Kitesurfing för nybörjare
Jag brukar ju alltid säga att träning ska vara roligt och man ska träna det man själv gillar. Som ni redan vet så lever jag också långt enligt detta eftersom jag är en inbiten kitesurfare. Nu har jag ju min skilda kitesurfingblogg, kitelina.com, där jag skriver om mina kitesurfingäventyr och ger lite tricktips och sånt. Men tänkte ändå slänga upp ett inlägg om kitesurfing som träningsform här på bloggen, och ge lite tips om någon är intresserad av att testa den roligaste sporten i världen!
Kitesurfing är riktigt bra träning, men känns inte som träning eftersom sporten är en njutning i sig. Vinden och vattnet, den naturnära känslan i kombination med adrenalin – kan inte bli bättre! Jag vill så klart att flera ska upptäcka denna fantastiska träningsform och bestämde mig för att svara på några av de vanligaste frågorna – en intervju med mig själv helt enkelt!
Vem passar kitesurfing för?
Kitesurfing passar för alla som är intresserade. Yngste kitesurfaren jag själv har sett var kring sex år och äldsta över 70. Om du är livrädd vatten och inte kan simma är det kanske inte det bästa alternativet, men man behöver inte vara extra bra på att simma heller för att kunna kitesurfa.
Behövs några förkunskaper?
Många tror att man måste känna till vinden och hur den beter sig för att kunna lära sig, men det behöver man inte utan det är sånt som man lär sig på kurs och senare av erfarenhet när man väl är igång.
Måste man vara stark och fit för att kitesurfa?
Nej, du behöver inte vara i någon speciellt bra form för att kitesurfa. Draget från draken går till selen i midjan, och du styr enbart med händerna på samma sätt som när du cyklar. Visst kan du vara ute längre stunder om du har bra kondition, men det krävs ingen speciell fysik.
Hur ska jag göra för att lära mig kitesurfa?
Om du vill lära dig kitesurfa är det bästa att kolla upp var närmaste kitekurs finns och hoppa på den. Om du har någon bekant som är duktig och har bra tålamod att lära ut så går det också bra. Själv lärde jag mig av min man Jonathan, som var en mycket bra lärare. På kurs går man igenom saker grundligare, först teori och sen praktik. För min del blev det mera learning by doing, men det fungerade fint det också.
Måste jag ha utrustning för att gå en kitekurs?
Oftast behöver du ingen utrustning för att gå en kitekurs, utan instruktören har all utrustning du behöver. Du kan därför i lugn och ro testa på sporten och se om det är något för dig innan du köper din egen utrustning.
Vilken utrustning behöver jag och vad kostar det?
Det du behöver är drake, bräda, sele och våtdräkt. Vill du åka på vintern så behöver du också ett snowboard eller skidor och varma vinterkläder. Man kan börja med endast en drake, men oftast vill man ha två för att ha en passande kitestorlek för olika vindar. En ny drake kostar omkring 1000 euro, en bräda runt 400 euro, våtdräkt kring 150 euro och sele runt 100 euro. Men bli nu inte förskräckt över dessa priser, för det finns dubbelt så billiga alternativ också som är begagnade men ändå i bra skick.
Hur väljer man kitestorlek?
Drakens storlek räknas i kvadratmeter (m2) och finns oftast i 4 till 19 kvadratmeter. Ju större drake du har – desto mera drar den, och ju mindre drake – desto mindre drag. Man väljer drakstorlek utifrån hur mycket det blåser och hur tung man själv är. När det blåser mycket så behöver du en mindre drake och när det blåser lite behöver du en stor drake för att få tillräckligt med drag i draken. Om du är en väldigt liten person så behöver du en mindre drake och en större person behöver en större drake.
Normalt sett så klarar man sig väl med två olika drakar, en större för svag vind och en mindre för kraftigare vindar. En person i min storlek skulle exempelvis kunna ha 7 m2 och 11 m2, medan en lite större person kunde ha 8 m2 och 12 m2. Själv har jag tack vare min sponsor Airush möjlighet att använda fem olika drakar, vilket gör att jag alltid har en passande storlek till hands – ju fler desto bättre eftersom de täcker ett större vindregister. Mina drakstorlekar är 5.5, 7, 9, 11 och 13 m2.
Vilka faror finns det med sporten?
Det absolut farligaste med sporten är att du slutar träffa dina kompisar. Kitesurfingen är så rolig att man lätt fastnar i sporten och inte gör annat än kollar vinden dagarna i ända!
Men skämt åsido så är kitesurfing i sig ingen farlig sport. Man måste vara medveten om att det ligger en stor kraft bakom draken, och man kan göra sig illa i värsta ifall man inte är medveten om detta. Men detta är sådana saker som man tar upp på kurser och som alla lär sig innan man far ut i vattnet.
En sak som många tror är att man ska bli kvar ute på havet och inte kunna ta sig i land om draken faller i vattnet, men detta är inte sant. När jag åker faller draken ner i vattnet hela tiden, men det är lätt att få upp den igen genom att bara dra i ena änden av bomen. I värsta tänkbara fall är det möjligt att det slutar blåsa och det är svårt att få upp draken ur vattnet igen, men därför ska man som nybörjare helst kitesurfa där vinden blåser mot land och aldrig kitesurfa ensam. Det finns dock sätt att självrädda sig på ifall det skulle hända.
Nackdelar med kitesurfing?
En nackdel med kitesurfing är att du inte kan planera när du ska kitesurfa (om du bor i Norden vill säga) eftersom man får planera in kitesurfingen efter vinden och hur det blåser. Inget veckoschema fungerar här utan man måste vara flexibel.
På vilket sätt är kitesurfing en bra träningsform?
Kitesurfing tränar både kondition och funktionell muskelstyrka. Jag åkte med pulsklocka och hade lika hög puls som under en löprunda när det blåste mycket, och det känns minsann i musklerna också. Jag får oftast träningsvärk i lår och mage av kitesurfingen, men det tränar också armar, rygg och ben. När jag kitesurfade nästan varje dag under våra tre månader i Asien var jag i mitt livs bästa form med låg fettprocent och synliga muskler.
Kan draken dra mig upp i luften?
Nej, draken drar dig inte upp i luften om du inte själv vill det. Det är faktiskt inte så lätt även om man vill det, heller.
Måste man hoppa?
Nej, det finns många som åker och njuter av själva åkandet. Man behöver absolut inte hoppa om man inte vill det. Men om man vill så kan man testa, vilket jag absolut rekommenderar!
Hur känns det att hoppa?
När man hoppar kan man göra det på två sätt, genom att hoppa med draken eller genom att använda spänningen i linorna vilket skapar en gummibandseffekt (wakestyle). De allra högsta hoppen är en kombination av dessa, och kan bli riktigt höga om man är duktig. Hoppen blir mycket mera utdragna, långsamma och sköna än exempelvis snowboard och andra sporter, eftersom draken fungerar som en fallskärm på väg ner och gör att du landar långsamt och försiktigt. Om man hoppar med gummibandseffekten (wakestyle) så är hoppen snabbare.
Hur snabbt lär man sig?
Vissa lär sig snabbare och vissa långsammare. Efter en kurs kan du vanligtvis åka själv och ta höjd åt båda hållen. Vissa (exempelvis Jonathan) lär sig på en timme medan jag behövde kanske 10 gånger för att känna mig säker.
Gör det ont när man faller?
Jag faller hela tiden när jag försöker på nya trick, men det gör mycket sällan ont. I regel kraschar man alltid mjukt när man faller eftersom vattnet är mjukt. Några hårda kraschar blir det alltid nu som då om man tränar på svåra trick men det är sällan man skadar sig allvarligt. Proffsen i kitesurfing skadar ibland knäna när de åker wakestyle på ett så aggressivt sätt, men “för oss vanliga” gör det inte ont när man ramlar. Några blåmärken kan man dock räkna med om man tränar på trick.
Kitesurfingtips för nybörjare
Om du har bestämt dig för att testa kitesurfing kan du läsa vidare för att få lite förkunskaper om sporten. Detta är dock sånt som man lär sig på kitesurfingkurser och inget du måste veta i förväg.
1. Kitesurfing ordlista för nybörjare
- Upwind = Därifrån det blåser. Om en person står framför dig från det håll därifrån det blåser så står personen upwind från dig.
- Downwind = Dit det blåser. Du står downwind från personen.
- Onshore = Vinden kommer rakt mot land
- Sideshore = Vinden blåser längs med land
- Offshore = Vinden blåser från land, ska undvikas av nybörjare
- (Man pratar också om sideoff och sideon som är en kombination av exemplen ovan)
- Launcha = Starta draken från marken
- Bodydrag = Att ta sig fram i vattnet utan bräda genom att använda kroppen som “roder”. Man måste exempelvis bodydragga när man tappat sin bräda och vill hämta den. Att bodydragga är något av det första man lär sig på en kitekurs.
- Ta höjd = Åka upwind/kryssa mot vinden för att komma högre upwind (längre bort från stranden om det blåser onshore).
- Åka medvind = Åka med vinden, det vill säga downvind.
2. Lär dig om vinden
Vinden är stark och den ska man ha respekt för, men tack vare kitesurfingen så kan man utnyttja den som gratis energi! Det blåser alltid från ett visst håll, som man kan lära sig känna med lite övning. Ett tips är att känna efter med öronen varifrån vinden kommer. Försök få vinden att kännas i båda öronen och inte i bara det ena, så vet du att du står vänd mot vinden.
Som kitesurfare lär man sig var man kan kitesurfa på vilka ställen genom att prata med andra eller jämföra vindriktningar med kartor. De bästa kitesurfingspotsen är där vinden fritt får blåsa in, och det inte finns några träd eller hus som stör vinden. Vissa ställen fungerar på vissa vindriktningar och andra ställen på andra vindriktningar.
3. Drakstyrning och powerzon
Draken kan styras på två sätt i luften: uppåt – neråt och till sidorna. Drakens möjliga rörelser syns på bilden. På bilden kommer vinden bakifrån och vi står alltså med vinden i ryggen.
Det blåa området och de gröna prickarna är områden där draken har minst drag, och det röda är det område där draken har mest drag. Vid de gröna prickarna launchar och landar draken. Vid det blåa området (kallas också för klockan 12) kan du hålla draken om du vill pausa under åkningen, för där har draken inget drag alls framåt. Ju längre mot mitten och nedåt (mot röda området) du styr draken – desto mera drag. Vill du åt vänster styr du draken till den vänstra halvan av bilden och vill du till höger styr du till den högra halvan av bilden.
Du kan också styra draget i draken genom att dra bomen mot dig eller från dig. När du drar bomen mot dig själv kommer det mera drag i draken, och när du skuffar den från dig mindre drag. Ett vanligt nybörjarfel är att dra bomen mot sig själv så draken får för mycket kraft. Som nybörjare ska man alltid hålla orden “don’t pull the bar” i bakhuvudet!
4. Vattenstart
När du väl lärt dig hur du ska styra och inte styrka draken, så kan du testa att åka på vattnet med din bräda. När man startar styr man draken snabbt nedåt för att få fart och lutar sig samtidigt bakåt för att inte stupa med framkanten av brädan under vattnet. Här hjälper det att tänka på att böja överkroppen bakåt med böjda ben och absolut inte luta sig framåt.
5. Svänga
När du åkt en bit från land och vill svänga håll, då gör du helt enkelt så att du styr draken upp till klockan 12 för att stanna. Sväng sedan draken åt motsatt håll för att byta riktning.
5. Hopp
När du kan åka fram och tillbaka, kan ta höjd och kan svänga så kan du börja lära dig att hoppa om du vill. Du hoppar genom att svänga draken snabbt uppåt, förbi klockan 12. På samma gång du svänger upp draken så ska du pressa brädan emot, för att få ett högre hopp sen när draken börjar dra. När du känner att du hoppar så svänger du tillbaka draken igen där du hade den innan, för att draken ska fånga upp dig mjukt och du åker vidare.
6. Om det inte blir som man vill då?
Vad ska man göra om draken inte far dit man vill? Tänk less is more. Rör bomen hellre för lite än för mycket och dra inte bomen mot dig själv. Det är alltid bättre att börja litet och öka vartefter än att styra för mycket och styra till skogs.
Om du är intresserad av kitesurfing tycker jag absolut du ska testa. Det känns krångligt i början med kurs och all utrustning och alla nya saker, men det är absolut värt det! 1000 gånger om. När jag började kändes det läskigt i början, och jag funderade om jag verkligen ens ska försöka, men sen efter lite träning så blev kitesurfing det bästa jag visste. Om jag lever och är frisk ska jag fortsätta kitesurfa tills jag är hundra år. Vill aldrig sluta med denna fantastiskt underbara sport!
Kom ihåg: don’t pull the bar!
Hej! Vilken härlig och inspirerande blogg du har! Har funderat ett tag på att testa kitesurfing, det verkar vara väldigt roligt. Vet du vart i Finland man skall söka sig för att få en bra kurs?
Hälsningar Jenny
Hej Jenny! Tack ska du har, det är roligt att höra! Sorry för sent svar, jag måste kolla runt lite för jag kom inte ihåg de olika kurserna utantill.. Men iaf har http://www.finkite.com/ kurser nu på sommaren i Hangö och Björneborg. Om du bor i Hfors är det bäst att börja i Hangö, och senare när man blir van går det bra att fortsätta på mindre stränder i Hfors-områder. Men Hangö är alltid bäst.. :) Men du ska absolut testa kitesurfing, det är precis så roligt som det ser ut.. :) Hälsa gärna från mig sen om du går på kurs, jag känner Valtteri som drar kurserna på Finkite :)
Lina Björkskog Tack för svaret, de kom precis passligt! Jag tänker definitivt prova på, men vet inte när. Kan hända att jag måste spara ihop lite pengar :) Sen ska ja hälsa från dig! Tack igen för svaret och ha en skön fortsättning på sommaren :)
Jenny Friman Det kan hända att det passar ännu bättre att gå kursen senare också eftersom de verkade ha ganska fullt upp nu på sommaren. Jag vet att Valtteri är borta från oktober till december, men sen på vintern går det ju också hur bra som helst att gå kurs, då är det ännu lättare att lära sig.. :) Tack ska du ha, och tack detsamma! :)
Tack Lina! Väldigt intressant och inspirerande blogg! Och det stämmer vilken härlig sport!!! Och när man har lärt sig att styra draken är det säkert super härligt att åka på brädan!!!!Rekomenderar alla att prova det!!!Jag bor i Växjö och undrar om du vet om det finns några spots eller kite aktiviteteri närheten..eller är det bara Malmö och västkusten som är närmaste ställe för mig?
Tack Anna! Roligt att du också har hittat kitesurfingen, håller med dig! :) Jag bor själv i Finland så jag har Sverige inte riktigt på klart, tyvärr. Vet bara att västkusten mellan Malmö och Göteborg är super. Sen funkar också Öland riktigt bra, dit du kanske tom har ännu närmare? Sen är det nog möjligt att kitesurfa på större insjöar också, om vinden och stränderna råkar passa, men tyvärr vet jag inte hur det fungerar där nära dig. Men på vintern är det däremot säkert möjligt att kitesurfa på någon av insjöarna när det är is. Lyckat till med surfandet :)
Tack för tipset! Öland är närmare där jag bor; Sen finns det Gotland med, har hittat en surfcenter där… Så ska undersöka olika möjligheter. Åker man på isen med speciell bräda eller? Tyvärr har min mamma i Ryssland blivit svårt sjuk och jag måste hjälpa henne ekonomiskt, så jag kan inte köpa utrustning just nu, och måste vänta kanske till nästa år…Men jag tänkte absolut fortsätta med kitesurfing, och under tiden ska koncentrera mig på att samla mycket information om sporten och träna, både styrka och kondition!!
Sjukt sugen, bor 500m från hanöbukten o vill lära mig… vad gör jag?
Sjukt sugen, bor 500m från hanöbukten o vill lära mig… vad gör jag?
Härligt! Det gäller att söka reda på någon bra kiteskola nu som finns nära dig. Tyvärr kan jag bara hänvisa dig till Google, jag känner inte till kiteplatserna och kiteskolorna där du bor! Om du inte hittar något kan du exempelvis fråga på Surzone: http://www.surfzone.se/forum/forumdisplay.php?4-KiteSurfing, vet inte hur aktiv sidan är längre men det är värt ett försök. Lycka till :)