Bra båtmat/utflyktsmat: enkla mellanmål och luncher/middagar

Bra båtmat/utflyktsmat: enkla mellanmål och luncher/middagar

15.08.2017

Jag fick en fråga för en tid sedan om bra båtmat. Nu börjar ju båtsäsongen vara förbi för de flesta i och med att skolorna började idag, men jag tänkte jag kan lika gärna publicera inlägget ändå. Mattipsen passar förstås inte bara för båten utan för alla typer av stora och små utflykter. Och jag hoppas det blir många båtturer och utflykter ännu i sommar och höst.

Så här gick frågan: Har du månne tips på enkel, god och bra mat när man e på sjön? Sambon skulle säkert fixa att äta grillkorv…. men jag kräver aningens mer variation och grönt ;)

Jag känner så igen mig på den frågan. Jag älskar en god korv av bra kvalitet och hög kötthalt, men visst vill man ha något annat än korv ibland också! Speciellt nu i slutet av sommaren när man ätit korv var och varannan dag. På båten åt vi korv och spaghetti i tomatsås oroväckande ofta…

Här är några av mina favoritmål på båten! 

Gemensamt för målen är att de är enkla att göra, men ger bra energi och lång mättnad (okej, förutom kanske plättarna då, haha). Som vanligt tänker jag inte på vad jag inte ska äta, utan att få i mig bra proteiner, fetter och kolhydrater som mättar länge och håller humöret på topp hela dagen.

Lunch/middag

 • Grillat kött/fisk/kyckling/ost/grönsaker + sallad och sås. Så åt vi nästan varje dag under vår båtsemester. Den allra enklaste, men ack så gott! Grilla på öppen eld för godaste resultat. Vår grillsäsong kommer att fortsätta länge ännu här hemma.
 • Gör soppa hemma som du värmer på kokplattan/spritköket.
 • Wraps eller pitabröd med fyllning av t.ex kyckling/guacamole/sallad, kan förberedas hemma och ätas varma eller kalla.
 • Omelett är enkelt och gott!
 • Kalla sallader / pokebowl som toppas med t.ex. ost, räkor, rökt/gravad fisk och nötter för bättre mättnad.

Grillat! Kyckling, halloumi, tomat, zucchini, hummus och berneaisesås.

Grillad kyckling, sallad på rucola, tomat och avokado + en klick majonnäs.

Grillad kyckling, sallad på rucola, tomat och avokado + en klick majonnäs.

Kall sallad med avokado, ägg, räkor och majonnäs.

Färdiga såser av bra kvalitet är enkla att ta med sig och tillför mycket till maten. En bra majonnäs (t.ex. Hellmans), Rydbergs bearnaise eller en krämig hummus.

"Pokebowl" med spenat, gurka, morot, ägg och gravad lax.

“Pokebowl” med spenat, gurka, morot, ägg och gravad lax.

Mellanmål/frukost

 • Grov smörgås med ost och avokado. Har man inte kyl är det supergott med ett fröbröd och avokado. Testa gärna att lägg chili eller örtsalt på.
 • Majskaka med jordnötssmör. Så enkelt, så gott. Funkar också bra om man inte har tillgång på kylskåp.
 • Frukt + jordnötssmör är också en bra kombo.
 • Frukt & nötter. Kombinera gärna frukterna med nötterna för bra fetter och längre mättnad.
 • Naturell yoghurt med frukt/bär/nötter/frön. Vill man göra det enkelt köper man små förpackningar naturell yoghurt (finns t.ex. vid Lidl) och häller på en blandning av nötter/frön och torkad frukt.
 • Grönsaksstavar, t.ex. gurka och morot, som doppas i hummus.
 • Kokade ägghalvor + en klick majonnäs.
 • Smoothies. Gör dina egna hemma och ta med i termos så hålls den kall länge.
 • Plättar är ju också en klassiker under utflykter och på båten. Gör på förhand eller köp en färdig plättmix. Servera med färska bär och grädde.
båtfrukost

Morgonmål på båten är det bästa! Här en del av morgonmålet (för vi äter alltid tokmycket på båten): naturell yoghurt med frukt, bär och nötter.

Mellanmål: Tekopp + majskaka med jordnötssmör inne i båten.

Det var några mattips som förstås passar lika bra hemma som på båtturer och utflykter. Även om det kan kännas jobbigt att fundera över mat när man ska iväg så lönar det sig att ge det några minuter. Bara man vet vad man ska packa ner så tar det inte länge att få ihop allt. Och bra mat är en grund för jämna humör så hela familjen orkar med utflykterna och upptäcktsfärderna.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

2 thoughts on “Bra båtmat/utflyktsmat: enkla mellanmål och luncher/middagar

 1. Frida G Svensson skriver:

  Jag har ganska nyligen hittat hit och jag ville bara säga att jag tycker så himla mycket om din blogg! <3 alla recept ser så himla goda ut!

  1. Lina skriver:

   Åh, vad roligt att höra! Tack ska du ha! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen