barn och rörelse

Similar Posts

14 Comments

 1. Usch, det där låter ju hemskt! Jag tror det är mest upp till föräldrarna. Allt är förbjudet och inget får barn pröva på. Jag tycker att man ska låta dom klättra och klänga, sen slår dom sig om dom slår sig, det är rätt sällan det går illa ändå. Och på det sättet lär dom ju sig! Vi vuxna måste hålla tillbaka viljan att säga NEJ till lek och utveckling och istället lära och uppmuntra barnen!

 2. Håller med dig till hundra procent! Det finns också väldigt många vuxna som förmanar barn hela tiden “spring inte så, gå vackert, hoppa inte, du kan slå dig” etc… Vadå, har jag lust att säga! Hoppa mera, spring ännu fortare! ;) Mina barn är livliga och med stor klätterlust, mina föräldrar är vana med mig som var likadan och säger inte till men mina svärföräldrar är väldigt känsliga “ojoj, du kan ju falla och nej, spring inte så fort, du kan ju snubbla och slå dig”… Grrr! Ja, barnen kan ju slå sig men oftast går det ju bra och de lär sig, de får utvecklas. Annars kommer man inte framåt här i livet om man i te får pröva! Och tål man inte se det så får man blunda, som förälder! Jag tänker bara själv på mycket galet man gjorde som liten… Man kan inte skydda nån för evigt, men man kan lära dem att kunna hantera olika situationer, även när det gäller motion och rörelse!

 3. Oj oj, vad hemskt för barnen att inte klara av en så grundläggande sak, som dessutom kan vara avgörande för en människas överlevnad om det nån dag händer något…! Om ett barn i skolåldern inte kan springa, undrar om de någonsin kommer lära sig en någorlunda bra springteknik..? Kanske, men om man en dag hamnar att fly undan en fara så tror jag vi kan gissa vem som kanske inte överlever.. Och även om situationen aldrig uppstår där man kan behöva fly för sitt liv så kommer väl personen att få andra fysiska besvär istället. Kanske benskörhet i väldigt tidig ålder, tror du det är ett möjligt scenario?

  1. Det har du rätt i, hade inte tänkt så långt som till överlevnad! Även om man inte behöver fly för något finns det däremot en hel del annat man antagligen kommer att lida av. Benskörhet är det antagligen större risk för, jo! Och ju mindre man rör sig som barn desto mindre kommer man säkert att röra sig som vuxen också, vilket säkert ger andra typ av besvär när man blir äldre.

 4. Spring, lek, busa, ös på! Det är något som är himla härligt, barn gör som vi gör, min tjej vet att “mamma jobbar med träning” och brukar aktivera sig och andra med race, lopp och inte-nudda-golv-lekar. De kör hopp från soffan och för det mesta låter jag dem hållas, tänker att det finns plats och tid för allt och att röra sig och lära sig att hoppa, landa, är prioriterat!

 5. Så himla deprimerande att det finns barn som inte kan springa. Jag undrar mest hur det gått till? Och alltså vilken UNDERBAR video. Mest imponerad är jag av den minsta som hängde kvar i repet?! :D Det är bra att du lyfter upp vikten av rörelse och lek, allt behöver ju inte vara ledda jumppaklubbar och fotbollsträningar. Det går bra att leka hemma/på gården.

 6. Hej Lina Väldigt bra blogginlägg av dig !! Jätteviktigt att vuxna är förebilder för barn Man kan inte bara säga att barnen ska va aktiva utan även visa dom att man är de Ha de gott !

 7. Skrämmande läsning, men så Nu att ta upp. För ja, det blir alltmer vanligt. Usch. barn ska röra på sig. En kommer ju ihåg när man själv var liten, inomhuslekar var väldigt sällsynta. En var ute, så ofta det bara gick. Bara för att få röra på sig. Men ja, allt förändras men det är vi vuxna som måste ändra på det där. Barnen kan inte själva.

 8. Det här är väldigt oroväckande läsning, men jag är inte förvånad. Har inga egna barn, men har jobbat med barn under skolåldern i många år och har märkt att många barn har stora problem att t.ex. gå i skogen där terrängen är ojämn, många har svårt att sparka en boll eller klättra upp på en sten, många barn vill att man lyfter upp dem i rutchkanan så att de bara kan rutcha ner. Och visst är det många föräldrar och andra vuxna som lyfter upp barnen, bär dem, gör allt för dem. VARFÖR?? Låt dem kämpa lite, man lär sej inte om man inte provar, faller, misslyckas, stiger upp å provar igen. Jag har många gånger funderat själv hur det här påverkar barnen när de blir äldre, det är ju grundläggande motorisk utveckling.
  Och visst kan man vara ute fast det är mörkt, regnigt och blött. Idag finns det bra kläder för alla väder. Senast idag var jag ute och leka med barnen i stormen och duggregnet, vi tog med en boll och sprang omkring på en plan och sparkade fotboll. Självklart var jag med, det blir ju skitkallt att bara stå silla och se på. Dessutom älskar ju barn att hoppa i vattenpölar då det finns sådana :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *