Bra övningar för innerlåren

Bra övningar för innerlåren

04.03.2015

Therese frågade: Hej, jag behöver bra övningar för att träna innerlåren :) 

Svar: För det första undrar jag varför du ska träna innerlåren? Jag gissar att det du är ute efter är smalare lår, för att få till det berömda thigh gapet med mellanrum mellan låren. För att få thigh gap så är det inte träning du vill ha, utan du vill minska på fett och muskler i området. Alltså hjälper konditionsträning och rätt kost, inte styrketräning. Ju mera du tränar dina innerlår, desto starkare och kraftigare blir dom ju.

Däremot tycker jag inte att thigh gap är något hälsosamt att sträva efter. Alla som är normalviktiga (eller som inte poserar med en putande rumpa) har innerlår som tar emot varandra när man står med fötterna ihop. Det är så vi kvinnor ser ut! Ben med thigh gap är inte idealet om man vill vara stark och må bra. Jag tycker dessutom det är så mycket snyggare med vältränade ben.

(Däremot har jag personligen haft ett annat dilemma med just detta, och det är att låren skaver mot varandra, exempelvis under långa löpturer med fel kläder. Eller på kitesurfingresor om jag går med shorts våta av saltvatten. Men jag har insett att en dush och torra kläder är lösningen och inte svältkost).

Om du däremot är ute efter starka innerlår så kan man ju förstås träna sig till dem. Exempelvis ridning är super för starka innerlår, när man måste klämma sig fast i sadeln. I gymmet skulle jag inte säga att innerlår behöver tränas skilt för sig, för de tränas ändå i övningar som knäböj och utfall. Men om du vill träna innerlår så funkar exempelvis övningar som sumomarklyft och sumoknäböj bra, samt utfallssteg åt sidan.

innerlår thigh gap

Men om man ser på detta ur fysioterapeut-synvinkel, så skulle jag inte rekommendera någon att träna innerlåren extra mycket. Oftast är det utsida lår och rumpa man har försvagade, och inte insidan av låren. Innerlåren brukar klara sig bra som dom är och behöver väldigt sällan extra uppmärksamhet.

Träningsprogram och -upplägg just för dig:

8 thoughts on “Bra övningar för innerlåren

 1. Carina skriver:

  Vilken sund inställning du har till kropp, träning och hälsa! Skönt att läsa!

 2. Linda skriver:

  Jag blir så glad av att läsa om din inställning till kroppen Lina!

 3. Lina skriver:

  Tack snälla ni! Kul att höra!

 4. Irene Bellander skriver:

  Kloka tankar Lina!

 5. Hej skriver:

  Ursäkta men du kl tyvärr inte säga att det inte är bra att träna insida lår. För det ör superbra om man vill ha starka lår. Och visst du tycker att det inte är bra eller nyttigt med thigh gap och då skriver du inte om det. Fast att det var det jag gick in på fin blogg för att läsa om!!!!!!!!

  1. Lina skriver:

   Jag förstår inte helt vad du är ute efter, men försök läsa mitt svar en gång till så förstår du säkert vad jag menar. Jag skrev inte att man inte ska träna innerlår, jag skrev att det antagligen inte behöver lägga så mycket fokus på isolerade övningar för innerlår eftersom de musklerna automatiskt kopplas på om du kör styrketräning med bra basövningar.

 6. Elin Pettersson skriver:

  Hej.
  Jag vill träna mina innergård pga att de har i det närmsta försvunnit, sedan jag börjat med metformin. Jag hade jättefina ben innan, jag var frisk och hälsosam, men generna och stress gav mig diabetes 2. Sedan medicineringen började för ganska precis ett år sedan, så är den största förändringen, rent fysiskt, att mina ben har halverats. Inga byxor sitter snyggt.
  Jag vill få tillbaka mina muskler!

  1. Lina skriver:

   Du kan träna helt vanliga benövningar som t.ex. knäböj, utfall, marklyft och höftlyft. Det kommer att ge dig bra resultat! Du behöver inte träna innerlåren skilt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kickstart Challenge 14 veckor

Vågar du anta utmaningen?
En 14-veckors utmaning för dig som vill träna hemma utan redskap 3-4 gånger i veckan. Du får 8 effektiva träningsprogram, träningsdagbok, träningstest m.m. Läs mer och beställ!

Välkommen!

Lina Björkskog från Linas Träningsblogg

Välkommen till min blogg! Här på min blogg skriver jag om mitt stora intresse: träning och hälsa. Med denna träningsblogg vill jag motivera och inspirera till träning och till en hälsosam livsstil. Jag tycker att träning får och ska vara roligt. Det finns någon träningsform som passar för alla! Do what you love and love what you do, helt enkelt.
Jag som skriver denna blogg är Lina, en finlandssvensk 27-årig fysioterapeut och PT, som njuter av livet och tar dagen som den kommer. Du hittar mig oftast i Helsingfors, ibland i Jakobstad eller inte heller allt för sällan någon helt annanstans där gräset är grönare och vattnet varmare. Jag planerar sällan mina träningspass utan gör det jag har lust med. Oftast blir det svettiga crossfit-pass, löpning eller mountainbiking. Om det inte blåser förstås, för då är jag på vattnet och kitesurfar.

Följ med!

I samarbete med
Gamla inlägg

Sök i bloggen