Undvik paddnacke hos barn: bästa tipset!

Undvik paddnacke hos barn: bästa tipset!

09.03.2020

Paddnacke är ett ganska festlig benämning på ett lite mindre festligt symptom: dvs när nacken får en rörelseinskränkning med framåtböjt huvud på grund av att man suttit i en dålig ställning och kollat på paddan för länge.

Tyvärr händer det att barn får paddnacke och det kan faktiskt vara så allvarligt så att man får artros i nacken – något som kan ge besvär långt senare in i livet.

Den enklaste rådet skulle ju vara att förbjuda paddan för barn, men nu vet vi att livet sällan är enkelt och paddan kan vara en räddare i nöden vissa gånger.

Vi ger Arthur ganska fria tyglar och han får titta de gånger han är trött och vill varva ner (oftast en stund på eftermiddagen när han inte längre tar dagssömn och på kvällen brukar vi dansa bolibompadansen innan läggdags). Dessutom finns ju massor av bra spel på paddan som han får spela ibland.

Nå, vad är nu det bästa tipset som du skrev om i rubriken, undrar du kanske?

Jo, det är att ha barnet att kolla på paddan liggandes på mage i soffan. Hopsjunken med paddan i famnen i en mjuk soffa är bästa sättet att skapa paddnacke. Men liggandes på magen blir barnet tvunget att aktivera rygg- och nackmusklerna och nacken hålls i en rak och fin position. Det är tyngre för barnet att ligga på mage men man kan lägga en kudde under magen och tänka på att inte ligga och titta alltför länge.

Andra tips för att undvika paddnacke

  • Undvika paddan och istället koppla det barnet ska se på till större tv-skärm, vilket ger barnet större rörelsefrihet medan det tittar. Ofta börjar Arthur leka med annat på samma gång om teven är på.
  • Titta bara korta stunder i taget. Våga säga nej även om barnet ber om mera tid. Jag tänker att barnet också behöver lära sig att hantera nej och besvikelse.
  • Tänk på vinkla paddan rätt och justera sittställningen vid behov. Vid sittande är det bäst och skärmen är en liten bit ifrån och på en sån höjd att barnet avslappnat kan titta rakt framåt.
En bra sittställningen vid bordet.

För mycket paddtittande har det definitivt blivit om en paddnacke börjar uppstå. Var uppmärksam på om barnet klagar på ont i nacken och se över sittställningarna. Och visst är det så att paddan också kan försämra den fria leken och kreativiteten hos barn. Så när annan lek glöms bort är det också en varningssignal att det blivit för mycket av det goda, tänker jag.

Lagom är bäst!

PS. Skrev hela detta inlägg på telefonen eftersom jag har min dator på lagning. Gissa vem som har ont i nacken nu!?

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen