Kitesurfing efter graviditet (och under graviditet)

Kitesurfing efter graviditet (och under graviditet)

20.08.2018

Jag fick en fråga om kitesurfing efter graviditet:
Hej Lina! Jag hittade din blogg med kitesurfa och gravid, väldigt bra blogg. En fråga, när kan man börja kitesurfa efter graviditeten? Jag hade kitat ett år innan jag blev gravid. Tack för hjälpen! Vänliga hälsningar, Maria

Jag förstår mycket väl din fråga för det var något jag funderade mycket på själv också. Kitesurfa är så sjukt kul och man vill inte missa bra månader surf utan helst åka så tidigt som möjligt.

Kitesurfing under graviditet

Först kort om kitesurfing under graviditet. 

Jag kitesurfade en del när jag var gravid. Eftersom fostret är så pass litet och väl “ingömt” i kroppen i de tidiga veckorna går det bra att kitesurfa – om man är van kitesurfare. Men mitt problem var min ständiga trötthet som gjorde att jag knappt orkade nåt. Hur jag upptäckte jag var gravid var faktiskt när jag efter en kitesession låg och grät i duschen, fullständigt utmattad, och knappt fick av mig våtdräkten. Illamående och trötthet stoppade min kitesurfing en hel del. Men om du inte har sådana problem, så ser jag inga problem med att kitesurfa så länge som du vet vad du gör.

Vartefter magen växer får man tänka på att stötar ska undvikas och själv tog jag hellre det säkra före det osäkra. Vintersäsongen kom som lämpligt stopp för min del, men när tröttheten gav med sig skulle jag absolut ha kunnat kitesurfa fram till vecka 20 om det skulle ha varit säsong. Kanske efter det också om jag bara skulle ha cruisat lätt. Efter vecka 20 ökar risken för att slag och stötar ska vara skadliga för fostret och då tror jag inte jag skulle våga kitesurfa mera. Men vet att vissa gör det och det är ett beslut man måste ta själv.

Gravid i första trimestern kitesurfade jag ut den sista höststormen för säsongen innan vinterpausen.

Kitesurfing efter graviditet

Men äntligen till din fråga:

När kan man börja kitesurfa efter en graviditet? 

Samma sak gäller som med löpning efter graviditet: det är en massa som händer i kroppen under och efter en graviditet och man ska vara försiktig på vad man ger sig in på. Det finns inte någon magisk vändpunkt i almanackan där kroppen är helt återställd igen, utan musklerna behöver byggas upp, bäckenbotten behöver stärkas. Börja inte kitesurfa innan du tränat upp bäckenbotten och inre magmuskler. Tänk också på att hormonet relaxin kommer att mjuka upp leder så länge som du ammar.

Jag tycker kitesurfingen kan liknas lite vid löpning med tanke på hur hårt kroppen belastas. I inlägget om löpning efter graviditet skrev jag bland annat att det är individuellt men att generella riktlinjer oftast ligger på 6 månader (hela inlägget här: löpning efter graviditet – läs det!). Man behöver trappa upp träningen långsamt, och vara försiktig med hopp och studsar så länge man ännu ammar.

Ju aktivare du varit under graviditeten, desto snabbare kan du börja kitesurfa. 

kitesurfing gravid

Kitesurfingen som sport är väldigt varierande beroende på väderförhållanden – och det påverkar hur väl kroppen tål belastningen efter en graviditet. Ibland är det lugnt vatten och jämna vindar men ibland är det stora vågor, ojämnt chop och byiga vindar. Därför styr väderförhållanden mycket. När du ska börja kitesurfa efter en graviditet, välj en dag då vindarna är jämna. Byiga, hårda vindar ger ökad krav på bålstabilitet och kroppskontroll.

Styrketräning för bäckenbotten, inre magmuskler, rygg och rumpa kommer att öka stabiliteten när du kitesurfar. Du behöver behärska kroppskontroll i övningar som plankan och ett lätt marklyft för att kunna hålla emot kraften från draken i en bra position. 

Tips: Träna på att åka med bra hållning när du kitesurfar första gången efter graviditeten.

Kroppen behöver tid för att hitta tillbaka och även om du kitesurfat tidigare kan det hända att kroppen inte hittar en bra position på brädan direkt. Tänk på att böja knäna lätt, skjut fram höften och luta dig lätt bakåt med överkroppen. Du vill undvika positionen där du halvsitter med framåtböjd överkropp som sliter väldigt mycket på ryggen. Fördelen med en bra kroppskontroll på brädan är att du tränar de inre magmusklerna och baksidan av kroppen varje gång du åker!

Bra hållning när man kitesurfar

Dålig hållning:

kitesurfing storsand

En gammal bild där min åkteknik inte var den bästa. Se hur jag nästan sitter i vattnet och har armarna raka? Kallas också för “poop-stance”. Denna position ökar belastningen på ryggen och ger sämre kontroll över både brädan och draken.

Bättre hållning:

En bild två år tillbaka då jag åkte gravid – i full storm! Men hållningen är bättre, höften mera framskjuten och armarna lätt böjda. Jag lutar lätt bakåt med hela kroppen, istället för att bara skjuta bak rumpan.

Min egen kitesurfing efter graviditet

Själv kitesurfade jag första gången då Arthur var 3 månder. Jag visste att jag egentligen borde vänta lite till, men jag kunde inte hålla mig. Jag hade en ganska tuff förlossning bakom mig men hade tränat massor på knipövningar och stärkt upp kroppen med styrketräning hemma. Jag är dessutom van kitesurfare och vet hur man kitesurfar med bra teknik. Jag gjorde en försiktig start där jag testade hur det kändes, en varm och solig dag på plattvatten på min favoritstrand.

Inlägget kan du läsa här: Kitesurfing i Lohtaja – dagen jag drömt om! 

Jag var så exalterad över att vara på vattnet igen. Kroppen kändes helt okej, till och med riktigt bra. Det enda jag reagerade på var min kondition. Jag blev väldigt snabbt andfådd av att åka.

Andra gången jag kitesurfade var en vecka senare. Den gången var vinden lite kraftigare och jag kunde inte hålla mig från att testa hoppa lite mera. Jag hade på mig min WOO som mätte höjd i hoppen, och G-kraft när jag kom ner. Jag kände att alla hopp, speciellt de med hög G-kraft, ökade tyngdkänslan där nere, och visste jag behövde ta det lite lugnare. Men jag fortsatte att flitigt träna knipövningarna och sen kom vinterpausen från kitesurfingen. Jag var mycket nöjd över att jag åkte på sommaren ändå.

Inlägget från den gången hittar du här: Hopp, framfall, G-kraft, underliv och träning

kitesurfing gravid

Sen kom vinterpausen och efter några sessioner på vintern var sommarsäsongen här igen! Ett år efter förlossningen kändes kroppen mera än redo för kitesurfing. Att få med bebis och alla kitegrejs till stranden var det som ibland satte käppar i hjulet, men många fina dagar blev det på vattnet. Vår Arthur älskar stranden lika mycket som sina föräldrar och det är inga problem att ha honom med. Vi turas om att åka och leka med honom. Senast igår var vi ute i Vexala, med Arthur 1 år och 3 månader. Vi hittade fina vågor och jag fick nytt PR med 8,5 meter högt hopp. Kroppen känns som vanligt igen och jag njuter så otroligt mycket av att kitesurfa igen!

lohtaja kitesurf

Slutsats om kitesurfing efter graviditet: Känn efter hur kroppen mår, gör knipövningar, träna styrketräning, testa första gången under lugna förhållanden, träna på att ha en bra hållning under kitesurfingen, vänta gärna till sex månader men känns allt bra så varför inte tidigare.

Men framför allt: njut av att kunna kitesurfa igen! 

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Kitesurfing efter graviditet (och under graviditet)

 1. Maria Hjalmars skriver:

  Hej Lina!

  Tack för ett utförligt svar. Håller med om att det drar i en att få börja kitesurfa, bara att sätta igång med grundträningen…
  Roligt att Arthur uppskattar stranden, hoppas vår lilla gör det med :).

  Tack för en bra blogg!
  //Maria

  1. Lina skriver:

   Lycka till, det blir nog bra det! Jag tycker de flesta bebisar uppskattar stranden, det är ganska tacksamt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Kitesurfing Sponsors

Gamla inlägg

Sök i bloggen