Hälsokontroll: vilka kosttillskott behöver du?

Hälsokontroll: vilka kosttillskott behöver du?

31.05.2018

medisera

Det här med kosttillskott kan kännas klurigt. Många vitamin- och mineraltillskott skulle man må bra av, men så finns alltid risken för överdosering. För tyvärr är det ju så, att om man överdoserar ett tillskott så gör det mera skada än nytta.

Vilka kosttillskott tar du, och varför?

Du ska aldrig ta ett tillskott bara för att din kompis gör det, eller för att du hört någon säga det är bra. Du behöver veta vad du stoppar i dig och varför. Behovet av vitaminer och mineraler varierar från person till person.

Men det finns två kosttillskott jag alltid brukar rekommendera, och det är D-vitamin och Omega-3. Jag har ännu inte stött på någon som skulle ha överdoserat dessa två, och jag känner mig därför säker att rekommendera till alla som läser. Omega-3 är en viktig fettsyra som behövs speciellt för den som äter lite fisk. D-vitamin behövs här uppe i Norden eftersom vi har så lite solljus. Jag tar tillskott på dem båda varje dag. (Nu på sommaren när jag blivit brun i huden har jag dock paus från D-vitaminet.)

d-vitamin brist

Men förutom dessa då? Hur ska man veta vilka andra kosttillskott man behöver? 

En bra idé är att ta ett blodprov för att kolla upp eventuella näringsbrister. Jag har själv gjort ett sådant för en tid sedan, då jag konstaterades ha brister på såna vitaminer jag absolut inte skulle ha gissat själv. Det kan vara så svårt att veta vad det är man behöver! Vill du också kolla upp dina värden så rekommenderar jag en hälsokontroll med pålitliga Medisera.

Här kan du läsa mera om Hälsokontroll Stor

Hälsokontrollen görs med ett blodprov, som du sedan får svar på via nätet. I provsvaren får du inte enbart mineral- och vitaminnivåer utan du får också reda på om du är i riskzonen för de vanligaste sjukdomarna. Allt detta ingår:

  • 34 st analyser som kan indikera diabetes, metabolstörning, hjärtsjukdom, bristande njur- och/eller leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, sjukdom i prostata, testosteronnivåer och inflammation.
  • Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar

Provtagningsställen finns i bl.a Stockholm, Göteborg, Uppsala och sju andra svenska städer. Ett väldigt enkelt sätt att kolla upp din hälsa och få precis de kosttillskott som du behöver!

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen