Aioli = Kärlek! Recept på den godaste aiolin

Aioli = Kärlek! Recept på den godaste aiolin

15.12.2015

Jag tror jag förälskade mig i aioli för ungefär ett år sedan, under vår resa till Fuerteventura. Av någon konstig anledning så hade jag trott att jag inte gillade så starka såser av vitlök eller vitlök överhuvudtaget, bara för att jag aldrig varit något fan av vanlig lök. (Visst har jag ätit vitlök, men aldrig liksom upptäckt det på riktigt.)

Men oj, så fel jag hade. Under första besöket till den där restaurangen, som vi bara råkade hitta när vi strosade runt, hände något med mina smaklökar. Plötsligt hittade jag en smak som jag inte visste fanns. Allt var rätt. Stämningen i resturangen, vännerna runt mig och så den där fantastiska matupplevelsen. Aldrig har jag ätit så mycket bröd som förrätt, som vi alla ivrigt doppade i den goda såsen. Una mas, por favor!

Efter det har jag börjat använda vitlök i matlagningen, och ibland lite för ofta (eftersom hela jag stinker som ett vitlöksmoln ibland). Och nu har jag också hittat det bästa och enklaste sättet för att laga aioli! Aioli är så enkel, så god och så rätt. Aioli är det som tar vardagsrätten från tråkig till spännande.

 

aioli recept

 

Recept på aioli

Det här är världens enklaste och världens godaste recept på aioli. Du ska använda en färdig majonnäs som grund, helt enkelt eftersom den är så mycket godare än den du lagar själv. Jo, det är hälsosammare att laga den helt från scratch, men den från Hellman’s är inte så tokig den heller.

Du behöver:

 • Hellman’s majonnäs
 • Dijon-senap
 • Dragon
 • Vitlök

Blanda majonnäs och dijon-senap, men du ska ha väldigt lite senap i förhållande till majonäsen. Jag använde kanske 1/3 matsked senap på 10 skedar majonnäs, eller nåt liknande. Sen krossar du vitlöken och blandar i tills du hittat rätt sting. Jag tror jag använde ca 3 klyftor. Och sen i med dragon. Det bästa är att använda färsk förstås, men har du ingen färsk så duger det riktigt bra med den torkade varianten också – det blir gott ändå. Blanda i så mycket tills såsen blir prickig av det gröna och smakar gott!

Som ni märker är jag inte så bra på mått, men det blir ju godast om man smakar av den ändå.

 

aioli

 

Som sagt kan aioli serveras till det mesta. Passar utmärkt till grillade kötträtter, till skaldjur och för kyckling. Eller med mellanöstern-inspirerad kofta som vi åt i fredags. Ska helst också serveras tillsammans med Jonathans sjukt goda franskisar (som jag också borde göra ett helt inlägg om), som doppas i aiolin. Knapriga ungsgrönsaker funkar också riktigt bra att doppa i – fördelen med aiolin är att allt blir gott som du doppar i…

Oj, nu blev jag så sugen på aioli av att skriva det här inlägget! Till all lycka har jag kvar lite aioli som jag tänkte använda till dagens salladslunch – för i en bra burk borde den färdiga aiolin hålla sig några dagar i kylskåpet.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

8 thoughts on “Aioli = Kärlek! Recept på den godaste aiolin

 1. Coach Milla skriver:

  Tack! Jag är ett stort fan av aioli.

  1. Lina skriver:

   Då är vi två! Håll till godo :)

 2. J.jo skriver:

  Dragon i aioli??? Det blir ju en vitlöksbea helt plötsligt..

  1. Lina skriver:

   Ja det kanske det blir… Men det låter ju inte så tokigt? 😍

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen