5 övningar jag aldrig gör på gymmet

5 övningar jag aldrig gör på gymmet

10.10.2018

Förra veckan skrev jag om 5 övningar jag alltid gör på gymmet. Som rolig uppföljare presenterar jag därför 5 övningar jag ALDRIG gör på gymmet! 

Här kommer 5 övningar jag aldrig gör eller skulle göra på gymmet, utan inbördes ordning. 

1. Shrugs

Shrugs är övningen då man med vikter eller annan tyngd i händerna lyfter upp axlarna till öronen, men ingen annan rörelse sker. Nu är inte denna övningen speciellt vanlig hos flickor vad jag vet, utan det är väl främst pojkar som vill se större ut. Men jag fattar faktiskt inte denna övning alls. Den fokuserar främst på trapezius men involverar även axlar och rygg. Men du kan men gott samvete skippa denna övning eftersom du ändå tränar trapezius i övningar som t.ex. marklyft och roddövningar.

2. Handledscurl

Man ser killarna sitta framåtböjda på bänken med en vikt i händerna, men det enda de gör är att böja handlederna upp och ner. Varför gör de så!? Bara skippa övningen och lägg din dyrbara träningstid på annat. Du tränar underarmarna i andra övningar, t.ex. pull-ups och övningar där du överhuvudtaget håller i något som är tungt. Har du tennisarmbåge kan du däremot behöva denna övning, men inte annars.

3. Benövningar i maskin

Mina ben är duktiga på att böja och sträcka och hoppa helt på egen hand så varför begränsa och låsa in dem i en maskin? Det finns ingen orsak alls att träna lårens insida, utsida, framlår eller baklår i maskin – om du inte tränar rehab för nån skada. Gör istället marklyft, knäböj, utfall, höftlyft och så vidare, och du sparar du din tid när du tränar alla benmuskler på samma gång istället för skilt för sig.

Vissa undantag finns och det är benpress i maskin som är rätt så effektiv “fuskträning” (trots att den inte kan mäta sig med knäböj) och stående benspark bakåt i maskin som jag själv tycker är lite bättre än andra benmaskiner (skrev mera om den övningen i detta inlägg).

benspark i maskin

En orsak till att jag säger OK till denna övning är för att du till skillnad från andra benmaskiner faktiskt står upp och blir tvungen att jobba i en funktionell övning för många sporter, framför allt löpning. Plus för att man jobbar med en sida i taget och kan jämna ut eventuella obalanser. Men maskinen får minus för att man inte har en full kinetisk kedja (foten upp från underlaget) och att den begränsar rörligheten något. En ännu bättre motsvarande övning är t.ex. explosivt upphopp på bänk med en fot i taget.

4. Axeldrag till hakan

Axeldrag till hakan är övningen där du drar en vikt framför kroppen upp till hakan, där armbågarna pekar utåt sidorna när vikten kommer upp. I denna övning blir axelleden inklämd på grund av inåtrotationen som sker i axeln. Det är risk för att skada axelleden, eller rättare sagt rotatorkuffen, som kan komma i kläm.

Hellre kan man jobba med en utåtrotation när man gör axelövningar – det gillar axlarna mycket bättre. T.ex. militärpress där man pressar vikten hela vägen över huvudet är ett bättre alternativ där du samtidigt även tränar rörlighet. Har du inga problem med axlarna kanske du kan komma undan med övningen men själv skulle jag inte göra den med en gammal axelskada i bagaget.

5. Triceps kickback med hantel

Triceps kickback är övningen där du står framåtlutad på bänk och sträcker armbågsleden så armen pekar bakåt. Jag tycker detta är riktigt dålig tricepsövning eftersom det är svårt att få ut full rörlighet i detta läge. Vill jag isolera triceps gör jag istället tricepspress i kabelmaskin eller t.ex. med hantel ovanför huvudet. Eller antagligen gör jag bara dips och får lite axlar på köpet.

Isolerande övningar för triceps och biceps gör jag för övrigt väldigt sällan men visst kan de vara bra för att bli starkare i andra övningar. T.ex. kan svaga triceps vara en orsak till att bänkpress går trögt.

Visst finns det också andra övningar som jag aldrig skulle göra på gymmet – tänker till exempel på magövningar i maskin och olika konstiga pressar med vinkelbänk i nedåtlutande och annat konstigt – men de här var såna som jag fram för allt kom att tänka på.

OBS! Observera nu att jag skrev ner övningar jag själv aldrig gör. Nån annan har kanske nytta av nån av de här övningarna och kanske har dem som riktiga favoriter. Inget är fel, så länge man vet varför man gör en övning och man inte skadar sig. Därför dömer jag inte folk som tränar såna övningar jag själv inte skulle välja. Man vet inte deras bakgrund och orsaken till varför de gör just den övningen.

Men om du nån gång ser mig göra nån av övningarna ovan på gymmet så finns två alternativ; antingen rehab-tränar jag nån skada eller så har det slagit slint i huvudet.

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “5 övningar jag aldrig gör på gymmet

  1. Motocross❤️ skriver:

    Intressant och så sant att man aldrig vet varför människor gör vilka övningar! Just handledscurl är super då man kör motocross, enduro, snowcross o.dyl. Den övning ger mig fortfarande väldigt mycket för det ja håller på med!

    1. Lina skriver:

      Ja, för det är handledscurl säkert en jättebra övning! Bra point :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen