Tips för dig som vill starta eget företag som PT

Tips för dig som vill starta eget företag som PT

13.10.2016

bloggknapp

Ett av de bästa beslut jag någonsin tagit var nog att starta eget företag. Aldrig förr har jag varit så motiverad till mitt jobb och gillat mina arbetsuppgifter så mycket som nu.

Träningsbranschen är otroligt stor idag, och möjligheterna är många för personliga tränare. Kanske du också vill starta eget någon gång i framtiden? I så fall ska du definitivt göra det! Men att starta eget är inget lätt beslut. I det skedet man ska starta och köra igång så känner man sig ganska liten och bräcklig, som att allt kan gå fel. I alla fall jag gjorde det!

stretchgräset

När bilden togs hade jag precis startat mitt egna företag, på sommaren 2013. Jag kände mig både rädd och motiverad!

Men låt inte rädslan för att misslyckas stoppa dig. Om du inte vågar, så kan du inte heller lyckas! 

Jag är ingen expert på området att starta företag som ni nog förstår, men mina erfarenheter kanske kan vara till nytta för någon annan som sitter i den situation jag satt i för tre år sedan? Här kommer några tips för dig som är sugen på eget företag som PT!

foretagande

1. Gör upp en plan – med så exakta detaljer som möjligt 

Du vet vad du vill göra på ett ungefär, men gör det ännu klarare. Vad ska du göra, och hur ska du göra? Fundera hur dina produkter du säljer ser ut i detalj; vem som ska köpa vilken produkt, och hur kan du väcka intresset för just din produkt. Räkna ut priserna, momsen, skatten och din vinst. Planen går alltid att ändra i senare skede, men utan plan kommer man inte långt i början.

2. Eget företag eller faktureringsföretag?

Det är viktigt att fundera på om du vill gå all- in och starta eget direkt, eller om det passar bättre att fakturera utan eget företag. Det senare alternativet kan passa bättre om du vill testa på ditt drömjobb utan att säga upp dig från ditt gamla jobb.

Ukko är ett faktureringsföretag, som sköter allt pappersarbete för dig. Detta betyder att du kan göra vilken typ av jobb du vill, skicka räkningarna via dem, utan att ha ett eget företag. Här kan du läsa mera om hur Ukko funkar.

Fördelen med detta är att du slipper fundera på skatter, moms och annat som hör företagande till, utan du får pengarna direkt inbetalat på ditt konto. Förstås tar Ukko en del för besväret (här kan du räkna ut exakt hur mycket), men du kan fokusera på själva jobbet istället för byråkratin.

Eget företag passar bäst om du vill jobba heltid som PT, men ett faktureringsföretag kan vara ett bra val om du vill tjäna extra på din passion vid sidan om ditt andra jobb.

3. Sök startstöd 

Ifall du känner att du vill säga upp dig från ditt gamla jobb och starta eget på fulltid, så ska du inte glömma möjligheten att söka startstöd från staten. Jag fick startstöd i sex månader när jag startade, vilket var en stor lättnad och gav mig mera tid att bygga upp företaget.

Nu vet jag inte hur detta funkar i Sverige, men här i Finland beviljas många startstöd, om man kan motivera sitt företagande och göra upp en klar plan på hur man kommer att få in pengar till företaget. Man ska inte ta för givet att man får startstöd, men man ska absolut ta chansen att söka, även om det kräver lite engagemang.

SUP huvudstående

4. Hitta en basinkomst

När du är igång med företaget, så är det bra om du så snabbt som möjligt hittar någon typ av basinkomst, därifrån du vet att du får pengar varje månad. Ni kanske kommer ihåg att jag höll regelbundna SUP-grupper och jumppagrupper för Erimover i början, vilket för mig var ett sätt att säkra en liten månadsinkomst i starten. Att bjuda ut sina PT-tjänster till olika företag är också ett bra tips.

5. Våga vara annorlunda

För att lyckas som företagare, tror jag det är viktigt att utmärka sig själv och vara lite annorlunda. Bli inte en PT i mängden som kopierar andra, utan ta fram dina styrkor och våga berätta om dem. En av mina styrkor som PT, förutom att jag är fysioterapeut, är att alla mina kunder just nu tränar hemma, inte en endaste en på gym, och ändå får vi varje gång till riktigt bra och tuffa träningspass. Och att jag pratar tre språk är också ett plus, speciellt i Helsingfors och Esbo där det finns många som vill träna på svenska.

Vad är din styrka? Använd det!

Inlägget i samarbete med Ukko. 

Andra inlägg jag skrivit om företagande:

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Tips för dig som vill starta eget företag som PT

 1. Caroline skriver:

  Hej Lina!

  Har kommit in på din blogg ett flertal gånger nu och tycker verkligen att den är bra! Jag har lite funderingar kring hur du gjorde för att starta ditt företag? Hur länge tänkte du på det innan du tog steget och vilken pt-utbildning gick du? Jag är precis som du utbildad fysioterapeut men har tröttnat på sjuka/skadade människor som är omotiverade till träning, min dröm är att jobba förebyggande inom träning och sprida rörelseglädje på det sättet. Däremot tycker jag att det är svårt att veta hur man börjar… Hade du din blogg innan du bestämde dig för att starta eget eller startade du den i samband med ditt företag? Som sagt är jag ganska ny läsare hos dig, kanske har du redan svarat på detta i något inlägg men jag tänker att det aldrig skadar att fråga! :)

  Ha det bra!
  Hälsningar,
  Caroline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen