Hur sent kvällsmål efter träning kan man äta?

Hur sent kvällsmål efter träning kan man äta?

28.01.2016

Dags för en läsarfråga! Denna gång fundear vi på mat innan sänggående.

Magnus frågade: Jag läste om dina kostråd jag tränar ibland upp till 3 pass om dagen och äter hårt bröd med makrill eller gravlax och dricker kaffe till. Ibland vaknar jag till på natten och tar lite nötter det är inte bra att äta på natten. Har läst en del om att äta något proteinrikt före sänggåendet. Hur långt i förväg är det lämpligt att äta något?

Svar: Hur mycket man ska äta på kvällen är väldigt individuellt, som med allt annat. Det finns ingen regel som gäller för alla.

Men eftersom du tränar så mycket som du gör så är det viktigt att få i dig något efter träningen, för återhämtningens skull. Något proteinrikt är riktigt bra, precis som du säger. Det du brukar äta låter bra, men se upp med kaffet om det blir nära inpå sängåendet.

Om du vaknar och är hungrig på natten kan det vara ett tecken på att du ätit för lite under dagen. Så försök få i dig tillräckligt med mat efter passet, men också tidigare under dagen om det behövs.

Det bästa är förstås om du kan flytta fram träningen lite tidigare om möjligt, så att kroppen hinner lugna ner sig efter träningen, och så att maten hinner smälta. Här funkar vi alla olika, men ju längre tid mellan träningen och sänggåendet, desto bättre.

Generellt sett är det bra att undvika att äta sent på kvällen. Ett kvällsmål (för alla som tränar på kvällen) skulle jag absolut rekommendera, men att småäta på kvällen och stoppa i sig stora kvällsmål sent kan störa sömnen. Och förstås ge ett ovälkommet energiöverskott (även om det knappast gäller dig när du tränar så mycket).

Så hur ska man veta om man behöver ett kvällsmål eller inte? Vi är ju som sagt alla olika. Men här kommer ett simpelt men  väldigt bra råd som funkar till de flesta (dock inte så bra om du vill bygga muskler och ligga på energiöverskott):

Ät när du är hungrig. Ät inte om du inte är hungrig. 

 

Chiapudding kvällsmål

 

Exempelvis en chiapudding eller en smoothie kan funka riktigt bra som kvällsmål.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Hur sent kvällsmål efter träning kan man äta?

  1. Magnus Skog skriver:

    Jag brukar dricka kaffe ca 2000 nästan varje kväll det brukar inte störa sömnen det är ca två immar för jag går och lägger mig. Kvällspasset brukar börja ca ca 1730 ibland senare, om det är försent med kaffe vid 2000 kanske är individuellt. Chiafrön brukar jag strö på yoghurten ihop med betavivo havrehjärtan. Kolesterolet har börjat gå uppåt men enligt läkaren har jag bra förutsättningar för att jag har tränat som jag gjort under snart 11 år på olika sätt.
    Jag tog ett glas pepsi cola till lunchen igår efter jag varit på gymmet det smakade inte något, annars dricker jag vatten till lunch. Mycket av det du skriver stämmer bra,

    1. Lina skriver:

      Det låter riktigt bra det! Fortsätt så.. :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen