Intervju om träningsvärk: visste du detta?

Intervju om träningsvärk: visste du detta?

22.01.2016

Otroligt hur det kan vara så lätt att skriva blogg, men när man står i direktsändning i radion så blir hjärnan helt grötig och det är svårt att tänka. Jag har varit i Radio X3M i Myteriet och talat om träningsvärk idag. Och visst gick det helt bra ändå. Ju mera vi pratade, desto lättare gick det. När vi var klara efter en halvtimme kunde jag ha fortsatt och prata en timme till!

Men kanske du missade programmet? I så fall kommer här en kort sammanfattning av det vi pratade om, plus lite till!

Träningsvärk – visste du detta?

Träningsvärken är ett bra tecken på att träningen tog där den skulle. Ofta är träningsvärken som värst 1-2 dagar efter träningen, men avtar så småningom, ofta inom 5 dagar.

Hur mycket vet du om träningsvärk? Ska man alltid sträva efter träningsvärk? Här kommer lite fakta!

 

Träningsvärk

 

Varför uppkommer träningsvärk?

Träningsvärk uppkommer av övningar då du chockerar kroppen med något nytt du inte gjort förr, eller när du tränar hårdare än vanligt. Träningsvärk är då ett härligt bevis på att träningen gett resultat.

Träningsvärk uppkommer främst efter excentriska (bromsande) rörelser när muskeln förlängs, exempelvis när man springer i nedförsbacke, är på väg ner i en knäböj eller bromsar en bicep curl på väg ner.

Men orsaken till varför träningsvärken är där i musklerna finns det faktiskt inget bra svar på. Man vet faktiskt inte. Man gissar att det har att göra med nervsystemets påverkan i återuppbyggnadsprocessen, när skadorna som skett i musklerna ska repareras. Men man forskar hela tiden kring detta för att ta reda på varför det just är de bromsande rörelserna som ger mest träningsvärk.

vinterlöpning andning

Man kan få träningsvärk inte bara av styrketräning utan av all typ av träning – exempelvis om man springer mycket nedförsbacke.

 

Ska man alltid sträva efter träningsvärk?

Nej, du ska inte alltid sträva efter maximala möjliga träningsvärk när du tränar. Det är bra att variera pass med olika hög intensitet. Dessutom är det inte heller bra att konstant käka värkmedicin för att man tränat för hårt. Att hela tiden få träningsvärk av träningen är heller inte bra om man tränar regelbundet, för träningsvärken kan ju förstöra träningen dagen därpå.

Men fortsätt gärna träna på en hög nivå, även fast du fick träningsvärk av passet förra veckan. Din kropp kommer att vänja sig med belastningen och du får lättare och lättare att genomföra passen utan träningsvärk.

Beror träningsvärk på mjölksyra?

Träningsvärk beror inte på mjölksyra. Mjölksyra uppstår när du tränar hårt, men den lämnar kroppen inom ungefär en timme. Så det är inte mjölksyra som orsakar stela ben två dagar efter ett träningspass.

Mjölksyran kan vi förresten prata mera om en annan gång. Den är tyvärr lite underskattad. Mjölksyran är en bra grej, som hjälper kroppen få mera energi när syret tar slut i musklerna.

 

knäböj teknik

 

Är träningen dålig om man inte får träningsvärk?

Om du kört ett tufft träningspass, men inte får träningsvärk, så betyder det absolut inte att träningen inte gett resultat. Tvärtom kan du ta det som ett gott tecken att din kropp var stark nog att ta emot påfrestningen!

För träningsvärk uppkommer främst när man är ovan och inte tränat så mycket tidigare. Ju mera du tränar, desto mindre träningsvärk får du.

För att följa upp dina framsteg är det därför bättre att regelbundet göra olika träningstest för styrka och kondition.

Hjälper stretching för att bli av med träningsvärk?

Stretching har ingen påverkan alls på träningsvärken. Att stretcha efter ett pass för att minska träningsvärken är därför helt onödigt.

Vad kan man göra för att slippa träningsvärken?

Man kan undvika den riktigt jobbiga träningsvärken med att långsamt trappa upp träningen och försvåra den gradvist.

Men när man väl fått träningsvärken finns det inte så mycket man kan göra. Att varva ner efter träningen och göra lite dynamisk rörlighetsträning gör inte att du slipper träningsvärken, men det kan hjälpa något och känna dig smidigare. Foamrolling eller massage som ökar blodtillförseln till musklerna kan hjälpa. Träning, och framför allt lätt konditionsbaserad träning, gör att träningsvärken känns lite lättare att hantera och stelheten minskar något –  i alla fall för tillfället.

 

Aktiv rörlighetsträning

Statisk stretching är inget som hjälper mot träningsvärk. Men dynamisk rörlighetsträning kan minska på stelhetskänslan, och är förstås bra i övrigt också.

 

Det var kort och gott om träningsvärk! Är det något annat du funderar på, som jag inte tog upp, så är det bara att fråga!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “Intervju om träningsvärk: visste du detta?

 1. Lenita skriver:

  Hej!
  När jag gör övningar där man ska ligga på rygg och hålla upp benen i luften orkar jag inte hålla raka ben och jag blir snabbt trött i övre delen av låren. Finns det något man kan göra åt detta? Är det mjölksyra eller är jag bara dåligt tränad? Tacksam för svar :)

  1. Lina skriver:

   Hej! Tyvärr vet jag inte riktigt vilken övning du menar? Förklara gärna lite bättre :) Men mjölksyran dyker upp när musklerna blir utan syre, och det kan man träna upp helt enkelt genom att göra övningen oftare. Varje gång du gör övningen blir du lite bättre på den.. :)

 2. Per-arne skriver:

  Hej Väldigt intressant och utförligt ! Och bra skrivet …som vanligt (härlig skärgårdsbild)

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! :)

 3. Katja skriver:

  En helt super blogg du har! Tack för det! Kunde du ha ett blogginlägg någon gång om den där dynamiska rörlighetsträningen? Jag måste erkänna att jag inte riktigt vet vad det är. Öh!
  God fortsättning :)

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha, vad glad jag blir! Bra fråga! Det går riktigt bra att skriva mer om den dynamiska rörlighetsträningen! Jag vet att många andra funderar samma sak. Kanske jag kan lägga det som nästa veckans utmaning på bloggen.. ;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen