Veckans utmaning: Lär dig stå på huvudet

Veckans utmaning: Lär dig stå på huvudet

14.06.2016

Kan du stå på huvudet? Om inte, tror du att det är för svårt? Att du inte kan?

I så fall ska du tänka om. Att stå på huvudet är inte alls svårt att lära sig. Faktum är att jag har lärt ut huvudstående till 4-åringar som lär sig på en minut. Alla barn i mina dagisgrupper lärde sig stå på huvudet utan en vägg efter lite träning. Mina syskonbarn lärde sig igår efter att jag visat hur de ska göra.

handstående utmaning

Att stå på händerna, som på bilden ovan, har jag skrivit om tidigare, men att stå på huvudet är mycket lättare att lära sig. Men om du istället vill lära dig stå på händerna så hittar du mina äldre inlägg här:

Att stå på huvudet är inte bara bra träning för bålmusklerna, utan är förstås väldigt roligt! Dessutom är det bra för balansen och örats innerorgan att stå lite upp och ner som då. Ju äldre, desto viktigare!

Huvudstående eller handstående passar bra att lägga in efter uppvärmningen, innan träning. Efter ett tungt träningspass kan det däremot vara svårt att koncentrera dig som du skulle behöva.

Lär dig stå på huvudet – tips i 8 steg

Att lära dig stå på huvudet utan en vägg eller inte svårt alls, om du tänker på följande saker:

1. Placera en tunn filt, matta eller annat under huvudet för att göra det bekvämare. Utomhus på gräsmattan funkar också alldeles utmärkt.

2. Händerna bredvid varandra, rätt så brett, och huvudet längre fram, så att händerna och huvudet bildar en triangel.

stå på huvudet

3. Tänk på att ha en lång och stark nacke. Belastningen kommer mitt på huvudet. Huvudet ska inte böjas framåt eller bakåt.

4. Böj armbågarna, spreta ut fingarna och hitta balansen mellan händerna och huvudet. Våga stöda ordentligt på händerna.

stå på huvudet

5. Gå framåt med benen och leta efter armbågarna med knäna. Tänk på att ha starka armar genom att pressa ner handflatorna i marken. Använder du armarna och låter armbågarna vara böjda som en plattform för knäna, så är det inga problem att stå kvar en stund med knäna uppe på armbågarna. Grattis, du står på huvudet!

stå på huvudet

6. Härifrån kan du ännu prova på att hitta balansen och lyft upp benen till helt raka ben. Vissa tycker det är lättare att lyfta upp benen ett i taget, medan vissa hellre sparkar upp benen snabbare. Du kan ha en vägg bakom dig om du vill sparka upp benen snabbt, så riskerar du inte att slå över.

lär dig stå på huvudet

7. När du står med raka ben: Tänk på att spänna magen för att orka stå kvar. Försök få benen i linje med resten av kroppen.

8. Om du klarar av att stå på huvudet kan du försöka lite svårare grejer, som att sänka långsamt ner benen åt olika håll utan att tappa balansen eller röra marken med fötterna. Kontakten med magen är väldigt viktig!

Att sänka ner benen framför dig riktigt långsamt och sen lyfta upp igen är riktigt bra magträning! En favorit är att kombinera den övningen med en axelpress upp till raka armar (efter att fötterna åkt ner i golvet).

stå på huvudet

Testa gärna mina tips om du inte redan provat på att stå på huvudet. Lite koncentration och positivt tänkande är allt som behövs för att lära dig!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

6 thoughts on “Veckans utmaning: Lär dig stå på huvudet

 1. Linnea skriver:

  Vilken bra guide! Klarar mig mot en vägg, men det känns superläskigt :P

  1. Lina skriver:

   Tack! Det är super att träna vidare mot väggen, och så försöker du så småningom stå utan att du rör i väggen alls… :)

 2. Åh, stå på huvudet är plättlätt! :) Men att stå på händer måste jag verkligen öva på, så svårt att hitta balansen :)

  1. Lina skriver:

   Du får gå vidare till att träna handståendet direkt då.. :)

 3. Gote Vikstrom skriver:

  Bra nyheter bra att veta jag larde mej som 4 , 5′ arig och det fint som 77 arig bra for Balans Ock bra att organisera inehallet I Magen. G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen