Veckans utmaning: Återhämtning – vilovecka från träningen

Veckans utmaning: Återhämtning – vilovecka från träningen

02.09.2013

Jag bestämde mig för att ta en vilovecka denna vecka. En återhämtningsvecka från träningen. Jag kom på att det är väldigt länge sedan jag tränat lugnare eller vilat extra mycket, och det känns som att kroppen behöver det nu när jag tränat sju pass på en vecka, vilket är mera än jag normalt hinner med.

Varför ska man ha ledigt från träningen ibland?

Det är faktiskt så att vi når resultaten lättare om vi vilar tillräckligt mycket. Om man har dålig återhämtning efter träningen orkar kroppen inte prestera på topp nästa gång man tränar. Ordentligt mycket vila är alltså mycket viktigt för att man ska nå de resultat man vill. Under vila reparerar kroppen skadorna musklerna fått under träning, och gör dem starkare. Utan vila – inga starka muskler.

Att ha en en hel vecka med lättare träning är ett bra sätt att försäkra sig om att kroppen får den vila den behöver. En dag vila här och en dag vila där räcker inte i längden, utan en hel vecka med flera vilodagar och lättare träning är bra för oss alla. Man behöver inte sluta träna helt under en denna återhämtningsvecka, men man kan träna lugnare. Jag kommer kanske att springa nån löprunda, men går det då i ett mycket lugnare tempo än annars. Styrketräning med mycket lättare vikter än annars, i lugnare tempo. Kanske nån promenad om jag har lust. Men mest av allt bara försöka vila för att återhämta kroppen. Vila, vila , vila. Försöka att inte anstränga kroppen så mycket på en hel vecka. Jag tror också det är bra att vila från träningen ibland för att börja längta efter den igen. En vecka utan träning vet jag att gör mig mera sugen än tidigare på att träna.

Återhämtningsvecka var 7:e vecka

Man kan vila på olika sätt. Under natten återhämtar sig kroppen sig till en viss del, men man behöver ibland längre stunder utan träning. Om man normalt tränar några gånger i veckan, då är det bra med en återhämtningsvecka nu som då, ungefär var 7:e vecka brukar jag tänka.  Varför jag rekommenderar att vila just var 7:e vecka är för att jag ofta rekommenderar att byta träningsprogram var 7:e vecka, och då passar det superbra att ha en vilovecka innan du kör igång med det nya programmet. Även om man slarvat lite med träningen och inte tränat så ofta som man borde, så är det bra att ha en återhämtningsvecka var 7:e vecka. Om men däremot av någon orsak varit på resa, varit sjuk eller av andra orsaker inte tränat på en vecka – ja, då blir det ganska naturligt att den veckan är återhämtningsvecka istället.

Maten spelar en viktig roll för återhämtningen

Visste du annars att maten du äter efter träningen spelar en stor roll för återhämtningen? Kroppens immunförsvar bryts ner under träning, och är försämrat ännu flera timmar efter träning. Det är alltså stor risk för att bli sjuk efter ett träningspass, speciellt om du tränat hårt. Men ju snabbare du äter efter träning, desto snabbare byggs immunförsvaret upp igen efter träningen. Om du ofta är sjuk och tränar mycket – se till att du både vilar tillräckligt och också äter något direkt efter träningspasset. Vad du äter spelar mindre roll – huvudsaken är att du äter nånting.

Veckans utmaning blir alltså en vilovecka från träningen, om du känner att din kropp behöver det. Om du inte tränat på länge och bestämt dig för att idag börjar träningen – ja då behöver du förstås ingen vilovecka. Men om du liksom jag tränat några dagar i veckan under en längre tid och inte riktigt komma ihåg att vila ordentligt – ja då rekommenderar jag att du också tar en vilovecka från träningen. Under denna vecka försöker vi se till att äta bra mat och sova mycket – allt för att återhämtningen ska vara optimal. Sen nästa vecka blir det tuta och köra igen med träningen med en pigg och stark kropp!

Snabbfakta om återhämtning från träning: 

 • Ju sämre form du är i – desto mera vila behöver kroppen för att återhämta sig
 • Ju tuffare träningsform du utövat – desto mera vila behöver kroppen för att återhämta sig
 • Bra uppvärmning, nedvarvning och påfyllnad av mat efter passet påskyndar återhämtningen
 • Om du ofta är sjuk kan det vara tecken på dålig återhämtning efter träning
 • Tecken på för lite vila från träning kan vara humörsvängningar, ömma muskler och sömnproblem
Vilovecka från träningen återhämtning

En vilovecka nu som då från träningen är bra för återhämtningen och får dig att längta efter träningen igen.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Veckans utmaning: Återhämtning – vilovecka från träningen

 1. Linda Svahn skriver:

  Jag tycker det är svårt att lägga in viloveckor men försöker ta det lugnare i perioder. Just nu har jag problem med en inflammation i en fot som gör att jag inte kan springa, men jag får tacka och buga för inspirationen vad gäller hemmaträning! Följde upp med en snabb promenad, sedan var jag nöjd! Hittade din blogg idag och gillar redan!

 2. Lina Björkskog skriver:

  Det låter bra, så länge man alltid inte rasar på i samma tempo så. Kul att du har hittat hit till min blogg! Jag hoppas du ska trivas :)

 3. John Östlund skriver:

  Bra tips! Ska provas genast.

 4. Julia skriver:

  Härligt! Min plan var vilovecka under julen, med kort jogging och lite yoga. Blev sjuk för nån dag sen sp det blir några extra vilodagar från träningen, vilket känns bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen