Använda muskler i spinning

Använda muskler i spinning

29.03.2012

Puh, ett rött pass 60 minuters spinning, check. Jag hade som mål att komma upp i 185 slag/minut, (mostvarar 90% av maxpulsen), vilket inte är så lätt för mig i spinning (har mycket lättare för att komma upp i hög puls när jag springer). Passet var indelat i tre arbetsfaser med tre moment vardera. Under den sista fasen jobbade jag upp pulsen i jämn takt, och när 30 sekunder kvarstod gav jag järnet och såg pulsen sakta klättra högre och högre. Under de sista 10 sekunderna steg pulsen äntligen till målet, och jag kunde nöjt vrida ner motståndet och varva ner med ett leende på läpparna.

Tränade idag i röd-oranga fjärilscaprin från Kari Traa. Jonathan förbereder sig för löpmattan i bakgrunden, medan jag förbereder mig för spinningen.

Under spinningen idag funderade jag en hel del på vilka muskler som används när i spinningen. Jag har en tendens att överanvända rumpans muskler under spinningen, och det beror på att jag inte drar upp fötterna lika effektivt som jag pressar ner. Borde skaffa spinningskor för att få till det ordentligt, men det känns lite onödigt när jag spinnar så sällan. I spinningen har man ju fastsatt fötterna för att man ska jobba under hela varvet man trampar – först pressar du foten ner och sen drar du upp den. Jag hittade en ganska beskrivande bild för vilka muskler som jobbar i vilket skede under cykling och spinning.

Använda muskler i spinning

Använda muskler i spinning. När du trampar ner används rumpan, följt av framlår och vaden i det skede när pedalen är längst ner. Du drar upp pedalen igen med hjälp av fotens flexorer, baklår och slutligen höftböjarna.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

4 thoughts on “Använda muskler i spinning

 1. Kenji Claesson skriver:

  Att 185slag/s är 90% låter ganska extremt. Dte betyder ju att maxpulsen är nästan 210 typ. Lite väl högt känns det som även i din ålder?
  Glöm inte att man även använder rygg och mage ganska bra i spinning, även om det mer för att stabilisera men gör man rätt ska man ju i princip inte behöva hålla i sig med händerna väl?

 2. Lina Björkskog skriver:

  Jo men så är jag ju ganska extrem med en maxpuls på 206 ;) Eller för x antal år sedan, borde göra ett nytt test snart, maxpulsen försämras ju med åldern.. Jo det är sant att man använder också bål och armar! Armar använder man bara till 10 % så i princip ska man väl ganska långt kunna cykla utan att hålla i med armarna, men lite tungt blir det nog i längden! 

 3. Janne skriver:

  Det här med maxpuls är ganska intressant och var ligger sanningen? Skull jag gå på det som gällt länge skulle jag vara unik och det tror jag inte. Jag brukar på mina spinningpass ligga och jobba på runt 80% av maxpuls med toppar kring 86-87%. Då har jag “höftat” att min maxpuls är 198 slag/min och jag är 56 år. Började spinna för 1 ½ år sedan.

  Var i kontakt med Bosön och enligt dom så kan min maxpuls ligga runt det jag ställt in, ngt högre eller lägre men det viktiga är att det finns en mkt större variation än man tidigare trott.
  Keep on spinning!

  1. Lina Björkskog skriver:

   Jo, maxpulsen varierar ju hemskt mycket från person till person. Man borde ju göra ett maxpulstest för att få den riktiga maxpulsen men där spelar ju andra faktorer in som gör att resultatet kan variera beroende på hur och när du gör testet. Jag tror att det är ganska vanligt att man har en högre maxpuls än det som uträkningarna säger, så det bästa är nog att testa maxpulsen genom ett fysiskt test. Tack, keep om spinning du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen