Gör barnvagnspromenaden roligare och effektivare – mina 5 tips

Gör barnvagnspromenaden roligare och effektivare – mina 5 tips

05.06.2017

Idag hade jag sån härlig spritt i benen under barnvagspromenaden. Vädret var perfekt; mulet men rätt så varmt. Det lockade väldigt mycket att springa där jag stegade fram på asfalten, men än så länge får jag nöja mig med promenader. Det är ju bara 3,5 veckor efter förlossningen ännu.

Jag gillar inte egentligen att promenera, men med några knep så går det mycket bättre och nu har jag riktigt börja längta efter promenaden då Arthur sover i vagnen. Just nu är barnvagspromenaderna dagens höjdpunkt faktiskt.

5 sätt att effektivera barnvagspromenader

En bra promenad för mig är då jag njuter av naturen, får energi från promenaden, får rensat hjärnan och efteråt blir tvungen att ta en dusch för att svalka av mig. Här är 5 tips på hur du kan göra dina promenader med bebisen lite roligare, och framför allt mer effektiva!

1. Lägg på dig träningskläder

Förbered dig på att träna, så lägg på dig träningskläder. Det är enormt stor skillnad att gå i jeans eller i träningstights. Båda funkar – men med träningskläderna på så ställer du dig mentalt in på att träna och obekväma kläder som skaver kommer inte att stoppa promenaden.

Sen får folk skriva hur mycket som helst om promenader är träning eller inte och huruvida man ska ha på sig träningskläder eller inte (ni kommer kanske ihåg när diskussionerna gick heta om ämnet för ett tag sedan). Bara du kan bestämma vad som är träning för dig, och gör du promenaden till träning så är den det.

2. Använd Strava / annan app

Jag tycker det är riktigt motiverande att ha på Strava medan jag promenerar, så jag ser hur långt jag har gått. På så sätt kan jag kanske motivera mig att gå lite längre eller lite snabbare. Plus att det är roligt att följa upp olika rutter eller jämföra hur långt man gått olika veckor.

3. Variera!

På samma sätt som i löpning så är det bra att variera promenaderna så mycket som möjligt. Gör ibland långpromenader i lugnare tempo, ibland supersnabba powerwalks, ibland lagomlånga, ibland mycket backar, någon gång intervaller och så vidare. Sträva efter att inte göra två likadana promenader under veckan. Gör ibland tuffare promenader och ibland lugnare. Tänk på att kroppen belastas även av promenader, så att alltid stega fram i supertempo kan ge problem med t.ex. fötter eller underben.

4. Knipträna

Liksom jag börjar många med barnvagspromenader efter en förlossning, och då är ju knipövningar av bäckenbotten superviktigt. Att kombinera knipträning med promenader är ett bra sätt att få tiden att gå under promenaden samtidigt som du kommer ihåg den viktiga knipträningen. Knipövningar är bra inte bara efter en förlossning, utan för alla kvinnor. Och män också, för den delen!

Till en början kan det vara svårt att hitta bäckenbottenmusklerna när du går, men fortsätt att träna, träna, träna så kommer du att hitta dem. Det känns lite annorlunda att knipträna när man går, och man känner inte knipet på samma sätt som när man är stilla. Det är lätt hänt att man överdriver rörelsen och kniper för mycket, så hela benen blir stela. Tänk på att det bara är en liten rörelse det handlar om.

Variera gärna mellan uthållighetsknip (så länge du orkar), maxknip (snabb, explosivt knip som du gör när du är på väg att nysa) eller stegrande knip (ökar i styrka för varje sekund).

5. Gör backträning

Klart man kan backträna med en barnvagn! Kan man göra det när man springer kan man självklart göra det när man går också. Backträning med barnvagn är ett utmärkt sätt att träna rumpa och höja pulsen, och vagnen ger ett extra bra motstånd som är super för de inre magmusklerna (speciellt när du har barnvagnen på raka armar framför dig). När du hittar en lämplig backe så kan du gärna gå den upp och ner 5-10 gånger, så blir det riktigt bra backträning!

Tänk på: 1. Spänn bäckenbotten (tänk att du håller inne en tampong), 2. Spänn magen (stark mage, tänk att du skyddar dig från ett slag i magen), 3. Ta stora, snabba steg uppför backen (tänk på att aktivera rumpan och skjuta iväg ordentligt vid varje steg), 4. Håll kroppen rak i en stolt hållning och luta lätt framåt.

Njut av barnvagnspromenaderna!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Gör barnvagnspromenaden roligare och effektivare – mina 5 tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen