Varför styrketräning är viktigt för alla åldrar: från 20-åringen till 70+

Varför styrketräning är viktigt för alla åldrar: från 20-åringen till 70+

30.01.2019

Tänker du att gymmet och styrketräning endast är till för unga människor som är experter på träning? Att gymmet endast passar de som redan är vältränade och starka? Att vanliga dödliga med våra 10 år gamla träningskläder inte har något där att göra? 

Jag vill påstå att gymmet passar för precis allihopa. Gymmet är till för alla; från tonåringar till den äldsta pensionären. Alla behöver vi styrketräning på ett sätt eller annat. Här kan du läsa mera om hur du behöver styrketräning beroende på vilken ålder du befinner dig i. 

Styrketräning är viktigt vid alla åldrar

Träning är viktigt vid alla åldrar – speciellt i den ålder du är i just nu!

Träning för 20-åringar

Ens fysiska prestationsförmåga är på topp ungefär vid 25 års ålder. Det betyder inte att man automatiskt är vältränad vid den åldern, men det är nu som lättast att se resultat av styrketräning. Din ämnesomsättning är naturligt hög och du har en stor mängd muskelmassa. Det kan därför vara väldigt motiverande att träna styrka eftersom din kropp kommer att svara väldigt bra.

Om du studerar/jobbat där du sitter mycket så kommer träningen att vara skön motvikt som din kropp kommer att tacka dig för. Styrketräning ger dig bättre ork och motivation till att fokusera på studier och jobb samt ger dig bättre nattsömn och bättre aptit.

Tips: Hur mycket vill du satsa på träningen? Om du har tid över, varför inte träna 3 pass på gymmet i veckan, för att se hurudana resultat du kan få? Kom ihåg att värma upp ordentligt och fyll på med bra mat efter träningen. Och sova bra – något som lätt glöms bort i den här åldern.

träning 20-åringar

Vid 20+ svarar kroppen väldigt bra på styrketräning.

Träning för 30-åringar

För de flesta är de här åren intensiva då man jobbar mycket. Har du småbarn märker du att sömnen snabbt blir lidande. Träning är något som väldigt lätt prioriteras bort, eftersom man helt enkelt inte har tid. Eller inte orkar, eftersom vardagen i sig själv kan vara så uttröttande. Kroppen behöver dock träningen mer än nånsin tidigare.

Mycket stillasittande sliter på kroppen och styrkan behöver upprätthållas. Har du fått barn behöver kroppen stabiliserande övningar som stärker upp kroppen igen. Efter 30 förlorar man för varje år mer muskelmassa än tidigare – något man behöver motarbeta genom att styrketräna regelbundet.

Tips: Lägg upp rimliga mål för dig själv. Du behöver inte skida Vasaloppet utan gör det du orkar för stunden. Sikta gärna på 2 pass styrketräning i veckan för att bibehålla styrkan i kroppen, men passen kan anpassas till din livssituation. Träna tidiga morgnar, lunchpass, träna hemma eller varför inte ta med barnet till gymmet. (Kolla med ditt gym att man får ha med barn dit – på mitt gym EasyFit går det bra).

Kom ihåg att man inte får tid till att träna, utan det är tid man får ta från något annat. Man måste prioritera och bestämma sig för att få in träningen i vardagen. Allt räknas, all rörelse gör gott.

träning vid olika åldrar

Gravid vid 30 år med en ettåring i släptåg: självklart behöver min kropp träning och jag tränar så gott jag kan. Gör så gott jag kan med det jag har. Istället för att lämna bort knäböjen helt gör jag dem med ett gummiband runt knäna (för att aktivera rumpan) och går ner och sitta på en pall för att inte gå för djupt ner. Och har youtube på telefonen för att underhålla ettåringen.

Träning för 40-åringar

Som 40-åring är du antagligen mitt uppe i arbetslivet, men kanske har du fått lite mera tid för dig själv. Är det nu du har möjlighet att satsa lite mera på träningen igen? Oberoende av din livssituation är träningen viktig för att kompensera för den förlorande muskelmassan som sker i takt med åldrandet. Tänk också på att styrketräning minskar risken för slitskador i rygg och nacke (extra viktigt för dig som sitter mycket), förbättrar sömnkvaliteten, höjer humöret, minskar stelhet, förbättrar immunförsvaret och förbättrar hållningen.

Tips: Om du haft några sämre år med träningen, så försök styra upp den att bli regelbunden igen. Allt du får till ett plus, men träna gärna styrka minst två gånger i veckan för att förbättra muskelstyrkan i kroppen. Som 40-åring är det svårare att se lika snabba resultat i styrketräningen som du gjorde innan, men därför är det ännu viktigare att träna regelbundet.

Tränar du inte styrka kommer din muskelmassa att minska, men om du tränar helkroppspass två gånger i veckan kan du bibehålla eller förbättra den muskelmassa du har. Däremot har du som 40-åring fina möjligheter att snabbt förbättra din syreupptagningsförmåga – därför ser man många duktiga uthållighetsidrottare även över 40-strecket.

Som 40-åring är din kropp ännu väldigt duktig på uthållighetsidrott, men det är svårare att se resultat från styrketräning. Därför är det väldigt bra att kombinera dem båda!

Träning för 50- åringar och äldre 

Vartefter du blir äldre märker du hur kroppen behöver träning och rörelse mer och mer. Kroppen blir bra på det du gör. Sitter du mycket kommer kroppen vilja sitta mera. Rör du på dig och är aktiv kommer kroppen att svara. Du har nu alla tiders chans att få in träningen i vardagen.

Tänk att du nu lägger grunden för hur du ska må senare i livet. I denna ålder är det otroligt viktigt med styrketräning för att bibehålla muskelmassan. Styrketräning kommer att minska risken för en rad sjukdomar, bland annat benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Träning förbättrar även balansen och kommer att minska risken för fall och skador.

Tips: Jämför dig inte med andra. Se över din egen situation och gör upp en plan för hur du vill träna framöver. Man behöver inte börja med stavgång och vattengymnastik bara för att man fyllt 50. Gör det du känner är roligt. Inget hindrar dig från att åka mountainbike, skateboarda och hoppa trampolin. Styrketräningen är superviktig, så försök träna styrka minst två gånger i veckan. Sikta mot stjärnorna och bestäm dig för att bli en vältränad 70-åring när du blir äldre – om det är det du känner för.

Inspireras av 65-åriga Leena från Helsingfors, som älskar skateboarding:

Som du märker är styrketräning viktigt vid alla åldrar, och extra viktigt vartefter man åldras och muskelstyrkan blir sämre. Styrketräning – och träning överlag – har så otroligt många hälsofördelar att man inte har råd att låta bli att träna. Om du tycker det är kämpigt att få in styrketräning i din vardag, tänk på att du inte behöver göra det så svårt för dig själv.

Du behöver inte träna på gym, utan redan av 30 minuter hemmaträning två gånger i veckan har du otroligt mycket att vinna. Sen tror jag det är otroligt bra att hitta någon aktiv hobby som man tycker mycket om. Något man vill fortsätta med hela livet och som håller kroppen och sinnet ung. Då spelar det ingen roll hur gammal man är i passet.

Sen får man givetvis komma ihåg att detta är en generalisering och att människors livssituation skiljer sig mycket från varandra i olika åldrar. Men som sammanfattning vill jag säga att man får passa på att träna då man har möjlighet, och inte ställa så höga krav på sig själv när träningen blir svårare att få till.

Men en sak är säker: gymmet är till för alla! 

På mitt gym EasyFit är givetvis alla åldrar välkomna och alla får plats eftersom det finns stora och öppna ytor. Stort plus för att det är öppet från tidig morgon till sen kväll så man kan träna då det passar en bäst.

Hitta inspiration till bra styrkeövningar i kategorin veckans övning på min blogg. 

Tips på träningsprogram hittar du i kategorin träningsprogram

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Varför styrketräning är viktigt för alla åldrar: från 20-åringen till 70+

  1. Daniel skriver:

    Fin artikel Lina! Jag skulle rekommendera https://styrkast.se/ för att läsa mer om träning och kost!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen