Litar vi på bloggar mera än läkare?

Litar vi på bloggar mera än läkare?

17.11.2016

Jag kom precis hem från X3M-studion, där jag var inbjuden för att tala om kost/hälsa och bloggar. Någon som lyssnade idag på Myteriet klockan 12:40 ungefär? En ny undersökning visar att speciellt ungdomar idag googlar mycket heller än att ringa ett samtal till doktorn, så vi pratade om hur mycket man kan lita på bloggar och det som det står där.

Här kommer en kort sammanfattning om det som vi pratade om!

x3m-myteriet

Ska man lita mera på bloggar än på läkare? 

Jag tycker naturligtvis inte att man ska lita på allt man läser på bloggar. Grundinställningen borde egentligen vara att man är kritisk till allt. Är det något man är osäker på ska man kolla bloggarens källor, eller ifrågasätt var man fått informationen.

En läkare har alltid en grundkunskap tack vare utbildningen, och det ska man inte glömma, men sen tycker jag också det finns vissa läkare idag som kanske inte hänger med i alla svängar. Det man lärde sig i skolan för 30 år sedan kanske det har kommit nya forskningar mot? Som en person som uttalar sig om hälsa/kost så borde man alltid vara uppdaterad med de senaste forskningarna, oberoende av om man är läkare eller bloggare.

Hur samlar jag info till min blogg? 

För allmänt kända fakta inom det egna ämnet, den egna forskningskulturen, behöver källa inte nödvändigtvis anges.

Citatet ovan är från Åbo Akademis riktlinjer om källhänvisning, och där håller jag med.

Mina inlägg jag skriver på bloggen är ofta sådana som jag gått och funderat på en tid och bestämmer mig för att skriva om. Eller som med inlägget om aspartam, som jag skrev på impuls efter en diskussion med mamma. Ofta grundar sig mina inlägg på sån kunskap jag lärt mig i skolan eller på kurser (exempelvis då inlägget om aspartam), men om det är något nytt jag skriver om, exempelvis om det är någon ny forskning, så brukar jag länka till källan. Exempel på sånt inlägg är texten om hur mens påverkar idrottsprestationer.

Hur ska man tolka det man läser?

För att tolka det man läser rätt, så behöver man komma ihåg några saker.

  1. Kolla alltid källan, och gå tillbaka till den studie som det handlar om.
  2. En enskild studie kan vara intressant, men inte bevisar någonting. Man måste ha många studier som visar på samma sak innan man kan fatta några beslut angående resultat. Därför är revolutionerande nyheter som tidningarna blåser upp sällan intressanta.
  3. Vi är alla olika. Bara för att något funkar för en person så behöver det nödvändigtvis inte funka för alla.

Mellan sändningen pratade jag och Lucas om att det allra bästa tillvägagångssättet angående kost ju är att äta det som du mår bra av. Varför fråga någon alls om rätt kost för dig när du kan fråga dig själv. Jag tycker var och en ska ta ansvar för själva vad de äter. Ät det du mår bra av, och mindre av det du inte mår bra av, blir min slutsats.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen