aspartam-farligt

Similar Posts

15 Comments

 1. Oh, vilket positivt inlägg om light-läsk ändå! Och bra fakta! Jag klarar faktiskt inte av smaken av vanlig läsk och dricker därför hellre cola zero, light eller pepsi max. Dricker kanske 1 liter/veckan just nu, dålig vana att köpa hem det…

  Sen kan jag tänka mig att precis som du säger, skeptiska reaktioner pga nytt påfund. Det är ju också förmodligen svårt att säga hur det påverkar en på lång sikt? Som med allting…

  1. Tack! Jo, det är säkert så att mycket av det negativa är bara för att det är relativt nytt. Men visst är det svårt att säga något med säkerhet, speciellt hur det påverkar på lång sikt, man vet ju aldrig till hundra procent!

  1. Ja just det, där ser man! Men man måste se till alla studier som en helhet och inte bara på en enda. Men visst skulle jag själv undvika att konsumera stora mängder också – det är ju bara onödigt!

   1. Jag tolkar som att det är baserat på flera nyliga studier;
    ” recent results of life-span carcinogenicity bioassays on rats and mice published in peer-reviewed journals, and a prospective epidemiological study, provide consistent evidence of APM’s carcinogenic potential.”

    Men som du skriver, mindre mängder gör troligen ingen skada, även på lång sikt.
    Fast ett annat problem i dagens samhälle är ju att det finns så många andra faktorer i bl a mat som på tillsammans kan ge diverse negativa effekter!

    1. Ok, intressant! Tack för tipset. Det mesta kan ju forskas fram till att ge cancer idag, men om det är flera studier med samma resultat är det ju nog något man bör ta i beaktande! Men håller med, mindre mängd och variation i maten brukar vara ett säkert kort.

     1. Lite mer info!

      Verkar påverka vår mag-tarmflora och det är ett område som det kommer fram mer o mer om i forskning, bl a betydelsen därav.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231862

      Vill dock påpeka som anges i denna länk, att även om det är nya studier så är det inte direkt på människor man kommit fram till ovanst. utan möss!

      En bra artikel med bra länkar ges här och sammantaget så är det som du skriver tycker jag, att det fråga om att inte stjälpa i sig… tyvärr blir det ju dock lätt så med light-dricka.
      https://authoritynutrition.com/aspartame-good-or-bad/

     2. Tack för infon och länkarna! Nej precis, man får ju vara lite skeptisk när studierna gjorts på möss. Men säkert något att hålla i bakhuvudet i alla fall. Ja, det vettiga vore ju att dricka annat och endast i vissa speciella fall dricka lite light-läsk. Jag hoppas folk inte missförstår texten och stjälper i sig dag ut och dag in… Ett sunt förnuft skulle ju inte skada!

 2. Satt och avnjöt ett glas Pepsi Max medans jag läste det här och förväntade mig det värsta, haha! Sköönt att det är någon annan som inte heller är rädd för aspartam.

 3. Vissa E-ämnen kan vara mer skadliga än andra och ett rimligt och sunt intag tycker jag är att rekommendera. Som med allt annat kan överkonsumtion vara farligt.
  Varför man skulle kunna utpeka aspartam som en bov i min mening är för att det inte på något sätt dämpar sockersuget och många väljer light för att de vill sluta med socker och tror att det hjälper. Även visa som försöker gå ner i vikt ersätter med lightläsk vilket bara blir en ond cirkel av sockersug när det ofta handlar om livsstilsförändringar. Bl.a därför skulle inte jag rekommendera lightläsk till alla personer. Sen studier om nervskador och cancer är jag inte så påläst kring men att det finns mycket studier kring det har säkert sin mening, vem vet?

  /Cola-Zeroälskare

  1. Absolut, håller med i allt du skriver. Det bästa vore ju om man kunde vänja sig av med den söta smaken, för det är ju faktiskt inte så svårt i slutändan. Jag rekommenderar inte light-läsk, men för den som dricker vanlig läsk så tror jag det finns hälsofördelar när man byter till light-läsk. Blir intressant att följa med kommande studier kring ämnet!

 4. Intressant läsning!
  Någonting som jag reagerade över i texten, “Aspartam, som t.ex. i light-läsk, är bättre val än socker vid diabetes, eftersom det ger en mindre blodsockerhöjning och håller insulinet jämnare.”

  Det är inte insulinet som hålls jämnare vid intag av light-läsk – utan blodsockret.

  Hälsar en diabetiker typ1 :)

  1. Tack! Jag tänker som så att blodsockret hålls jämnt jo – men då hålls ju också insulinet jämnare. Kanske lite fel uttryckt, men menar ju såklart att insulinet inte behöver kicka in eftersom blodsockret hålls jämnare. Det är ju blodsockret det i första hand handlar om, men i slutändan är det ju insulinet man vill påverka så lite som möjligt. Ska förtydliga i texten, tack för att du påpekade. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *