Min kost LCHF eller ej

Similar Posts

4 Comments

  1. Precis så är det! Vad ,man nu än väljer att kalla det:LCHF/lågkolhydratkost/paleo/ artegen kost – just artegen kost tycker jag är det som talar bäst för min kostfilosofi. Från att lchf setts som en diet för viktminskning så är ju orsaken att den funkar som en livsstil just det att det fokuserar på det som människan är skapad för att äta. Dvs. inte spannmål med gluten, högkonsumtion av mjölk, margariner, tillsattsämnen osv. Riktig mat istället för processerad och konstgjord mat. Sedan är det ju individuellt hur man lägger upp kosten för att må sitt bästa. Vissa behöver dra ner ganska mycket på kolhydraterna för att stabilisera blodsocker, insulin, mättnads-och hungershormoner och andra behöver inte vara så strikta. Är man frisk och motionerar och inte lider av övervikt,sockerberoende eller upplever problem med hälsan så kan man hålla sig till en liberalare variant. Men idag äter dock de flesta mycket mer socker, kolhydrater och processerad mat än kroppen klarar av. Hur man väljer att äta beror alltså helt på hälsotillstånd och vilka målsättningar man har. Vad är syftet med kosten? Hur vill man må? Är man t.ex. sockerberoende kan man kanske inte ta en frukt eller äta mejeriprodukter för att det triggar igång belöningssystemet. Det handlar om att känna efter vad kroppen behöver och klarar av. Huvudpoängen är i alla fall att inte äta sådant som får kroppen i obalans. Vi är inte skapta för att överdosera kolhydrater, gluten, omega 6 och onaturliga ämnen för vår kropp och sitta stilla hela dagarna samtidigt som vi stressar. Konsekvensen blir till slut en kropp i obalans. Artegen naturlig föda kommer att hjälpa att stabilisera kroppen och leda den till sitt normaltillstånd. Kroppen blir lugn när den får rätt bränsle. Jag studerar till kostrådgivare med inriktning på artegen föda/lågkolhydratkost och det ska bli spännande att jobba med de här frågorna! :)

  2. Roligt att höra dina tankar kring ämnet, jag hör att du är insatt i ämnet och att vi har liknande åsikter! Riktig mat för en kropp i balans, helt enkelt! Mejeriprodukter är ju också något som många säkert äter för mycket av.. Även om det är bra proten- och fettkälla så passar det inte alla. Kul att du tog upp omega 6 också, det borde man varna mera om tycker jag. Så spännande utbildning du har, var går du den någonstans om man får fråga? :)

  3. Jag går Anna Halléns kostrådgivarutbildning på distans via nätet :) Blir klar nu till jul. Ska bli intressant att se om det finns intresse för kostrådgivning här i de österbottniska trakterna .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *