Två olika knäböjstekniker – vilken är rätt?
Som jag skrev tidigare har jag börjat träna knäböj på ett nytt sätt. Två olika sätt att träna knäböj på ser du här nere på bilden. Bilden längst till vänster är det sätt jag tränat knäböj på tidigare, och bilden till höger är så som jag tränar knäböj nu.
På bilden till vänster kan man se att jag följer det som jag och många andra så många gånger haft i huvudet under knäböjsträningarna i åratal. “Vikten på hälarna, rumpan bak. Knäna får inte gå över tårna sett framifrån och du ska alltid kunna se dina tår.”
Till höger ser man hur jag fört över vikten till hela fotsulan, och struntar i att knäna går långt förbi tårna. Därför kommer jag också mycket längre ner i knäböjen och rörelsen blir mycket större. Ser man på min rygg ser man också att ryggen belastas mindre i detta läge.
Så vilken av de två knäböjsteknikerna är rätt?
Jag skulle inte säga att någon av knäböjsteknikerna är fel. Om man är frisk som jag och inte har några problem med knäförslitningar så tycker jag man ska sträva efter att göra knäböjen till höger, eftersom rörelsebanan är större, vilket involverar större muskelarbete och övningen blir effektivare. Samtidigt borde det också enligt min logik vara lite mindre belastning på ryggen, vilket är bra.
Men om det gör ont när man går ner i en djup knäböj med knäna förbi tårna så kan det vara bra att träna enligt knäböjstekniken till vänster, eftersom det med denna teknik blir det mycket mindre belastning på knäna.
Sen behöver man inte heller gå ner lika djupt som jag gör på bilden. Ju lägre ner du går, desto effektivare, men ibland blir tekniken lidande om man inte har bra mobilitet i lederna. Så titta alltid i en spegel när du gör övningen, och gå inte ner längre än att du kan hålla en bra hållning med rak rygg och bröstet upp.
Men regeln att knäna ska peka åt samma håll som tårna är bra att hålla i huvudet. Även om du kan strunta i regeln att knäna inte får gå över tårna så kan du inte strunta i regeln att de ska peka åt samma håll som tårna. Undvik alltså att knäna vrider sig inåt eller utåt, vilket bryter linjeringen med tårna, eftersom det belastar knäna på fel sätt och kan orsaka skador.
PS. Samma sak även vid utfall. Det gör inget fast du har vikten längre fram och knäna går över tårna, så länge knäet pekat åt samma riktning som tårna.