Gravid vecka 25 – Trött, Rh negativ och riktigt lycklig

Gravid vecka 25 – Trött, Rh negativ och riktigt lycklig

20.01.2017

Jag kom precis hem från ett första besök på rådgivningen här i Jakobstad. All info flyttades över från Helsingfors så nu fortsätter jag förstås här. Det kändes superbra med min nya barnmorska, och jag älskar att kunna prata dialekt på mottagningen.

Jag är nu är jag gravid i vecka 25 (24 + 5), och nu börjar jag verkligen känna mig gravid på riktigt. 61,8 % av graviditeten har passerat. Magen har exploderat som en fotboll framåt. Den är smal men ganska putig, precis som jag hört att de brukar säga att en gravidmage ofta ser ut med en pojke. Jag har fortsatt må bra, fast är mycket tröttare än vanligt. En liten tupplur mitt på dagen är skönt då jag får det att passa.

Jag märker också att min kropp säger åt mig att ta det lite lugnare. Jag har haft några läskiga hugg i magen nu när vi flyttat och varit i gång fysiskt långa dagar (även om jag inte burit på något tungt), men det visade sig nog bara vara överansträngda ligament eller magmuskler. Otäckt var det ändå. Kroppen orkar helt klart inte lika mycket längre så det är bara att lyssna och vila därefter.

Det enda jag oroar mig lite för är att jag har den ovanliga blodgruppen A negativ. Ifall babyn har positiv blodgrupp (vilket jag får veta i vecka 28) så kan jag bilda antikroppar mot babyns blod – vilket kan medföra komplikationer vid en eventuell nästa graviditet. Jag ska i såna fall få en spruta anti-d som förebygger att antikroppar bildas. I praktiken innebär det antagligen att jag tar några extra blodprov för att kolla läget.

Bebisen har växt bra och han borde nu vara omkring 30 centimeter lång. Han fortsätter hålla låda där inne, och jag tycker det är så mysigt med alla sparkar som påminner mig om att han finns. Just nu hälsar han faktiskt till er läsare med några hårda sparkar rakt framme i magen medan jag skriver.

Några bebisgrejer har vi faktiskt inte köpt alls ännu. Jag har så söta systrar och svägerskor som ger bort typ allt vi behöver. Min svägerska var in för några dagar sen med en hel låda full med de sötaste små babykläder som knappt ens blivit använda. Plus ett skötbord som inte behövdes längre. Säng får vi också, densamma som jag själv sovit i som liten. Och så får vi ju FPA:s babylåda också. Det är alltså inte mycket vi behöver skaffa. Barnvagnen blir ny, den hoppas vi beställa snart.

Det är galet mycket som händer hos oss just nu. Vi planerar hur badrummet och köket ska se ut, beställer kakel och påbörjar renoveringen, har mycket jobb båda två, försöker komma i ordning med alla grejer hemma, försöker lära oss hur man ska mata en katt (hur mycket ska en katt äta egentligen?) och däremellan försöker vi komma ihåg att vi är gravida också.

Och mitt bland allt som händer så njuter jag så mycket av precis allt det där. Jag tänker fortsätta hålla mitt nyårslöfte att njuta av varje stund, och på något sätt är det extra lätt just nu. Jag är så tacksam över allt.

gravid vecka 25

Ha en riktigt skön fredag!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

17 thoughts on “Gravid vecka 25 – Trött, Rh negativ och riktigt lycklig

 1. Helen skriver:

  Hej Lina. Du har negativ , lika som 3 av dina mostrar o en morbror😀 ….. både mamm o papp var positiv🙄 He gar no bra m negativ å, liiti meir pikkasi bara 😜

  1. Eva skriver:

   Jag hade också A- det togs några extra blodprov och så fick jag en extra spruta efter förlossningen. Inget att oroa sig över! :)

   1. Lina skriver:

    Ok! Visste inte att du också var negativ.. :)

  2. Lina skriver:

   Va intressant att ja hade tre mostrar som å var negativ! Så he kommer därifrån då :)

 2. Josefina skriver:

  Här är en annan Rh negativ, fött tre barn utan komplikationer – två positiva barn och ett negativt 😀 Lycka till med graviditeten. Kram

 3. Mari-Helen skriver:

  Måste kommentera angående Rh neg., vilket jag också är och det är nog inget du behöver oroa dig för. Har två graviditeter bakom mig och båda flickorna är Rh pos. och det har bara inneburit några extra stick, inget mer 😊

  1. Lina skriver:

   Tack för de orden :)

 4. Sofia Ventus skriver:

  Jag är 0- och båda mina barn har varit positiva. Allt har gått bra och vid andra graviditeten tycker jag att de tog lite fler blodprov än vid första, men tydligen hade forskningen gått framåt så rutinerna var aningen annorlunda.

  Med tvåan fick jag en blödning i vecka 14 och då blev jag lite rädd och var noga med att jag skulle få anti-D. Men allt gick bra!

  Det är nog inget att oroa sig för! Men kanske du kan fundera på att ge blod sen i framtiden då du har en ovanligare blodgrupp 😉

  1. Lina skriver:

   Jo, den nya tekniken borde vara så att de kan kolla om babyn är neg eller pos med ett nålstick. Skönt att allt gick bra för dig. Ge blod låter som en bra idé!

 5. Jenny skriver:

  Jag har också A- , har fått 2 barn (flicka & pojke) allt har gått jätte bra under graviditeten och förlossningarna. Båda barnen har + blod, och därför har jag också fått sprutorna.
  Jag var jätte orolig först när jag fick veta hur min blod kan påverka babyn i magen, men det jick jätte bra och bra med info fick man också. Förstod också att riskerna blir större desto fler barn man får…? Men 2 st har det inte varit några problem med iaf 😊.
  Lycka till med resten av graviditeten och förlossningen!

  1. Lina skriver:

   Skönt att allt gick bra. Tack ska du ha!

 6. Anna Johansson skriver:

  Mycket intressant blogg du har som jag började följa för inte allt för länge sedan.

  Kul att du orkar med att uppdatera den så mycket trots alla stora förändringar i livet.

  Lycka till med graviditeten – det kommer säkert gå jättebra!

  1. Lina skriver:

   Vad roligt att du hittat hit! Jag försöker uppdatera så gott jag har tid, roligt att det uppskattas! Tack ska du ha! :)

 7. sanna skriver:

  Jag är också 0- och både Ebba och Hugo är positiva. Med Ebba fick jag anti-d först efter förlossningen och med Hugo både under graviditeten och efter förlossning. Bara lite extra pickas ☺

  1. Lina skriver:

   Det visste jag ju inte, jag trodde det var mycket mer ovanligt men nu säger var och varannan att de också är negativa. Men skönt att höra :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen