Är aspartam och light-läsk farligt? Svar på några vanliga frågor!

Är aspartam och light-läsk farligt? Svar på några vanliga frågor!

10.11.2016

Idag finns det många olika åsikter om aspartam, och senast igår var jag och mamma inne i en diskussion om hur farligt aspartam och light-läsk är. Det finns väldigt många fördomar om aspartam, men egentligen är det väldigt enkelt.

Aspartam är ett sötningsmedel som vi framför allt känner igen från light-läsk. Men vad är aspartam egentligen? 

Aspartam är kemiskt framställt av två aminosyror, två proteiner – fenylalanin och asparaginsyra. Dessa två aminosyror finns naturligt i vår kost i proteinrika livsmedel. Fenylalanin är till och med en essentiell aminosyra, som vi måste få i oss via kosten. Fenylalanin finns flera gånger mera i kyckling än i light-läsk.

aspartam-farligt

Även om aspartam är kemiskt framställt så är det inget man behöver vara rädd för. Det är inga konstigheter man får i sig, utan helt enkelt två aminosyror.

Light-läsk innehåller mycket mindre kalorier än sockersötad läsk, eftersom aspartam är upp till 200 gånger sötare och därför behövs i mindre mängd. Man kan se en liten ökning i blodsocker även när man dricker light-läsk, men det kan inte alls jämföras med sockerökningen av sockersötad läsk. Därför är light-läsk ett bättre val om man vill motverka blodsockerhöjning och fettinlagring.

Men med detta sagt, så måste jag ju ännu påpeka att det bästa valet förstås är att inte dricka någon läsk alls. Eller andra produkter som innehåller aspartam. Det är något helt onödigt som vi inte alls behöver. Att vänja sig av vid den söta, konstgjorda smaken är något alla tjänar på. Vatten är alltid ett bättre val. Men står valet mellan vanlig läsk och light-läsk skulle jag nog själv välja light-läsk i alla fall.

aspartam-light-lask

Svar på vanliga frågor om aspartam

Ger aspartam cancer? 

Aspartam har inte kunnat kopplas ihop med cancer. Ifall någon tidning skrivit såna rubriker, så är det för att det finns en forskning med de resultaten, men som varit väldigt bristfällande i utförandet. Det finns också lika många studier som visar på att det inte är cancerframkallande. Man kan inte tro på en enda studie eller en enda tidningsrubrik, utan man måste se på helheten.

Är aspartam bra vid diabetes?

Aspartam, som t.ex. i light-läsk, är bättre val än socker vid diabetes, eftersom det ger en mindre blodsockerhöjning och håller insulinet jämnare. Men som sagt, det bästa är förstås att undvika all sötning helt, så långt det går. Behöver man light-läsk varje dag har man problem.

Kan man använda light-läsk när man ammar eller är gravid? 

Ja, det kan man. Du får i dig betydligt större mängder av aminosyrorna ändå via kosten.

Men varför har aspartam så dåligt rykte då? 

Jag har ingen aning faktiskt. Kanske för att det är rätt så nytt påfund, när det togs fram först på 1960-talet. Aspartam är ett av de mest undersökta livsmedlen i världen, men alla undersökningar visar att det inte är dåligt för hälsan på något sätt. Vill du läsa mer kan du göra det här på Livsmedelsverkets hemsida.

Liknande inlägg: 6 vanliga sockerfällor med falsk marnadsföring – låt dig inte luras du också!

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

15 thoughts on “Är aspartam och light-läsk farligt? Svar på några vanliga frågor!

 1. Oh, vilket positivt inlägg om light-läsk ändå! Och bra fakta! Jag klarar faktiskt inte av smaken av vanlig läsk och dricker därför hellre cola zero, light eller pepsi max. Dricker kanske 1 liter/veckan just nu, dålig vana att köpa hem det…

  Sen kan jag tänka mig att precis som du säger, skeptiska reaktioner pga nytt påfund. Det är ju också förmodligen svårt att säga hur det påverkar en på lång sikt? Som med allting…

  1. Lina skriver:

   Tack! Jo, det är säkert så att mycket av det negativa är bara för att det är relativt nytt. Men visst är det svårt att säga något med säkerhet, speciellt hur det påverkar på lång sikt, man vet ju aldrig till hundra procent!

 2. Stefan skriver:

  En ganska ny studie, kanske den senast ang. Aspartam, på Pubmed:
  The carcinogenic effects of aspartame: The urgent need for regulatory re-evaluation…. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24436139

  Åtminstone har den fått mig att t ex välja proteinpulver med annat sötningsmedel!

  1. Lina skriver:

   Ja just det, där ser man! Men man måste se till alla studier som en helhet och inte bara på en enda. Men visst skulle jag själv undvika att konsumera stora mängder också – det är ju bara onödigt!

   1. Stefan skriver:

    Jag tolkar som att det är baserat på flera nyliga studier;
    ” recent results of life-span carcinogenicity bioassays on rats and mice published in peer-reviewed journals, and a prospective epidemiological study, provide consistent evidence of APM’s carcinogenic potential.”

    Men som du skriver, mindre mängder gör troligen ingen skada, även på lång sikt.
    Fast ett annat problem i dagens samhälle är ju att det finns så många andra faktorer i bl a mat som på tillsammans kan ge diverse negativa effekter!

    1. Lina skriver:

     Ok, intressant! Tack för tipset. Det mesta kan ju forskas fram till att ge cancer idag, men om det är flera studier med samma resultat är det ju nog något man bör ta i beaktande! Men håller med, mindre mängd och variation i maten brukar vara ett säkert kort.

     1. Stefan skriver:

      Lite mer info!

      Verkar påverka vår mag-tarmflora och det är ett område som det kommer fram mer o mer om i forskning, bl a betydelsen därav.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231862

      Vill dock påpeka som anges i denna länk, att även om det är nya studier så är det inte direkt på människor man kommit fram till ovanst. utan möss!

      En bra artikel med bra länkar ges här och sammantaget så är det som du skriver tycker jag, att det fråga om att inte stjälpa i sig… tyvärr blir det ju dock lätt så med light-dricka.
      https://authoritynutrition.com/aspartame-good-or-bad/

     2. Lina skriver:

      Tack för infon och länkarna! Nej precis, man får ju vara lite skeptisk när studierna gjorts på möss. Men säkert något att hålla i bakhuvudet i alla fall. Ja, det vettiga vore ju att dricka annat och endast i vissa speciella fall dricka lite light-läsk. Jag hoppas folk inte missförstår texten och stjälper i sig dag ut och dag in… Ett sunt förnuft skulle ju inte skada!

 3. Amanda skriver:

  Satt och avnjöt ett glas Pepsi Max medans jag läste det här och förväntade mig det värsta, haha! Sköönt att det är någon annan som inte heller är rädd för aspartam.

  1. Lina skriver:

   Haha, drick din pepsi max du. Men med måtta.. ;)

 4. pernilla skriver:

  Vissa E-ämnen kan vara mer skadliga än andra och ett rimligt och sunt intag tycker jag är att rekommendera. Som med allt annat kan överkonsumtion vara farligt.
  Varför man skulle kunna utpeka aspartam som en bov i min mening är för att det inte på något sätt dämpar sockersuget och många väljer light för att de vill sluta med socker och tror att det hjälper. Även visa som försöker gå ner i vikt ersätter med lightläsk vilket bara blir en ond cirkel av sockersug när det ofta handlar om livsstilsförändringar. Bl.a därför skulle inte jag rekommendera lightläsk till alla personer. Sen studier om nervskador och cancer är jag inte så påläst kring men att det finns mycket studier kring det har säkert sin mening, vem vet?

  /Cola-Zeroälskare

  1. Lina skriver:

   Absolut, håller med i allt du skriver. Det bästa vore ju om man kunde vänja sig av med den söta smaken, för det är ju faktiskt inte så svårt i slutändan. Jag rekommenderar inte light-läsk, men för den som dricker vanlig läsk så tror jag det finns hälsofördelar när man byter till light-läsk. Blir intressant att följa med kommande studier kring ämnet!

 5. Ida skriver:

  Intressant läsning!
  Någonting som jag reagerade över i texten, “Aspartam, som t.ex. i light-läsk, är bättre val än socker vid diabetes, eftersom det ger en mindre blodsockerhöjning och håller insulinet jämnare.”

  Det är inte insulinet som hålls jämnare vid intag av light-läsk – utan blodsockret.

  Hälsar en diabetiker typ1 :)

  1. Lina skriver:

   Tack! Jag tänker som så att blodsockret hålls jämnt jo – men då hålls ju också insulinet jämnare. Kanske lite fel uttryckt, men menar ju såklart att insulinet inte behöver kicka in eftersom blodsockret hålls jämnare. Det är ju blodsockret det i första hand handlar om, men i slutändan är det ju insulinet man vill påverka så lite som möjligt. Ska förtydliga i texten, tack för att du påpekade. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen