Ont i höften kan vara falsk ischias – tips på behandling

Ont i höften kan vara falsk ischias – tips på behandling

19.05.2016

Ont i höften vid träning är rätt så vanligt, och tyvärr är jag en av dem som lidit av det de senaste dagarna. Löprundan blev till en promenad både idag och igår. Värken känns i baksidan på höften, i ländryggen och rumpan och strålar neråt. Det lättar när jag står eller går, men sittande är pesten och också viss träning som löpning eftersom det blir för mycket belastning.

Ja, ni hör ju hur jag låter. En fullt frisk 27-åring ska ju inte ha såna här problem. Men nu är det som det är. Efter lite funderande kom jag fram till att det antagligen rör sig om piriformis syndrom eller s.k. falsk ischias.

Kanske du också har ont i höften och inte vet vad det beror på? Isåfall ska du läsa vidare, så får du tips på vad du kan göra åt saken.

piriformis ont i höften

Ischias-nerven kommer ut precis bakom piriformis, och ibland går nerven rakt igenom muskeln.

Piriformis är en liten muskel i rumpan som hjälper till att stabilisera höften. Muskeln gör också utåtrotation och abduktion i höften. 17% av oss har en piriformis på ett sånt ställe att den omringar ischias-nerven, som går från ryggen ner till benen. Ifall muskeln av någon orsak klämmer till nerven så ger det symptom som en strålande, jobbig nervvärk som också kan ge domningar och smärta längre ner i benen. Detta kallas i folkmun ofta för falsk ischias. 

Piriformis-muskeln jobbar som stabiliserare av höften när man går eller springer. Det jag gissar att hänt i mitt fall är att den blivit överbelastad av all vandring förra veckan, följt av heldagssittande i flyg på lördag och bil på söndag som förvärrade det hela.

Sadesstol ryggvärk

Just nu sitter jag på en sadelstol vilket minskar belastningen på ländryggen/höften.

Jag har inte uteslutit problem med diskarna mellan ryggkotorna (den s.k. äkta ischias), men eftersom min piriformis är väldigt stel och öm, och smärtan främst är i rumpan/höften så gissar jag att det är den som är problemet. Dessutom är jag ju rätt så ung och borde inte ha några fel på ryggen ännu, hoppas jag!

Behandling av ont i höften (falsk ischias)

I första hand försöker jag fundera på varför jag har ont i höften och varför piriformis blivit så stel i första hand. Jag gissar det beror på min svaga gluteus medius (och/eller piriformis), som överbelastar piriformis när jag gick så mycket på ojämnt underlag helt plötsligt när jag inte var van. (Piriformis och gluteus medius är så nära att de ibland t.o.m. sitter hop, så gissar att de båda kan vara svaga.)

Sen tänker jag på att:

 • Undvika sittande
 • Undvika belastning som löpning, så länge det gör ont
 • Vara aktiv och rör på mig, exempelvis promenader
 • Stretcha piriformis + baklår (ca 30-60 sek i taget, 3 gånger om dagen)
 • Träna rörlighet för övrigt i höft (gärna lite varje dag)
 • Stärka de svaga stabiliserande musklerna i höften (+ ibland också bålen)
ont i höften behandling

Denna stretch är ett exempel på hur du kommer åt piriformis

ont i höften vid träning

Baklåren är också bra att stretcha, eftersom de ofta är stela och kan förvärra det hela. Gör övningen gärna som en pumpande rörelse så att du böjer och sträcker i benet. Böj och sträck med lugna rörelser, så att du känner en stretch på baksida varje gång du sträcker ut. Känns denna position obekväm går det utmärkt att ligga på rygg och dra benet mot sig med sträckt ben. Alla rörlighetsövningar som inte gör ont är bra – stretcha gärna framsida lår och höftböjare medan du ändå håller på!

ont i höften träning

Bowlarknäböj på ett ben är en bra övning för att stärka de stabiliserande musklerna i höften.

 

 

Jag ska testa på detta sätt nu och se om jag lyckas bli av med min värk i höften. Det är väldigt störande eftersom jag knappt kan sitta alls för tillfället, så jag hoppas det går över snabbt!

PS. Ligger ditt ont i höften på utsidan, inte bakom, så kan det istället vara löparknä eller en tight ITB-sena det rör sig om. Träningstips för det hittar du här.

PPS. Sök upp en fysioterapeut eller läkare om du inte får bukt med problemen.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

8 thoughts on “Ont i höften kan vara falsk ischias – tips på behandling

 1. Eva Hagnäs skriver:

  Intressant, syrran. Jag har liknande problem och har funderat varifrån smärtan kommer. Ska testa dina tips och se vad som händer! 😊

  1. Lina skriver:

   Låter bra! :)

 2. ulrika emanuelsson skriver:

  Hej
  hittade detta när jag sökte på falsk ischias . Blev du bra av detta . Jag har provat
  allt från massage till stötvågsbehandling o dry needing .
  /Ulrika

  1. Lina skriver:

   Hej!
   Ja, jag har lindriga symptom ibland som blir bättre direkt jag gör något åt det.. :)

 3. ANITA MAKSIC skriver:

  Hej!
  Äntligen har jag fått svar på vad jag har för fel tack vare dig! Min sjukgymnast visste inte och inte heller min läkare! Jag får jätteont på morgonen när jag ska upp ur sängen men det går över på tio minuter. Också om jag suttit för länge men värst är det på morgonen, kan inte sitta på toalettstolen utan får vänta tills det gått över.
  MVH anita maksic

  1. Lina skriver:

   Nej men så roligt att höra, roligt att du hittade svar här på sidan!

 4. Ylva Hammar skriver:

  Jag har samma problem och har varit till fem sjukgymnaster och två läkare som inte förstår nånting. Smärtorna har varit på födabarnnivå i 3 månader och sedan riktigt besvärligt i 5 månader till. Försöker stretcha , promenera men allt ger smärta.

 5. Anna skriver:

  Hej.

  Jag började skriva ett inlägg, men det blev så långt så jag länkar till fler dokument med länk sist i inlägget.

  Ont i skinkan som varar länge kan även bero på annat än piriformis syndrom. I första länken är några förslag att börja med. Ta med utskrift till er läkare så hen förhoppningsvis skickar hem er med rätt diagnos. Jag förstår inte mycket av texten, men en läkare kan nog mer eller kan googla eller fråga nån specialist. Jag tycker att det är viktigt att ni försöker ta reda på varför ni har ont om det inte ger sig eftersom träning/vila/eventuell medicin/smärtlindring/operation kanske kan skilja för att lindra/bota. Tråkigt om man t.ex. opererar något som kan fixas med medicin eller ger fel råd för att man som läkare tänker fel. Tror det är jättesvårt att skilja på sakerna i första länken, men tycker att ni och er läkare ska göra ett försök.

  https://dev-journals2013.lww.com/acsm-csmr/Fulltext/2012/01000/Evaluation_of_the_Athlete_With_Buttock_Pain.11.aspx
  Tillägg här, ändra gärna “sciatica” under rubriken Ankylosiing spondylits (AS) till “pain reminding of sciatica” på er utskrift! Det är INTE “äkta” ischias.

  Sen länkar jag till ett frågetest för ETT av alla alternativen i första länken på orsaker till skinkont, nämligen sakroiliit (kan man ha vid ”Ankylosing Spondylitis”) för det har jag (haft), Många är mellan 20 och 30 år när det bryter ut. Frågetestet är för att bedöma sannolikhet för inflammatorisk ryggsjukdom; Jag googlade om piriformis syndrom och tyckte det påminde VÄLDIGT mycket om sakroiliit. Bägge beror på inflammation, och sakroiliakalederna (kort SI-lederna) och piriformis ena fäste verkar ligga VÄLDIGT nära varandra? Kanske piriformis ena fäste bara är någon cm nedanför sakroiliakalederna, och smärtorna verkar överlappa varandra? Antingen kan ni göra frågetestet först och sen följa länken längst ner för mer info, eller så kan man läsa infolänken först och sen göra testet.

  https://reumatiskt.se/ontiryggen/
  FRÅGETEST FÖR SANNOLIKHET för (och mot) inflammatorisk ryggsjukdom. För att kunna utesluta (det kan vara annat)/få säkrare/få säker diagnos måste man till läkare. Spara resultatet som pdf och ta med en utskrift när du går till läkare.

  https://www.inflammatoriskryggsmarta.se/vagen-till-diagnos/
  Exempel på vägen till diagnos. Gör gärna vägen lite kortare om du har inflammatorisk ryggsjukdom.

  För att inte inlägget ska bli för långt länkar jag till mer info om hur man (MÖJLIGEN?) skiljer ut sakroilitt och mer info om inflammatoriska ryggsjukdomar. De andra sakerna vet jag inte så mycket om.

  https://1drv.ms/b/s!AiDQKszBTR9lc6rgzJM4r5R-YYI

  Tanten Pain in the AS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen