20 tips för dig som är vilse i kostdjungeln

20 tips för dig som är vilse i kostdjungeln

22.06.2016

Karolina skrev ett riktigt bra inlägg om kostdjungeln igår – ni missade det väl inte?

Ni förstod säkert att ta inlägget med en nypa salt, som Karolina själv hade skrivit. Men visst kan det kännas som en kostdjungel där ute ibland, med alla råd hit och dit. Att maten man äter dessutom börjar handla om etik och moral gör ju inte heller saken enklare.

lunch kostdjungeln

Gårdagens lunch för att orka med kitesurfingen: Omelett på tre ägg, kräftsjärtar, ost och färska örter + en sallad till. Oj hjälp, blev det för mycket ägg så jag dör i högt kolesterol?!

20 kosttips som håller i längden

Men eftersom vi alla är lite förvirrade av kostråden, tänkte jag vi kunde försöka redan ut begreppen lite.

Det finns en skillnad mellan kosttrender och hållbara kostråd som funkar i längden. Här kommer några tips som jag verkligen tror att gäller ännu när våra barnbarn är gamla och gråa.

Socker = Skit. Där håller säkert alla med? Vill du äta hälsosammare, öka välmåendet, få mera energi, minska risken för sjukdomar, gå ner i vikt o.s.v. så är det socker du ska dra ner på.

Grönsaker = Bra! Den saken är vi säkert alla också överrens om. Ovanjordsgrönsaker eller underjordsgrönsaker spelar ingen roll! Ät allt! Ingen äter sig tjock på för mycket rödbetor, eller hur? Frossa i grönsakerna! Ju mera, desto bättre.

Fett = Bra! Att det finns olika uppfattningar här beror på att man läst studieresultat fel i alla dessa år. Och inte velat erkänna sina misstag. Om fem eller tio år till kommer denna sak förhoppningsvis inte att vara så svårt att tro på längre. Fett är något av det bästa du kan äta, tillsammans med grönsakerna, för hälsans skull. Men här behöver man förstås inte överdriva heller genom att dricka grädde och äta smör med sked till morgon, middag och kväll…! Sunt förnuft.

Spannmål = Nja. Många mår bättre utan spannmål. Men det betyder inte att man inte kan äta dem. Men de flesta äter ju ändå på tok för mycket bröd. Alla är vi ju olika, men personligen tycker jag inte de tillför så mycket i min kost, utan jag fyller hellre upp med bättre grejer.

Frukt = Naturens godis, gott! Klart man ska äta frukt. De innehåller socker, såklart, men sockerproblemet ligger inte i frukten.

Kolhydrater = Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Grönsaker är kolhydrater, bättre sådana. Godis, kex och chips de sämsta. Kolhydrater som bröd, pasta och potatis behöver man inte så mycket av. Vill man äta mera så äter man mera, det är upp till dig. Känn efter själv.

Proteiner = De behövs, men inte överdrivet mycket. Man behöver inte bulka konserverad tonfisk innan ett träningspass eller äta fem köttbitar i veckan. Det är lättare att få i sig tillräckligt med animalisk kost, men många vegetariska alternativ funkar också bra.

Kolesterol = Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne som ingår i varje cell i din kropp. Att konstatera du har högt kolesterol och behöver medicin endast på grund av högt LDL-värde är okunskap – man behöver titta på det totala fördelningen mellan blodfetterna, en s.k. apokvot. Summa summarum: Ät hur många ägg du vill – det är hälsosamt!

grape med yoghurt

10% yoghurt håller mig mycket mättare en längre tid än vad en fettsnål yoghurt skulle göra.

Lagom kolhydrater + ingen rädsla för fett = Bra för din hälsa!

Mycket kolhydrater + mycket fett = Gott, men knappast så hälsosamt. Här blir det lätt kakor och skräpmat.

Lite kolhydrater + lite fett = Självsvält. Sluta!

Skräpmat, snabbmat, godis, läsk = Buuu.

Ekologiskt = Välj gärna när det finns. Eller varför inte odla eget? När det inte finns väljer du nåt annat – jag lovar du överlever!

Mjölkprodukter = Är tyvärr inte så bra som alla tutat i oss när vi var små. Benstommen blir knappast så mycket stadigare heller. Men yoghurt, det kan jag inte sluta äta! Det är allt för gott.

Aspartam = Du faller inte död ner av att äta aspartam, inget farligt har kunnat kopplas till det än så länge i alla fall. Det är bättre än socker. Men undvik att vänja dig vid den söta smaken.

Husmanskost = Hurra!

Mat utan innehållsförteckning = Bra för det mesta!

Ja, inte är det så lätt att äta rätt alla gånger. Jag hoppas jag inte förvirrade er ännu mera.

Men tänk på att äta det som just du mår bra av så har du kommit riktigt långt på vägen. Och sen måste jag ännu tillägga att tänka med det sunda förnuftet. Gör medvetna kostval och ställ krav på det du äter, men inget är farligt i små mängder. Så länge som din bas är bra så kan du förstås festa till det ibland. 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “20 tips för dig som är vilse i kostdjungeln

 1. Karolina skriver:

  Tack för länken Lina!! :) och igen, ett riktigt superinlägg av dig! Har ganska samma syn som dig märker jag!

 2. Pia skriver:

  Alltså det här var superbra förklarat hur man ska äta! Bra skrivet!

 3. Jättebra!!

  Som lchf:are så är det ju ganska nära ändå, och då vet jag ju att alla inte har ett behov av att vara lika “strikta” som mig och andra likasinnade. Vill ändå slå ett slag för “erytritol” om vi ska tala sötningsmedel, som anses var det mildaste och minst ofarliga sötningsmedlet och som man kan försöka söta sina bakverk och liknande med istället för socker och istället för ännu tveksamma sötningsmedel som aspartam och liknande. Erytritol är utvunnet druvsocker och har 0 g kolhydrater. I Sverige och Norge kallar man det sukrin och i Finland karppisockeri. Det är det enda jag använder (förutom honung i enstaka fall) om jag vill ha lite sötma i något.

  Annars: Mer fett åt folket! ^_^

 4. Magnus Skog skriver:

  Bra och enkelt skrivet,
  Äter man bra mat uppstår inget sug efter godis, genomförde min första Halviron man i triathlon. När jag kommit i mål fanns där lösgodis på bordet kände inget som helst sug efter det. Vattenmelon smakade bättre och kaffe och två ostsmörgåsar en mugg med chips blev det också det var nog saltbehovet

  Under loppet serverades det Clifbar bloks banan cola vatten redbull sportdryck. Distanserna är 1,8 km simning 90 km cykel och 21 km löpning var ute i 8 timmar 15 minuter

  1. Lina skriver:

   Wow, det var rejäla distanser det! Förstår om salterna behövde fyllas på efter en sån utmaning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen