Hur få träningen gjord med bebis? Mina bästa tips hur du kan träna t.o.m. varje dag

Hur få träningen gjord med bebis? Mina bästa tips hur du kan träna t.o.m. varje dag

06.02.2018

Att få till bra träning när man har en liten bebis är inte det lättaste, det säger ju sig självt. Med en bebis kommer man själv och ens behov alltid i andra hand. Kaffet dricks sällan varmt och en dusch för sig själv är lyxig egentid. Men det går att träna regelbundet med bebis, om man bara vill. Här kommer några av mina tips för hur jag bäst får träningen gjord med min lilla bebis hemma.

fatraningengjordmedbebis

Få egentid till träning

Alternativ 1: åka bort hemifrån och träna på kvällen när partnern har bebisen.

Det är absolut det bästa alternativet för att få till bra träning där man kan fokusera fullt ut på träningen. Och dessutom – få en skön andningspaus från allt hemma.

Skulle jag få välja skulle jag åka och träna simning varje tisdag, innebandy varje onsdag och Soma move varje torsdag. Sällan far jag bort alla de dagarna men jag är glad om jag får nåt pass hemifrån själv i veckan.

Träna tillsammans med bebisen

Alternativ 2: träna tillsammans med bebisen

Hur ska man få till någon träning som ensamstående, eller när partnern inte är hemma? När man dessutom har ett hus att sköta och kanske någon annan hobby eller jobb man vill hinna med? För nån vecka sen var jag i princip ensamstående hela veckan eftersom Jonathan hade så mycket jobb, men visst gick det bra att träna ändå. Nu har jag lyckligtvis världens bästa mamma som gärna ställer upp som barnvakt när jag vill träna, men ofta tränar jag också själv med honom.

Nackdelen är att man kanske hamnar att avbryta träningen p.g.a. bebisen men fördelen är att du kan träna ofta på detta viset – t.o.m. varje dag. När du får in en bra rutin och lär dig vad som funkar bäst för er så går det smidigare.

Mitt tips är korta, effektiva pass som du kan göra ofta, t.o.m. varje dag.

Hemmaträning med bebis

Allra enklast är det med hemmaträning – bara att dra på träningskläder och träna hemma när bebisen sover eller leker på golvet. Själv tycker jag tiden när Arthur sover är för “dyrbar” när jag vill ha tid för annat så då tränar jag hellre när han är vaken. Han gillar att titta på mig när jag flänger på – det ser antagligen roligt ut! Om han inte vill leka själv så går de flesta övningar att involvera en bebis i. Exempel på övningar med bebis i denna video:

Tips: Planera inte för noga, utan bara kör på direkten. Bestäm bara på förhand vilka 3-6 övningar du ska göra, och så upprepar du så många varv du orkar. Träna t.ex. 45 sek och vila 15 sek per övning. Du behöver inte städa först eller ens byta kläder. Uppvärmningen kan vara en del av passet. Ta med bebisen i duschen efteråt så blir det mysig avslutning på passet! (När Arthur var mindre kunde jag ha honom att leka på badrumsgolvet men nu kryper han in i duschen vare sig jag vill eller inte, så då är det lättare att ha honom med.)

Utomhusträning med bebis

Utomhusträning – funkar givetvis jättebra att promenera eller springa med bebisen i vagnen. De flesta bebisar är nöjda att sova när det skumpar i vagnen. Min egen favorit är att promenera med Arthur i bärsele i skogen om det är väder för det. På sommaren älskade jag också att avsluta barnvagnspromenaderna med att träna styrka i gräset när han sov vidare i vagnen. Nu vintertid blir promenaderna tyvärr ganska få, men varje gång jag får till nåt löppass med vagnen känns det super.

Tips: Se till att bebisen har det bekvämt och lagom varmt, så hen kan sova även under längre pass. Ta med nödproviant och en leksak ifall du planerar långpass, så är alla på gott humör även när ni kommer hem igen. 

north cykelvagn

Gymträning med bebis

Jag brukar träna med Arthur på gymmet ungefär två gånger i veckan. Det är ofta enda chansen för mig att få till gymträning så då är det bara att göra det bästa av situationen. Jag vill öka mina vikter i basövningarna och då räcker inte hemmaträning längre till.

Är det ok att ta med bebisen till gymmet?

Jag frågade detta av mina följare på insta stories  (@linabjorkskog) eftersom jag funderat på det en hel del. Arthur har blivit så snabb nu när han kryper så han är svårare att ha med. Han vill gärna undersöka allt. Plus att han ibland har några höga rop för sig för att testa sin röst. Ingen gråt dock. Så här svarade ni!

gymtraning med bebis

Svaret blev att 92% röstade att det är ok med bebisar på gym (runt 120 svarade, och av mina följare är hälften kvinnor och hälften män). Då gissar jag att de flesta är av samma åsikt som jag att bebis är välkomna på gym så länge de inte stör andra med gråt eller genom att vara i vägen.

Störs andra av att jag har med min bebis? Vad tycker du?

Det allra bästa är om jag får sällskap i gymmet, så man kan turas om med en övning och passa Arthur under tiden. Systrarna Maria & Sara är därför väldigt tacksamma att träna med!

Men jag tänker också fortsätta träna själv med honom så länge som han inte är i vägen för andra eller stör med gråt eller för mycket rop. Mitt gym EasyFit är också positivt inställda till barn (har kollat med dem att bebisar är välkomna), så jag tänker fortsätta träna där med Arthur så länge det går. För mina skivstänger vill jag inte ge upp i första taget.

Tips för lyckad gymträning med bebis: Planera in gymbesöket på förhand. När Arthur var några månader försökte jag ha honom att sova i vagnen på gymmet till en början, men han vaknade lätt av oljudet. Så nu gör jag istället så att jag matar honom hemma direkt han vaknar, och så åker vi sen iväg. Då är han både mätt och pigg och orkar leka själv ett tag. Gör ett roligt lekhörn av t.ex stepup-bräden och leksaker, och låt bebisen leka själv. Att tugga på gummiband och hålla i skivstänger är tydligen bra för immunförsvaret också (det är Arthurs favoritsyssla och han har aldrig varit ordentligt förkyld ens, peppar peppar ;)

Tips: Det finns också föräldraträningsgrupper där man kan ta med bebisen på passet, kolla dig runt vad som finns hos dig. Har dock inte blivit av för oss eftersom tiderna inte passat.

Du själv bestämmer mängden träning du får till med bebis

Så hur mycket träning kan man få till med en liten bebis?

Det beror mycket på dig själv och hur mycket du vill prioritera träningen. Har du flera än ett barn är det givetvis svårare och då får man ta till fler knep. Kanske teveprogram åt den äldre och träna när den yngre sover. Vad funkar?

Som bäst ser min vecka ut så här (får i regel till max två kvällar med egen träning). Som värst kanske två pass träning totalt under veckan, om motivationen varit dålig eller planeringen sviktat.

Måndag gym med Arthur

Tisdag simning (egentid) eller hemmaträning med Arthur/utomhuspass med vagnen

Onsdag innebandy (egentid) eller hemmaträning med Arthur/utomhuspass med vagnen

Torsdag Soma move (egentid) eller hemmaträning med Arthur/utomhuspass med vagnen

Fredag gym med Arthur

Helgerna är oftast träningsfria, men inte motionsfria. Så jag är nöjd med min träningsnivå just nu och nöjer mig med det jag får till. Och njuter av helt lediga vilodagar där emellan också.

Tränar du med din bebis, och hur går det för dig? Har du några tips att dela med dig av? 

OBS! Meningen med detta inlägg var absolut inte att ge någon dåligt samvete om man inte får träningen gjord med liten bebis, utan snarare att visa på att det OFTAST går att träna trots att man har en bebis som vill ha uppmärksamhet. Om man vill, om bebisen mår bra, om planeringen funkar, om motivationen finns där. Se träningen som något positivt som gör dagen bättre. Men alltid går det inte trots att man är flexibel och då får man bara acceptera och försöka på nytt en annan gång.

 

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Hur få träningen gjord med bebis? Mina bästa tips hur du kan träna t.o.m. varje dag

 1. Karin skriver:

  Bra inlägg! Handlar till stort om egen vilja och inställning. Jag har en treåring och en bebis på fem månader och ”vi” tränar i stort sett nästa varje dag. Treåringen är på dagis onsdag – fredag så det påverkar också min träning. Såhär ser mitt upplägg ofta ut:
  Måndag: hemmatränlng (HIIT träning eller spinningpass via youtube) så länge bebis sover och storebror leker med mina träningsredskap
  Tisdag: HIIT eller spinning
  Onsdag: löpning eller promenad med vagn
  Torsdag: löpning eller promenad med vagn
  Fredag: löpning eller promenad med vagn
  Lördag: fritt val (styrketräning, löpning, spinning)
  Söndag: vardagsmotion (ofta promenad)
  Förstås blir det ibland frivilliga och ofrivilliga vilodagar.

  Detta fungerar bra för oss för tillfället. Jag avslutar passet ofta med nå övningar eller dans med treåringen. Har testat gymmedlemskap men det fungerade inte. Det tar för mycket tid att köra till gymmet och tillbaka. Saknar ordentliga styrketräningspass dock.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen