Träning för tennisarmbåge

Träning för tennisarmbåge

04.09.2012

Träningsfrågan idag kommer att handla om tennisarmbåge. Jag berättar kort om vad tennisarmbåge är samt hur man kan träna för att minska på smärtan vid tennisarmbåge.

Erja frågade: Hej LinaMin fråga gäller tennisarmbåge,och hur man kan träna utan att förvärra den. Jag har köpt bungy pump gåstavar, kan jag fortsätta att gå med dem? Finns det andra övningar som jag kan göra?

Tennisarmbåge (lateral epicondylit) uttrycker sig som smärta på utsidan av armbågen, på benknölen där musklerna fäster. Tennisarmbåge beror på långvarig överansträngning av musklerna som fäster just på utsidan av armbågen, och en inflammation uppstår i muskelfästet på armbågsknölen. Ofta uppstår tennisarmbåge vid jobb där man använder händerna mycket, exempelvis vid kontorsjobb (användning av musen),  målare, snickare, skruvare eller andra jobb där man ofta böjer i handleden. Vid tennis irriteras också dessa muskler lätt, och det är därifrån som namnet kommer.

För att bli av med tennisarmbåge gäller det att fundera hur smärtan har uppstått och försöka undvika att irritera musklerna. Försök följa regeln att inte göra något som gör ont. Så länge du fortsätter att göra det som smärtan börjat av, så kommer armbågen inte att bli bra. Allt som känns okej i armbågen är tillåtet, så om bungy pump gåstavarna inte orsakar smärta kan du använda dem. För att påskynda förbättringen är det också viktigt att träna och stretcha på rätt sätt. Ju tidigare man börjar träna – desto bättre resultat får man. En stark muskel drabbas inte heller lika lätt av samma problem i framtiden. Att massera muskeln, använda ett armbågsskydd eller använda kallt kan också lindra smärtan och påskynda läkningen.

armbågsskydd tennisarmbåge

Armbågsskydd botar inte orsaken till tennisarmbågen, men kan i många fall minska på symptomen, exempelvis under långa arbetsdagar framför skrivbordet.

Här hittar du armbågsskydd från 149 kr på Sportamore!

Bra övningar för tennisarmbåge:

De två första övningar tränar muskelstyrkan i de sjuka musklerna och görs med gummiband. Om du har en lindrig variant av tennisarmbåge kan det hända att du inte behöver hjälpa till med andra handen som jag visar i övningarna. Om det gör mycket ont så använder du den andra handen mera. Men genom att träna enligt smärtgränserna vet du vad du kan och inte kan göra. Grundregeln är att det får göra lite ont, det skall kännas i det sjuka området när du tränar, men träningen får inte förvärra tillståndet så att smärtan håller i sig länge efter träningen.

1. Handledslyft

handledsflexion- träning för tennisarmbåge

Gör så här: Fäst gummibandet under foten och håll i andra änden i ett stadigt grepp med den onda armen. Vila med armbågen på knäet. Utångsposition som bild 2 – böj handleden neråt. Lyft upp handleden som på bild 1 med hjälp av den andra handen, för att göra övningen lite lättare. Bromsa långsamt på väg ned med endast den sjuka armen. Upprepa 10 gånger, i tre serier.

2.Vridning

träning för tennisarmbåge

Gör så här: Till skillnad från föregående övning håller du handleden helt rak i denna övning, och rörelsen kommer här från armbågen. Börja med att hålla handflatan vänd neråt. Håll gummibandet i ett fast grepp och armbågen vilar på knäet. Hjälp till med andra handen när du vrider handflatan uppåt. Ta ut en så stor rörelse du kan inom smärtgränserna och bromsa rörelsen långsamt på väg tillbaka med endast den sjuka handen. Upprepa 10 gånger, i tre serier.

3. Stretchning

tennisarmbåge träning

Du vill att stretchningen ska kännas på det onda stället, på utsidan av armbågen. Böj handleden med handflatan inåt. Håll positionen med den andra handen samtidigt som du sträcker ut armen för att det onda området ska stretchas maximalt. Försök att stretcha så att det känns en aning – men inte för mycket så att det börjar göra mera ont efteråt. Håll 30 sekunder, slappna av, och upprepa tre gånger.

4. Tvära friktioner

tennisarmbåge träning

För att öka blodtillströmningen i det onda området kan du massera lätt över benknölen med den andra handen. Massera tvärs över muskelfästet – uppifrån neråt inom smärtgränserna. Det får göra lite ont – men det får inte heller göra för ont så att smärtan ökar. Massera på detta vis alltid nu som då för att minska på spänningarna i musklerna.

Detta var mina träningstips för tennisarmbåge som jag av erfarenhet har märkt att fungerar bäst för mina patienter med tennisarmbåge. Gör övningarna två gånger per dag, exempelvis morgon och kväll. Om smärtan inte försvinner även om du gör övningarna och tänker på ergonomin under en längre period rekommenderar jag att du uppsöker läkare. Kom ihåg att det är bättre att börja idag än att börja imorgon, eftersom tennisarmbåge är lättare att behandla om man börjar rehabiliteringen tidigt. Så köp ett gummiband från närmaste sportaffär och kom igång med träningen! Om du har hantlar liggandes hemma så går det fint att använda dem istället för gummibandet, eftersom övningarna ändå görs på samma sätt. Lycka till med träningen!

Armbågsskydd kan hjälpa dig slippa smärtan i armbågen!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

20 thoughts on “Träning för tennisarmbåge

 1. Sören Rovén skriver:

  Detta tror jag på för min onda armbåge som jag haft sedan sept månad 2012

  1. Lina Björkskog skriver:

   Ja absolut, lönar sig att testa! :)

 2. Gerd Niemi skriver:

  Jag håller med Sören.Träna idogt och det är bra med självhjälp med så tydlig info som Lina ger.Tack !

  1. Lina Björkskog skriver:

   Ja, med självhjälp kommer man långt.. :) Håll till godo! :)

 3. Juha Salonsaari skriver:

  Bra tips Lina! Jag tränar rätt mycket styrketräning i övrigt, men ska ge "underarmsövningarna" ovan en chans.

 4. Lina Björkskog skriver:

  Det låter bra! Tack ska du ha! :)

 5. Ska prova detta,har fått både cortison o akupuktur i armbågen,men det finns där i alla fall.Svårt när man jobbar som fotvårdsterapeut.

 6. Lina Björkskog skriver:

  Jo testa övningarna! Både cortison och akupunktur är båda sätt att minska smärtan, men tar inte bort orsaken till problemet, som i detta fall är för svaga muskler i kombination med överbelastning. Träning är det absolut bästa sättet att bil av med tennisarmbåge, och som jag också skrev så är det viktigt att försöka undvika överbelastningen då smärtan uppkommer.. Lycka till :)

 7. Sune Sölvstedt skriver:

  Tack för tipsen, fick vansinnigt ont efter golfträningen trots att det bowling arm jag har fått. H armbåge.

 8. Carola skriver:

  Vilka bra tips… lätta att genomföra och tar inte lång tid.
  Bra med bilder som visar hur jag ska gå tillväga.

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! Så nu är det bara att testa! :)

 9. Carola skriver:

  Har testat i 4 veckor nu med fantastiskt resultat, är nästan smärtfri. Hur länge ska man fortsätta med övningarna?

  1. Lina skriver:

   Vad roligt att höra att det hjälpt så bra! Fortsätt tills du är smärtfri. Tänk på att det är väldigt viktigt i fortsättningen att försöka undvika det som tennisarmbågen kom från till en början (oftast någon form av ensidig rörelse), så slipper du skadan för gott!

 10. Elenor skriver:

  Hej!
  Jag har fått tennisarmbåge pga att jag ofta bär sonen med vänster arm, då höger axel är skadad sen tidigare och aldrig kommer att bli 100% bra. Har kanske inte varierat så mycket som hade varit bra men skulle gärna vilja kunna använda vänster mer igenom jag får ordning på den.
  Hur stor är risken att tennisarmbåge kommer tillbaka när man väl blivit bra?

  1. Lina skriver:

   Det är stor risk för att tennisarmbåge tillbaka ifall man inte ändrar på orsaken till att det uppstod i första hand. Dvs det skulle vara viktigt att du kan börja använda båda armarna lika mycket för att avlasta. Men såklart tål armen lite mera om den är rehab-tränad också.

 11. AC G skriver:

  En liten fråga. Har genomgått akupunktur, kiropraktorbehandling, sjukgymnastik, laserbehandling och även stötvågsbehandling. Nu kortison och 3 veckors vila.. ska jag fortsätta med stretchövningar under dessa 3 veckors vila? använder också en vikt i sjukgymnastiken.

  1. Lina skriver:

   Det är bäst att fråga din terapeut/läkare om råden. Men jag kan inte se att stretchövningarna skulle göra någon skada, utan snarare tvärtom.

 12. Pär skriver:

  Jag har precis börjat ..
  stretchövningarna är jättesköna , har gått på två stötvågsbehandlingar som inte är sköna..
  Tränar med en flaska i handen ist för gummiband men skall byta till gummibandet då just grepp runt flaskan gör ont för mig.
  Har haft väldiga problem med att hitta motivation till att ta mig till gymmet , hoppas på ändring nu :)

 13. Zohreh skriver:

  Jag fik ont i armen det kalas tennisarmbåge och jag börjar träna från här . Hoppas bli bra🙏💓💓

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen