Hälsostress – Jakten på att bli omtyckt

Hälsostress – Jakten på att bli omtyckt

19.03.2014

Hälsostress har blivit ett nytt begrepp som det blåst nytt liv i i och med Mia Skäringers debattartikel i ämnet. (Senare visade det sig att Mia är sponsrad av Proviva som gjort ordet hälsostress till sitt nya slogan för att sälja mera sockerprodukter, vilket är en annan historia.) Jag tycker inte att man ska strunta i hälsan och ge upp genom att sitta på trottoarkanten och äta pizza, men jag tycker också liksom Mia att det är tråkigt att 40 %* av oss alla upplever stress över att inte ha en tillräckligt hälsosam livsstil. Är du också en av dom?

Själv upplever jag inte att jag har någon hälsostress, men jag kan förstå varför fenomenet har uppkommit. Iallafall mitt instagram-flöde översvämmas med superfoods som ingen kan uttala och invecklade yogapositioner som kräver flera års träning.

Allt detta tror jag till stor del bottnar i hur otroligt upptagna vi är för hur andra uppfattar oss i vår strävan efter att vara omtycka. Man vill skapa den perfekta bilden på facebook, instagram och bloggen, där man struntar i att uppdatera med allt det dåliga i den egentliga berg- och dalbanan. Pizzan och coca-colan förblir ofotograferade, medan grönsakssmoothien efter träningspasset gärna dyker upp både här och där. För alla vill ju visa bilden av att man är den där hälsosamma, hurtiga personen som mår så otroligt bra.

Tänk om alla kunde inse att man inte behöver bry sig om hur andra uppfattar en. Alla är ändå så upptagna av sig själva att man inte hinner döma andra, tänker jag. Hos var och en av oss är det mest intressanta vi vet oss själva. Föreställ dig att någon berättar ett rykte om dig jämfört med ett rykte om din kompis – vilket är intressantare för dig?

Egentligen är det inte så noga hur du presenterar dig och dina hälsosamma levnadsvanor på internet. För sist och slutligen är det nog inte så många som bryr sig.

Sluta tänka så mycket på hur andra uppfattar dig själv och börja tänka på dig själv istället. Det är ju ändå du som har huvudrollen i ditt liv och inte dina facebook-kompisar. 

hälsostress internet

Låt dig inte påverkas av den perfekta, polerade utsidan på facebook, instagram och bloggar. Som sagt är det du ser endast en del av allt annat som händer i den personens liv. Du vet aldrig hur personen bakom det perfekta leendet egentligen mår på insidan eller vad som händer i dennes liv. Jag skriver om utfall och träningsevent på min blogg, men är ingen speciellt hälsosam person. Jag är helt vanlig, liksom många andra. Och jag vill att du också inser det: att vara vanlig och lagom duger.

Oberoende av hur hälsosam eller ohälsosam du är så är den värsta björntjänsten du kan göra mot dig själv att må dåligt över detta. Jämför dig inte med andra, utan fokusera på dig själv och utgå från vad du själv vill. Skapa inte ett liv som ser perfekt ut på internet, utan lev ditt liv som du själv vill – kanske så att du kan njuta av den härliga känslan efter ett träningspass istället för att tokstirra på telefonen för att se om flera hjärtan dykt upp på instagram?

Sen betyder det inte att alla måste sluta uppdatera på internet – nej bevare mig väl, vad skulle jag göra då på fritiden? – men kanske att du som läsare själv förstår att sålla informationen du ser och komma ihåg att en bild bara är en liten del av den personens liv. Ingen är perfekt. Ingen behöver vara perfekt. Hälsostress är ett onödigt ord som jag tycker vi ska se till att försvinner lika snabbt som det kom.

Ja, så här tänkte jag idag. Hur tänker du? 

*Siffror från Proviva

 

 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

9 thoughts on “Hälsostress – Jakten på att bli omtyckt

 1. Anna Käld skriver:

  Tack för en balanserad syn på saken! Igen, kan jag väl tillägga :)

 2. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram att man inte behöver prestera för att duga. Du är du och du duger. :)

 3. Jag tycker det är viktigt att lyfta fram att man inte behöver prestera för att duga. Du är du och du duger. :)

 4. Fanny Snellman skriver:

  Härligt inlägg, enkelt och bra skrivet!
  Såsantsåsant..

 5. Lina Björkskog skriver:

  En sång man hört en hel del i familjen Flax, men visst är det sant! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen