Test av Feelmax Osma 4 barfotaskor

Test av Feelmax Osma 4 barfotaskor

10.08.2013

Feelmax Osma 4 är en sko utan häldämpning och en tunn 2,5 mm yttersula, och kan därför klassas som en äkta barfotasko. Osma 4 har faktiskt någon av de allra tunnaste sulorna på marknaden och passar den som vill ha den bästa barfotakänslan. Jag tyckte att jag kände av en minimal upphöjning för trampdyna och häl, där det också är skönt med lite extra dämpning under långa rundor. Yttersulan är i gummi och ovansidan är i mesh och mikrofiber.

Nya Feelmax Osma 4 testades för första gången igår. På foten var minsta nummern 37 lite för stor för mina små 36:or, men med ett par strumpor inuti gick det ändå hur bra som helst att använda dem. Fast egentligen kan Osma 4 gärna användas utan strumpor, för en bättre barfotakänsla.

Feelmax Osma 4

Osma 4 har inte den allra tunnaste sulan av alla Feelmax skor, men är så tunna och mjuka att man kan rulla ihop dem rätt så bra.

Jag gav mig ut precis när det slutat regna, så jag fick testa skorna både på våta och torra underlag. Underlaget varierade från asfalt till skogsstigar, våta klippor, grusstigar och sandstränder.

feelmax osma 4

Jag började testet på en grusstig som fortsatte på ett upptrampat skogsspår. Trampar man på stenar eller rötter så känns de nog av, men det gjorde inte ont, utan kändes mera som massage för fotsulorna. Jag fortsatte löprundan ut på några branta klippor som blivit våta av regnet. Och där, i en tvär sväng med lite för hög fart, var det riktigt nära att jag druttade på ändan. Jag klarade mig oskadd med konstaterade att gummisulan inte är den allra bästa på våta och hala underlag.

feelmax osma 4 sula

Nu när jag fått upp flåset lite märkte jag att fötterna lätt blev svettiga i skorna. Yttertyget ovantill är riktigt skönt och ventilerande framtill, men runt vristen är det lite onödigt tjockt, tyckte jag, speciellt en varm sommardag. Men jag skulle kunna tänka mig att det är bättre utan strumpor, för skorna ska ju egentligen helst användas barfota. Detta var inte något som störde mig under löprundan, utan kanske mera något som jag konstaterade i jämförelse med mina andra barfotaskor. Men jag kan tänka mig att denna sko är bra på vintern, eftersom den värmer väl runt vristen, där jag annars ofta lätt blir kall om det är kallt ute.

Feelmax Osma 4

Min rutt fortsatte ut på en sandstrand, och skorna klarade sig utan sand inuti skorna, där de låga Fivefingers inte skulle ha klarat samma test. Jag fortsatte i högt vått gräs, fuktigt av regnet, och konstaterade att fötterna var relativt torra när jag kom ut igen. Upptill, där de ventilerar bra, blev de lite våta, men det neopren-liknande gummit längst framme fick ta det mesta av stöten och det materialet släppte inte igenom något vatten. Jag fortsatte rundan ännu på asfalt och sedan på skogsstigar innan jag var hemma igen.

Summa summarum kan man säga att Osma 4 har en riktigt skön barfotakänsla. Jag kunde inte låta bli att jämföra dem med mina andra barfotaskor, och tyckte att de påminde rätt så mycket om Fivefingers i steget, förutom tårna då. Sulan kändes ungefär likadan. Jämfört med mina Nike Free gillade jag Osma 4 mycket bättre tack vare den skönare och tunnare sulan.

Feelmax Osma 4

Utseendemässigt tycker jag personligen att Osma 4 är Feelmax snyggaste skor. Jag gillade den orangea färgen som syns bra i löpspåret. Skorna finns också i riktigt snyggt blått. Osma 4 går att köpa i storlek 37-46 från Feelmax hemsida, där de kostar 99,90 €.

PSST! De övriga löpskorna jag skulle testa var tyvärr lite stora i storleken (jag behöll bara dessa Osma 4 och de snygga vinterskorna), och därför kommer jag istället att tävla ut ett par Feelmax skor till er istället! Ni får vänta lite till på tävlingen, men den dyker upp här på bloggen.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen