Veckans utmaning: Sova 8 timmar varje natt

Veckans utmaning: Sova 8 timmar varje natt

06.05.2013

Jag älskar att sova. Det måste ju vara något av det bästa som finns – att lägga huvudet på kudden och bara koppla av. Men ibland (läs: alltför ofta) sitter jag ändå upp för länge på kvällarna, med resultatet att jag är riktigt trött när jag ska upp morgonen därpå. Jag vet att jag inte är den enda med detta problem, så därför kommer veckans utmaning vara att sova åtta timmar varje natt.

Förra veckan läste jag om just sovande bland annat hos traningsglädje, och på träningslära hittade jag en artikel som berättade att man äter mindre om man sover tillräckligt. Jag googlade vidare och gjorde listan nedanför.

Sömn är bra eftersom: 

 • Du presterar bättre med en utvilad hjärna och får bättre koncentration och uppmärksamhetsförmåga
 • Känner dig gladare och friskare
 • Kroppen får den välbehövliga absoluta vilan som speciellt tränande människor behöver
 • Du är mindre hungrig dagen efter, och äter på så sätt mindre kalorier
 • Hjärnan sparar inlärd information
 • Risken för sjukdom minskar, immunförsvaret stärks
 • Viktiga hormoner bildas
 • Produktion av stresshormoner minskar

Något jag missat? Berätta gärna isåfall!

Jag har också förstått att sömnen är viktigaste under de första timmarna när vi sover – alltså innan och strax efter midnatt. Kanske bäst att ställa klockan för att du ska komma ihåg att gå och lägga dig i tid?

Ett annat självinlärt tips som funkar för mig är att tänka att jag ska vara pigg när jag vaknar, och då är det också större chans att jag vaknar pigg. Innan jag somnar så föreställer jag mig när och hur jag ska vakna – nöjd och glad och utvilad! Även om man vet att man kommer att få för få timmar sömn, så tänker man ändå att man ska vakna pigg.

fördelar med sömn

Så veckans utmaning är alltså att sova åtta timmar varje natt. Någon som är med? Kom ihåg att det inte är ett måste att gå och lägga sig – utan en fördel! Tänk så skönt med en skön säng… Jag tänker iallafall börja nu.  Godnatt och sov gott alla läsare!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Veckans utmaning: Sova 8 timmar varje natt

 1. Kenji Claesson skriver:

  Kan bli tufft för mig. Jag har alltid svårt att somna. När jag väl somnat sover jag som en klubbad säl men kan ibland ligga och vrida mig i timmar innan jag somnar. Frustrerande vissa dagar när man ska upp och jobba och är helt förstörd mentalt och fysiskt pga sömnbrist :(

  1. Lina Björkskog skriver:

   Låter jobbigt! Men man får ju tänka också att så länge man ligger ner och vilar fast man inte sover så är det ju iallafall bättre än att hålla igång. Menmen jobbigt säkert med jobb och så!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen