Ät mera avokado: 5 favoritmål med avokado

Ät mera avokado: 5 favoritmål med avokado

22.11.2016

Avokado är ju en fantastisk frukt som knappast någon har missat som läst en hälsoblogg under de senaste tio åren. Avokado har enorma hälsofördelar, och det allra bästa av allt är att det är en vegetabilisk fettkälla som mättar bra, samtidigt som den innehåller så många bra grejer. Det dummaste jag nånsin hört är folk som skippat avokado bara för att den innehåller många kalorier, vilket är ännu ett bevis på att kaloriräkning kan bli så otroligt missvisande ibland.

Avokado är full av B-vitamin, som många kan ha problem att få i sig tillräckligt av. Avokado innehåller också C-, E- och K-vitamin samt en mängd nyttiga mineraler.

avokado

5 måltider = 5 recept med avokado

Jag märkte idag att jag hade några oätna avokadon, som håller på bli övermogna, så därför tog jag en utmaning att få i mig avokado till alla fem måltider under dagen. Det är ju så synd att slänga så god och näringsrik mat. Än så länge har det lyckats riktigt bra!

Man kan äta avokado på tusen olika sätt, men här kommer de recept på avokado i maten som jag gillar bäst – och som jag kanske kommer att äta idag!

1. Avokado i skivor till frukosten

Jag äter oftast ägg till morgonmål, äggröra, omelett eller stekta ägg med bacon. Till det gillar jag att ha lite avokado och äpple eller gurka i skivor, som är en bra kombo.

frukost-avokado

Morgonens frukost

2. Sallad/rester med avokado

De alla godaste salladerna innehåller ju avokado. Avokado tycker jag passar till det mesta, både kall och varm mat, även om jag föredrar att avokadon serveras kall. På bilden tömde jag kylskåpet på rester, och det blev en riktigt god lunch (om än något otippad). Överbliven pulled pork, som stod 5 timmar i ugnen igår, tillsammans med rivna morötter, gurka, avokado, äpple, kiwi, valnötter och en fröblandning.

sallad-rester-avokado

Dagens lunch

3. Avokado på bröd

På mjukt bröd eller knäckebröd passar det super med avokado. Det blir ett gott och mättande mellanmål eller kvällsmål. På bilden har jag smör, skinka, avokado på knäckebrödet, som jag toppar med salt och chili för lite extra sting.

knackebrod-avokado

Dagens mellanmål på eftermiddagen

4. Guacamole

Hemligheten bakom den perfekta guacamolen är att använda den perfekta, mogna avokadon. Grundingrediensen i en guacamole är enbart avokado och salt, och den kan antingen mixas slät eller ha en grövre konsistens. För den godaste guacamolen lägger jag till tomater, chili, vitlök, lime, koriander och peppar. Här är receptet på guacamolen på bilden. Den kan givetvis mixas om man föredrar en slätare konsistens. Passar perfekt till tacos, på sallader eller som dipp.

guacamole

Gammal bild på en liten ovanlig kombo med lax och guacamole. Just idag är jag inte sugen på lax, men kanske tacos och guacamole?

5. Smoothie med avokado

Att använda avokado i smoothie är perfekt sätt att få i sig mera nyttigheter, speciellt om man inte uppskattar avocado-smaken så mycket. Blanda ihop med t.ex. mjölk, ananas, avokado, lime och basilika (här är receptet) – det blir verkligen supergott! Det passar också super att göra egen fruktglass av avokado!

smoothie

Dagens kvällsmål? Gärna! Denna smoothie är så god!

Brukar du äta avokado? Tipsa gärna om ditt favoritmål! 

PS. Märkte ni en grej med inlägget? Jag har äntligen lärt mig stava avokado rätt – med K istället för C!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Ät mera avokado: 5 favoritmål med avokado

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen