haft det, lätt sneda stor tår. Tydligast från ca 4 års ålder.

  Vart hos vårdcentralen och de sa att barnet har lite lågt fotvalv men man gör inget åt det. Rådet var fortsätta som vi gjort hittills men att skorna framöver ska ha lite bättre dämpning. Frågade om minimalistiska skor och det sa läkarna där inte alls var bra.

  Mina barn har alltid haft det jag trott är bra skor. Har alltid varit noga med att skorna ska vara breda och rymliga. Nu är jag ännu mer noga med det.

  Barnet har haft lite komplex över sina fötter. Efter vc är det bättre och barnet tycker fötterna är fina. Vad råder du mig till? ska vi köra på övningarna ovan? Eller är 8 år för ung? Annat tips kanske? Tackar på förhand!

 40. Bobo skriver:

  Hej!
  Jag har en fråga kring övning 3. Spelar det någon roll var man sätter gummibandet? Ska det sitta längst ner på tån eller närmare nageln? Och när man spretar ut tårna, ska man böja tårna uppåt eller neråt eller bara spreta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen