Starta eget som PT – Hur jag gjorde för att skapa mitt drömjobb

Starta eget som PT – Hur jag gjorde för att skapa mitt drömjobb

22.10.2015

Jag får ofta frågor om mitt jobb, och vad jag egentligen gör. Här kommer ett lite längre inlägg där jag berättar allt om mitt företag – varför jag startade det, och hur och vad jag gör.

Sofia frågade: Skulle du kunna berätta lite om ditt eget företag, t.ex. hur det kommer sig att du startade det? Varför jobbar som PT istället för fysioterapeut (även om de hänger ihop)? Hur mycket tid sätter du ungefär på att jobba per dag och månad? Jag förstår att det varierar, men sådär i stora drag. Och kanske det intressantaste, hur ser din lön ut? Jämför gärna med en ”vanlig fysioterapeutlön” för en anställd exempelvis på ett sjukhus/hvc.

Och har du tips för hur man ska gå tillväga om man vill starta eget företag? Du får jättegärna skriva ett skilt inlägg om det om du vill! Jag är nyfiken eftersom jag själv studerar fysioterapi, men har svårt att tänka mig att jobba på sjukhus/hvc eller liknande ”resten av mitt liv” och vill därför ha lite mera info om andra alternativ. Det du gör verkar vara intressant!

Tack för din fråga, Sofia! Jag ska försöka berätta lite hur det kommer sig att jag jobbar med det jag gör. 

2013 började jag vantrivas på mitt jobb som fysioterapeut på stadens hälsovårdscentral. Det var inte så att jag ogillade mitt jobb eller mina kollegor – utan saken var den att jag inte gillade mina omotiverade klienter som inte tog mina tips på allvar.

Jag var trött på att ordinera träningsprogram åt människor som jag visste att inte skulle följa mina råd. Mina klienter på den tiden kom till mig för att läkaren skickat remiss till fysioterapeut, och motivationen till att träna fanns väldigt sällan där.

 

starta eget företag

 

Jag var trött på folk som misskötte sin hälsa. Jag ville hjälpa människor som faktiskt lyssnade på vad jag sade. Jag insåg också att ju senare man tar itu med sina problem, desto svårare är de att bli av med. Jag ville förebygga sjukdomar genom bra träning, istället för att plåstra om såren senare med rehab-träning.

Det var då som jag bestämde mig för att starta mitt eget företag, den där ena vinterdagen för snart tre år sedan. Efter vår Asienresa, på vintern 2013, gjorde jag slag i saken.

Min vision med mitt nystartade företag var att hjälpa människor träna smart. Det finns så många som tränar fel. Jag ville kombinera träning som är bra för kroppen och som gör att du slipper fysioterapeuter, med träning som är högintensiv, effektiv och ger dig de resultat du vill ha.

Jag ville få människor att inse att träningen inte behöver vara så svårt. Man kan träna var som helst. Man behöver inte ett gym. Man kan slänga in lite träning här och lite träning där. Man kan träna effektiva och korta pass som ändå förbättrar kondition, styrka och rörlighet – och minskar ens risker att någonsin behöva uppsöka en fysioterapeut i framtiden.

 

starta eget företag PT

 

Därför blev det rätt så naturligt att jag riktade in mig mera på hälsofrämjande träning. Jag kompletterade också med en PT-utbildning, även om jag själv tycker jag har flera hundra gånger mera nytta av fysioterapiutbildningen än PT-utbildningen. Fysioterapi och personlig träning går hand i hand. Det är personlig träning jag gör, men har också kunskap att förebygga och behandla olika muskel- och ledproblem.

I dagsläget jobbar jag både med PT-kunder här i Helsingfors, men även med PT-onlinekunder på nätet. Varför jag vill ha PT-onlinekunder är på grund av flexibiliteten, när jag inte behöver boka in mig någonstans utan kan ha friare arbetstider. Jag har ungefär tredubbelt så många PT-onlinekunder, och lägger därför mycket tid framför datorn. Det är ju super att jag kan nå ut till flera människor på det sättet – träning på nätet funkar faktiskt mycket bättre än man skulle tro! Inte varje dag, men nästan varje dag har jag en eller flera PT-kunder jag tränar med IRL, vilket ger en skön kontrast till sittandet.

Har jag tid över försöker jag utveckla mina produkter i min webbshop, och utveckla nya idéer. Eller skriva smarta inlägg på bloggen!

 

mystory5

 

Sen jag startade företaget så har jag jobbat mycket mera än annars. Det är något som man måste räkna med när man startar eget – och därför måste ens jobb verkligen vara något man brinner för. De flesta dagar jobbar jag från cirka 8-18, men det varierar väldigt mycket. Ibland mera, ibland mindre. Jag försöker stänga av datorn på kvällar och helger, men visst händer det ibland att jag skickar ut mail klockan 11 en lördagkväll, även om det är ovanligt. Vissa dagar tar jag ledigt om jag har något speciellt på gång.

Min jobbrytm följer förstås efterfrågan av personliga tränare. Januari är månaden med mest jobb, följt av september och april-maj. På sommaren och under julen är det lugnare, och då passar jag också på att ta det lite lugnare.

Min utmaning som jag hela tiden försöker förbättra mig på, är att effektivera mitt jobb, så att jag jobbar effektivt när jag jobbar och har ledigt när jag har ledigt. To-do-listor är ett måste för att hålla mig på rätt köl.

 

eget företag PT

Har jag dålig arbetsmotivation brukar jag ställa mig på händerna en stund, exempelvis i en tabata. Det brukar alltid hjälpa!

 

Hur ser en vanlig dag ut för mig?

För det mesta jobbar jag hemifrån hela förmiddagen, om jag inte har någon PT-kund på morgonen, vilket jag har kanske två dagar i veckan. På lunchen brukar jag träna själv om jag hinner. På eftermiddagen blir det igen hemmajobb fram till cirka 4-5 tiden, då jag brukar ha en eller flera kunder för det mesta.

Men som sagt, mina tider varierar jättemycket, och det är det jag gillar bäst. Exempelvis idag hade jag en intervju och fotografering med tidningen Anna klockan 12, och så jobbar jag hemifrån tills det är dags för PT-kund klockan 17.

Nu förtjänar jag ungefär lika mycket som jag gjorde som fysioterapeut. Genast i början gick det lite trögare, men det får man räkna med. Med hårt arbete och en bra plan så har man inget att förlora. Jag gillar att själv kunna påverka min lön genom det jag gör, till skillnad från en fast fysioterapilön.

 

starta eget PT

 

Att starta mitt eget företag var inget jag hade tänkt göra när jag utbildade mig till fysioterapeut. Det bara blev så. Men det beslutet är något jag inte har ångrat för en sekund. Så just därför rekommenderar jag dig att också satsa på eget företag om det är något som du vill göra. Man har lite att förlora, men mycket att vinna!

Jag brinner verkligen för mitt jobb, och jag kan inte se mig själv göra något annat.

PS. Lite reklam för mina tjänster på samma gång: Vill du träna med mig i Helsingfors så skicka ett mail till mig på lina.bjorkskog@gmail.com. Är du intresserad av PT-online så kan du beställa härifrån eller läsa mera här. Eller skicka ett mail om du har några frågor! Kom också ihåg att det finns Kickstart Challenge Hemmaträning att välja på om du vill träna hemma. Kickstart Challenge Gym finns för dig som vill träna på gym, eller Kickstart Challenge Mama för dig som vill komma i form efter en graviditet.

PPS. Och till dig som tror det är jobbigt att starta eget företag: nej, det är det inte. I princip räcker att fylla i en blankett och lämna in den. Visst är det lite saker man måste lära sig, men med en bokförare vid sin sida så är det inga problem. Ett eget företag där man kan göra vad man vill är absolut värt besväret!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

17 thoughts on “Starta eget som PT – Hur jag gjorde för att skapa mitt drömjobb

 1. Kugge skriver:

  Jätteintressant Lina, tycker som sagt att du gör ett fantastiskt jobb och är glad över att du känner att allt rullar på. Som företagare själv gillar jag att läsa om andras företagarresa och blev otroligt inspirerad av det här inlägget. Heja du!

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! <3

 2. Per-arne skriver:

  Hej Börjar med att du är en helt fantastisk och otroligt ambitiös tjej Tack för läsningen om hur du startat upp ditt företag De va intressant Ja vet att de är mycke jobb för dig men du gör ju nåt du brinner för Helt rätt val av dig !
  Och du har väldigt bra ideer om träning och hälsa som ja delar fullt ut med dig Så fortsätt jobba,träna och blogga på …Bästa du !!

  1. Lina skriver:

   Tack ska du ha! Kul att höra att du tänker likadant! Tack detsamma! :)

 3. Adina skriver:

  Intressant! Du är söt på bilderna och jag saknar dig! Flera gånger den senaste tiden har jag sett människor som jag för en stund tycker att är du och så slår det mig att nej du är i hfors ♡

  1. Lina skriver:

   Nåå lillasyster nu börja ja sakna dig nå otroligt! Kom hii å häls på!

 4. Yvonne skriver:

  Tack för ett intressant inlägg! Jag har också funderat på att börja frilansa/starta eget, men, det är just det där med att alla företagare säger att det blir mera jobb som avskräcker mig…

  1. Lina skriver:

   Är man väldigt duktig på att styra sin tid så kan man säkert klara sig utan “övertid”, men jag tror nog det är en utmaning för de flesta! Det finns alltid något extra att lägga tid på om man vill, tycker jag. Men jag tycker ju det är värt det :)

   1. Yvonne skriver:

    Jo, det är förstås också en definitionsfråga… nu när jag är instruktör vid sidan om mitt ordinarie jobb så gör jag alla förberedelser och tränar in program på min fritid… :) för att jag så gärna vill och för att det är så roligt…

 5. Sofie skriver:

  Roligt att det går så bra för dig! :) Har du nåt bra marknadsföringstips? Jag har haft lite trögt att komma igång med mitt företag (kostrådgivning och reflexologi/zonterapi) men så bor man ju på den österbottniska landsbygden också ;)

  1. Lina skriver:

   Tack! Kul att du också har eget företag nu! Tips? Hmm.. Man måste ju vara väldigt “på” för att sälja bra, synas överallt. Ju fler som vet om dig, desto bättre! Och en annan sak jag “lärde mig” nyligen: man ska alltid värna om sina gamla kunder. Ibland är det så mycket lättare att sälja mera till sina gamla kunder än att försöka skaffa nya hela tiden. Lycka till :)

 6. Djuljsina skriver:

  Vilken blankeTT fyller man i för att bli egen företagare?

  1. Lina skriver:

   Jag kommer inte ihåg vad den heter, men det kollar du lätt upp genom t.ex. TE-byrån om du bor i Finland.

 7. Victoria skriver:

  Hej Lina! Jag undrar, när du gör online PT-program. Vad använder du för typ av bilder? På dig själv som du tar och uppdaterar hela tiden eller använder du tecknade bilder som du köpt?

  Mvh, Victoria

  1. Lina skriver:

   Hej! Jag använder mina egna bilder som jag fotat och uppdaterar. Tar sin tid men sen har man en bra bildbank med bilder att använda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen