3 tips för att stressa mindre

3 tips för att stressa mindre

27.11.2014

Stress är något bra som bland annat hjälper dig att prestera bättre. Men som vi alla vet är det lätt hänt att det blir lite för mycket stress ibland. Du stressar till jobbet på morgonen, du stressar kanske iväg på något möte eller to-do efter jobbet, och du stressar att laga mat så du ska hinna träna eller umgås med vänner och familj på kvällen. Sen stressar du att lägga dig tidigt så att du ska hinna få tillräckligt med sömn innan det är dags att stiga upp igen och upprepa denna procedur på nytt.

Men det behöver inte vara så. Jag tror att vi själva rätt så långt kan välja hur mycket vi stressar eller inte. Visst – såklart stressar antagligen en fembarnsmor mer än exempelvis mig – men jag tror ändå att många lagar det så svårt för sig själv och stressar lite för mycket än det man borde. Och det går att ändra så att man stressar mindre och helt enkelt mår lite bättre.

stressa mindre

Jag stressar också ibland och jag är absolut ingen expert på detta med stress, men jag tycker ändå att jag funnit någon typ av balans i mitt liv som gör att jag för det mesta inte stressar så mycket, även om jag i princip lever med mitt jobb 24/7. När jag började tänka efter vad det är som gör att jag inte tycker mitt liv är så stressigt, så kom jag fram till att det var tre saker som hjälper mig att stressa ner.

3 tips som hjälper dig stressa mindre

De här tre tipsen hjälper dig att stressa mindre på alla plan – det sociala, psykiska och fysiska. 

1. Våga säga nej

Du behöver inte lova dig bort hit och dit. Nästa gång när någon frågar dig om du vill hänga med eller ställa upp, ta en ordentlig funderare om du verkligen vill göra det eller inte. Måste du verkligen göra alla dessa förberedelser före julen? Kommer du att må bättre av det, eller kommer du att stressa mera för att ta dig tiden för detta? Ibland måste man helt enkelt vara så egoistisk att man tackar nej. Om du lär dig tacka nej, så kommer du att märka att du får mera tid över till det som du egentligen helst vill göra.

2. Balans mellan träning, kost och vila

För att må bra fysiskt handlar det om att hitta en bra balans mellan träning, kost och vila. Lagom av allt. Detta hjälper dig att hålla ditt fysiska jag i form så att du orkar med vardagens utmaningar.

3. Be aftonbön

Även om du inte är troende, så tror jag du mår bra av att be aftonbön – sen vad du kallar det är upp till dig. Aftonbönen för mig är att samla dagens tankar, varva ner och reflektera över dagen som gått. Jag tackar för det jag har, jag inser eventuellt vad jag gjort fel under dagen, och i aftonbönen gör jag också upp nya mål jag ska nå och utmaningar som jag ska övervinna. Eller helt enkelt bara är, i tysthet, vilket också är så nödvändigt ibland.

Det var mina tre tips som kanske kan hjälpa dig att stressa litet mindre. Har du några andra tips vad som hjälper just dig så får du gärna dela med dig! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “3 tips för att stressa mindre

  1. Kenji Claesson skriver:

    Det där med att våga säga nej är rätt viktigt. På mitt förra jobb kändes det som att flera tog på sig för mycket jobb vilket ledde till stress för dom och dåligt resultat. fick ibland försöka påminna dom om att man faktiskt inte behöver ta på sig alla saker. det finns andra som kan göra det.
    Sen tror jag det är viktigt att under sina aktiviteter känna att man kan släppa stress. Typ när jag lagar mat eller när jag tränar brukar jag känna att det är skönt att bara slappa och ta det lugnt och filosofera för mig själv (funkar även att sitta för sig själv med massa alkohol och filosofera men det är nog inte lika nyttigt för hälsan :P)

  2. Lina Björkskog skriver:

    Så sant! Man kanske känner sig egoistisk ibland när man säger nej, men det tycker jag man måste få göra. Håller också med dig om släppa alla tankar på stress under aktiviteter – så hälsosamt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen