Bland glass, korvar och morötter – har ätandet blivit en prestation?

Bland glass, korvar och morötter – har ätandet blivit en prestation?

28.05.2019

När vi står och väntar på att sommaren ska börja på riktigt tror jag det är många med mig som drömmer om varma sköna dagar med gott häng och god mat. För god mat hör ju sommaren till. Utfärder med picnic-korgar, svalkande glassar och grillning utomhus när det blir till kväll.

Hur känner du när du tänker på sommaren och på mat? Kan det till och med så att du får lite knip i magen med tanke på hur mycket ohälsosamt du kommer att äta? Jag läste en riktigt bra artikel i S-gruppens tidning här om dagen, en intervju med en näringsterapeut. Hon sa bland annat så här:

Ätandet har blivit en prestation, en tävling som du måste delta i. Då är det ganska svårt att lyckas. Då glömmer du att du och din kropp spelar i samma lag.

Du kan lära dig att vara mer barmhärtig mot dig själv. Även i en hälsosam kost finns det rum för godsaker. Det är också bra att fundera på hur du definierar en godsak: smakar choklad verkligen så mycket bättre än en rågbrödssmörgås?

Tycker det här är så otroligt vettigt sagt. Tänk så enkelt det skulle vara om alla bara kunde sluta jämföra sig med andra och lyssna på sig själva. Kroppen vet nog vad den behöver och genom att lyssna på den kan man skapa sig en vettig kost.

Sen är det ju så att mat kan vara väldigt känslobetingat. Som igår när barnen äntligen somnat båda två och jag satte mig ner i solen med en varm kaffe och efterlängtad iskall glass. Smakade alldeles ljuvligt. Men efter en stund var jag väldigt hungrig igen och då gick jag lös på ett stort lass med morötter och nektariner. Om det smakade sämre? Nej, det smakade ännu bättre.

Jag tror att mat blir så mycket bättre och skönare på alla vis om man försöker koppla bort känslorna lite grann. Ät det kroppen vill ha, unna dig saker, men låt dig inte luras av att det ohälsosamma alltid är godare. Testa på att äta allt i stället, utan skuldkänslor och bara känn efter vad som är godast och vad som gör bäst för kroppen.

Gårdagens väldigt snabba men väldigt goda grillade middag

Och som mitt matmotto: tänk på vad du ska lägga till istället för vad du ska ta bort. Det finns så mycket god och hälsosam mat som du inte upptäckt ännu!

Jag siktar i alla fall på en matglad sommar med både glass, korvar och morötter. Och kaffekoppar med Fazers blå. Har börjat dricka kaffe nu som tvåbarnsmamma och jag är så glad att jag äntligen upptäckt Fazers blå på riktigt också. Kaffe och choklad hör ju ihop!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen