Tillbaka till basövningarna igen!

Tillbaka till basövningarna igen!

05.11.2019

Äntligen har jag signat upp på crossfit-gym igen (efter tre års paus!) och äntligen har jag kommit igång med styrketräningen igen. Sakta men säkert ska nog den där styrkan komma tillbaka.

Greta är strax sex månader vilket betyder att kroppen börjar bli mera redo för hårdare belastning och jag behöver inte vara lika försiktig längre, vilket är skönt. Jag tränar i första hand för att bana in rörelserna igen, så att muskelminnet ska påminnas om hur det var man gjorde de där rörelserna egentligen.

Det är så mycket som har hänt i kroppen efter två graviditeter så muskelkedjorna behöver tid för att hitta rätt igen. Och ganska snabbt går det allt bättre och bättre. Redan efter några repetitioner börjar kroppen rätta sig och fatta rörelsen. Ja, så var det ju. Korrigerar och hittar rätt. Känner jag värk i ryggen vet jag att magen inte kopplats på ordentligt. Ibland filmar jag mig själv för att veta hur rörelsen ser ut.

Välja övningar på gymmet som nybliven mamma

När jag väljer övningar så lämnar jag ännu bort de övningarna som kräver mycket explosivitet. Men egentligen alla basövningar klarar jag av att göra. Inte göra som i träna hårt – utan som i att bana in rörelsen med väldigt lätta vikter. Som exempel gör jag inte ännu clean & jerk utan lätta knäböj med och utan stång och lätta militärpressar där jag försöker hitta magaktiveringen.

Jag tror det hos vissa kan finnas en viss rädsla för att göra fel på gymmet som nybliven mamma. Av logiska orsaker, givetvis. Men det är inga speciella krångliga övningar man absolut måste göra som nybliven mamma utan man kan träna vanliga basövningar utan eller med lätta vikter. För det är ju så man lär sig övningarna igen; genom att göra dem. Man ska inte göra det krångligare än nödvändigt.

Samtidigt som man tränar basövningarna får man träna på att andas och koppla på de muskler som ska användas. Utöver det är det givetvis bra att addera övningar för inre magmuskler, och övningar för höft och bäcken vilka ofta försvagas under en graviditet.

Så är min filosofi, som funkar för mig. Någon annan behöver kanske ett annat upplägg. Men basövningar räcker väldigt långt både under och efter en graviditet!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen