Crossfit pull up i tre varianter – när, hur och varför?

Crossfit pull up i tre varianter – när, hur och varför?

01.11.2016

Crossfit pull up. Jag såg en random video på youtube från ett crossfit-träningspass med snatch, gång på händerna och pull ups. Tuffa tjejer som verkligen har tränat tidigare!

Under videon är det många som kommenterar hur löjliga deras pull ups är, eftersom de gör varianten som kallas butterfly pull ups, där man sparkar och hjälper till med fötterna. Det är vanligt att traditionella styrkebyggare har svårt för pull ups-varianterna man gör i crossfit.

Jag tycker de här kommentarerna är väldigt löjliga och att personerna inte har fattat vad en crossfit pull up är. Jag är också ganska säker på att tjejerna i videon skulle klara flera strikta pull ups än personerna bakom kommentarerna!

Varianter av crossfit pull up

I crossfit tränar man olika typer av pull ups: strikta, butterfly och kipping.

Strikta pull ups använder man när man vill träna styrka med få repetitioner. Är man vältränad är det bra att använda sig av en extravikt för att få tillräckligt med motstånd. Max 8 repetitioner kan man sikta på om man vill träna styrka, och här kan man exempelvis testa sitt 1 RM, det vill säga den vikt man orkar dra upp bara en gång. Är du inte så stark i pull ups kanske ditt 1 RM är med en viss färgs gummiband.

En påminnelse till alla som vill bli starkare i pull ups: kom ihåg att våga göra tunga, få repetitioner med mycket motstånd, det är det som gör dig starkare.

crossfit pull up

Strikta pull ups med extravikt

Kipping pull ups använder man sig av när man har många repetitioner att göra, och främst tränar muskeluthållighet. I en WOD med 5 varv av 10 marklyft, 10 pull ups och 10 handstand push ups, så kommer jag att använda kipping-varianterna av pull ups och handstand push ups för att orka alla repetitionerna utan att behöva använda gummiband eller andra hjälpmedel. Men i princip kan man likna kipping pull ups med att använda ett gummiband för att göra det lättare och orka fler repetitioner.

Butterfly pull ups är lite knepigare att få rätt än kipping pull ups, och är också lite svårare eftersom det inte blir någon vila i bottenläget. Men fördelen är att de är absolut snabbast att göra, och därför är det butterfly pull ups proffsen gör t.ex. i crossfit games. Men de kräver sin träning!

Regler för samtliga varianter är ändå desamma: du ska vara över stången med hakan och armarna ska vara raka i bottenläget. 

I denna video kan du se när jag gör olika varianter av crossfit pull up; strikta pull ups, kipping pull ups och ett försök på butterfly pull ups. Video från förra sommaren i crossfit Jeppis.

Bara för att man ibland tränar lättare varianter av pull ups, så betyder det inte att man inte kan vara bra på strikta också. Alla pull ups du gör är ett plus! Men om du gillar att träna på kipping och butterfly pull ups, så glöm inte bort att ibland träna på de strikta också.

Vill du lära dig bli starkare i pull ups så kan du läsa de här tipsen!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

One thought on “Crossfit pull up i tre varianter – när, hur och varför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen